Op hoog niveau sporten is bij Familie Carleer een gewoonte. Lieske’s moeder, Grietje Carleer-Mulder, heeft in de jaren ’80 meegedaan aan het EK en WK-schaatsen op de langebaan. Lieske bewandelt een andere weg. Ze voetbalde eerst bij FC Trias en na het EK O17 werd ze gescout door de trainer van ASU. Graham Winkworth was aanwezig op het EK en wist dan ook wat hij binnenhaalde voor het vrouwenteam van ASU.

“What I like most about ASU is that there is a professional sports environment where your team feels like a family.”  

Lieske Carleer

Voor een student-atleet is het essentieel om een goed gevoel te hebben bij de gekozen universiteit. Behalve de sport- en academische aspecten, zijn er andere factoren die meespelen bij het kiezen van een universiteit. Bijvoorbeeld: de campus, universiteitstradities, en factoren zoals onderdak en studieverenigingen. En soms is het ook leuk om iets over gewonnen sportprijzen te lezen. Lees hier meer over Arizona State University.

Sport

Quick Facts

ASU is lid van de NCAA en speelt op het hoogste niveau: NCAA divisie 1. Op één team na komen alle teams uit in de PAC12. Alleen het vrouwen waterpolo-team komt uit in een andere competitie: Mountain Pacific Sports Federation. Het team van ASU staat bekend als de Sun Devils. De  mascotte is Sparky the Sun Devil.

Sport Stats 

ASU heeft interessante statistieken over sportprijzen of voormalige atleten. Van de volgende sporten heeft ASU de nationale kampioenschappen gewonnen:

 • baseball (5)
 • men’s golf (2)
 • women’s golf (8)
 • men’s gymnastics (1)
 • softball (2)
 • men’s indoor track (1)
 • women’s indoor track (2)
 • men’s outdoor track (1)
 • women’s outdoor track (1)
 • wrestling (1)

Totale aantal: 24

In de geschiedenis van ASU zijn er 179 atleten uitgekomen op de Olympische Spelen waarvan 42 verschillende landen zijn vertegenwoordigt. 27 voormalige student-atleten van ASU zijn als coach of atleet aanwezig geweest op de 2016 zomerspelen in RIO. 33 Sun Devils hebben een top-of-the-sport hall of fame status: 5 NFL, 10 College Football, 11 National College Baseball, 2 National Wrestling, 2 International Swimming, 1 Major League Baseball, 1 World Golf, 1 Golf Coaches of America.

Rivalry

Zowel op sport als academisch gebied heeft ASU een grote rivaal genaamd University of Arizona. De football wedstrijd tussen de twee universiteiten staat bekend als ‘The Duel in the Dessert’. Na elke wedstrijd krijgt de winnaar ‘The Territorial Cup’. Een van Amerikaans oudste trofeeën binnen rivaliteit. Lees er hier meer over.

Aangeboden sporten

Mannensporten: honkbal, basketbal, football, golf, ijshockey, zwemmen & duiken, tennis, atletiek & veldloop en wrestling.

Vrouwensporten: basketbal, beachvolleybal, golf, turnen, lacrosse, voetbal, softbal, zwemmen & duiken, tennis, atletiek & veldloop, triatlon, volleybal en waterpolo.

Wil je meer te weten komen over de verschillende sportprogramma’s van ASU? Klik dan hier.

Studie

Volgens de U.S. News College Rankings, is ASU de meest innovatieve school van heel Amerika. Ook is de universiteit op plek 53 gerankt als beste openbare universiteit. Gemiddeld is de student-faculteit ratio 20:1, en bijna 40% van alle colleges bestaan uit minder dan 20 studenten. De vijf populairste studies zijn:

 • Business, management en marketing
 • Engineering
 • Social Sciences
 • Biological en Biomedical sciences
 • Visual and Performing Arts

Benieuwd naar alle studies die ASU aanbiedt op bachelor- en masterniveau? Bekijk hier de academische website en klik hier om te kijken of jouw gewenste studierichting (major) wordt aangeboden.

