Belastingen en belastingaangifte, je hebt er vast al eens over gehoord op school of bij je ouders aan de eettafel. De meeste toekomstige student-athletes hebben er nog nooit iets mee gedaan, en dat is logisch! In Nederland doe je belastingaangifte over het inkomen dat je verdiend hebt en daar krijg je tijdig bericht over van de belastingdienst. Maar hoe zit dat nu als student-athlete in Amerika? Daar vertellen we hieronder meer over!

Als student-athlete company kennen we uiteraard niet alle fijne kneepjes binnen het gebied van belastingen, maar daar hebben we een oplossing voor gevonden: DB Tax Advisory! DB Tax Advisory is een van onze partners en geven belastingadvies aan spelers uit onder andere de Eredivisie, Premier League en de ATP Tour. En sinds kort horen Slamstox student-athletes ook thuis binnen dat rijtje, cool toch? Maar ook reuzebelangrijk. Veel student-athletes moeten namelijk belastingaangifte doen over hun scholarship. Daarnaast levert het doen van belastingaangifte een student-athlete gemiddeld $ 750,- tot $ 1.500,- op aan belastingteruggave.

De USA heeft verschillende ‘belastingstelsels’ op Federaal, staat en lokaal niveau. De meeste staten heffen, los van de belastingdienst van federale overheid (IRS), ook inkomensbelasting. Bovendien verschilt het moment van belastingaangifte doen per staat. Het is wat hè, met al die verschillende stelsels en regels? En dat kan jouw belastingaangifte nog wel eens ingewikkeld maken. Maar no worries, help is here! DB Tax Advisory heeft vijf algemene, maar belangrijke, aspecten van het Amerikaanse federale belastingstelsel voor student-athletes alvast op een rijtje gezet:

  • Een scholarship kan uit een qualified (o.a. lesgeld, boeken) en non-qualified (o.a. kost en inwoning) deel bestaan;
  • Het qualified deel van een scholarship is niet onderworpen aan belasting en niet rapporteerbaar;
  • Het non-qualified deel van de scholarship is onderworpen aan 14% belasting (“income tax”) en daarmee dus wél rapporteerbaar;
  • Onder het belastingverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten wordt de 14% income tax gereduceerd tot 0%;
  • Reduceren tot 0% belastingheffing kan door vrijstellen vooraf of terugvorderen achteraf. Het vrijstellen gebeurd middels het (vooraf) aanleveren van een daartoe bestemd formulier aan de betaler van de scholarship (onderwijsinstelling). Terugvorderen van de teveel ingehouden belasting gebeurd middels het achteraf, na afloop van het belastingjaar, indienen van een belastingaangifte (“income tax return”);

Snap je hier nu nog niet veel van? Dat geeft niks. Binnen het team van DB Tax Advisory werkt namelijk Florian Niesten, fanatiek sporter én belastingadviseur. Florian hockeyde in Nederland op het hoogste niveau en heeft veel ervaring met het lopen van ultra-marathons, hij liep zelfs de ‘Marathon des Sables’. Voor degenen die daar nog niet eerder van hoorde: het is een zesdaagse tocht van 254 km door de woestijn van Marokko. Whut?! Ja, net zo’n hardwerkende Champ als jullie dus!

Florian geeft verschillende profs belastingadvies en gaat nu graag aan de slag met student-athletes in Amerika en met sporters die aan het begin van hun (prof)carrière staan. