Tijdens het recruiting proces kijken coaches niet alleen naar je sportresultaten en rankings. Er zijn veel andere factoren die coaches meenemen in hun beslissing of ze jou wel of niet in hun team willen hebben. Bepaalde factoren zijn van toepassing op alle sporten, en wij hebben een top 5 samengesteld.

Karakter

Je had deze misschien verwacht, maar je karakter is veel belangrijker dan je denkt. Stel je voor dat je het recruiting process start en je jezelf ziet als Christian Ronaldo, de beste in je sport, en dus te goed voor alle teams behalve de beste. Deze mindset zal niet onopgemerkt blijven door coaches. Coaches zoeken naar jongens en meiden die het team boven zichzelf zetten. Daarnaast is het belangrijk dat jouw karakter past bij de karakters van het team, en dat je open staat voor coaching en feedback. En, je moet niet vergeten dat je als student-atleet je universiteit vertegenwoordigt. Daarom is het belangrijk voor coaches dat je sportief bent en je jezelf en de universiteit goed zal presenteren in de sportarena en daarbuiten. Als de coach het gevoel heeft dat je deze punten niet bezit, dan maakt het hen niet uit dat je de beste van je sport bent.

I'M Awesome Lost And Found GIF by Lost & Found Music Studios - Find & Share on GIPHY

Academische Resultaten

Als student-atleet wordt er ook van je verwacht dat je om je studie geeft en goede resultaten haalt. Sporters die academisch uitblinken zijn heel waardevol voor de coach, omdat zij zich dan geen zorgen hoeven te maken of je wel of niet speelgerechtigd bent. Daarnaast probeert elk team een zo hoog mogelijk team-gemiddelde te behalen. Als jij het goed doet, motiveert je automatisch je teamgenoten om ook hun uiterste beste te doen, en dan gaat het team-gemiddelde omhoog!

Failing Season 4 GIF - Find & Share on GIPHY

Inzet en loyaliteit

Coaches waarderen betrouwbare sporters – jongens en meiden die doen wat ze moeten doen. Ze zijn op zoek naar sporters die altijd op tijd zullen zijn, elke dag, zonder uitzonderingen. Op tijd voor trainingen en afspraken is een belangrijk onderdeel in alle aspecten van het leven, maar sommige coaches zien het als een van de maatstaven van de inzet van een sporter. Ook willen coaches graag sporters in hun team die doorzettingsvermogen hebben, in slechte en goede tijden. En misschien wel het belangrijkste punt: Amerikaanse coaches zijn op zoek naar leiders – jongens en meiden die initiatief nemen en die het in zich hebben om andere te motiveren om hun volle 100% te geven om het doel van het team te bereiken, met name tijdens tijden van tegenslag.

Communicatie tijdens het proces

Coaches zien hun communicatie met jou als een generale repetitie voor hoe het contact zal verlopen als coach en atleet eenmaal op de universiteit. Als je geen interesse toont in het team, denken ze waarschijnlijk dat je als student-atleet ook niet veel om het team zal geven. En als je lang wacht om een coach via email of Whatsapp te beantwoorden, komt dat over alsof je weinig interesse hebt. Het is belangrijk om er bovenop te zitten: dit laat zien dat je georganiseerd bent en dat je de coach, hun werk, en hun tijd, serieus neemt.

Try-outs/video beelden

En last but not least: de coach ziet je graag of live in actie, of via videobeelden. Een van de eerste stappen die coaches ondernemen tijdens het recruiting proces is het bekijken van videobeelden om een idee te krijgen van je niveau. Zeker in sporten zoals tennis, (ijs)hockey, basketbal en voetbal, waar je niveau en skills niet meteen bepaald kan worden met behulp van persoonlijke records, zoals bij zwemmen en atletiek.

Voor jongens en meiden die graag een college eSports team willen joinen, werkt het anders. Het komt vaak voor dat coaches grote toernooien live-streamen om zo hun recruits te scouten. Daarna bekijken ze je Twitch stream. Als ze enthousiast zijn, zullen ze contact met je opnemen en je uitnodigen naar hun campus om je live te zien spelen. Voor college eSports is het namelijk erg belangrijk dat ze zien hoe jij in een team communiceert. Om de aandacht van coaches te trekken is het belangrijk dat je Twitch account is voorzien van duidelijke en goede videobeelden, die duidelijk jouw speelstijl naar voren brengen.

Om een idee te krijgen van hoe een recruiting video eruit ziet, check dan de video’s die wij hebben samengesteld voor onze Slamstox atleten.

Wil je meer weten over het wervingsproces? Druk dan snel op de knop hieronder om contact met ons op te nemen!