De campus

Campussen in Amerika zijn (vaak) gigantisch en hebben bijzondere faciliteiten. Zo ook de campus van ASU. ASU biedt niet alleen huisvesting aan, maar ook een breed scala aan sportcentra. Daarnaast heeft ASU 4 campussen waarover je meer kan lezen als je verder naar onder scrolt. Check hieronder de campus tour van ASU Tempe.

Sport en recreatie

Het bekendste stadion van ASU is het Sun Devil Stadium met een capaciteit van 53,599. De universiteit is de meest innovatieve school van Amerika. Het stadion heeft daarom ook in 2017 nieuwe billboards opgehangen met de nieuwste technologieën. Daarnaast is er nog de Desert Financial Arena. Het multifunctionele stadion wordt gebruikt door het basketbalteam, volleybalteam, turnteam en het wrestlingteam. Ook heeft ASU nog het indrukwekkende Mona Plummer Aquatic Center. Deze bevat 3 olympische baden en een toren met 3 hoogtes om van af te duiken. ASU staat met de Papago Golf Course ook in de top-6 beste golf faciliteiten van Slamstox.  Lieske speelt in het Sun Devil Soccer Stadium. Dit stadion is bevoorraadt met een kantoor voor de coach, fitnessruimte, ruimte voor persconferenties en kleedkamers.

4 locaties

ASU heeft 4 locaties: Downtown Phoenix Campus, Polytechnic Campus, Tempe Campus en West Campus. De Tempe campus is de meest bekende en ook waar Lieske op school zit. Deze campus biedt meer dan 100 majors aan en bezit alle sportfaciliteiten die ASU te bieden heeft. Het filmpje van de campus tour ging ook over de Tempe Campus. Wel zijn alle vier de locaties in Phoenix te vinden. Check hier de afstanden.

Palm Walk

Palm walk is een populaire doorgang op de campus van ASU en bestaat al meer dan 100 jaar. Niet alleen onder de studenten is deze populair maar ook voor werknemers, docenten, of simpelweg bezoekers. Palm Walk is de meest gefotografeerde plek op de campus. De doorgang loopt vanuit de University Bridge is het noorden helemaal naar de Sun Devil Fitness Complex in het zuiden. Palm Walk bezit meer dan 150 palmbomen.

Studentenorganisaties

Met meer dan 100 organisaties zal het vast wel makkelijk zijn om jouw passie te vinden bij ASU. Sinds 12 jaar is er op de campus ook het evenement ‘Jhankaar’ te vinden. Dit evenement is opgericht door the Indian Students Association en is opgericht om alle talenten van ASU een kans te geven om op te treden. Benieuwd naar welke studenten organisaties er nog meer zijn? Check ze hier.

Overige statistieken

 • ASU heeft een bachelor studentenpopulatie van 42,844 en een totale studentenpopulatie van 51,585
 • 26% van de studenten woont op de campus
 • Phil Mickelson studeerde hier, World Golf Hall of Fame
 • Reggie Jackson studeerde hier, Baseball Hall of Fame
 • James Harden studeerde hier, National Basketball Association All-star

Tradities

Wearing gold on fridays

In Amerika is het zo dat veel studenten trots zijn op hun universiteit. Bij ASU is het zo dat elke vrijdag de docenten, studenten en andere werknemers goud dragen om hun trots te laten zien.

 Lantern Walk

Een eeuwenoude traditie van ASU wordt op de dag van vandaag nog steeds geëerd. De studenten en oud-studenten lopen een dag voor ‘homecoming’ een tocht naar de top van de berg met zaklampen. Op de top van de berg is vervolgens een gezellige bijeenkomst waar verhalen worden verteld en tradities van ASU in leven worden gehouden.

Devils in Disguise

17 jaar lang houdt ASU een service day. Hierbij worden studenten en studentenorganisaties gevraagd om zich een dag in te zetten voor verschillenden maatschappelijke projecten.

Fight Song: Maroon and Gold

Fight, Devils down the field!
Fight with your might and don’t ever yield.
Long may our colors outshine all others.
Echo from the buttes, give ‘em Hell Devils!
Cheer, cheer for A–S–U.
Fight for the Old Maroon.
For it’s hail, hail, the gang’s all here
And it’s onward to victory!

Wil jij student-atleet worden op ASU of wil je meer informatie? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!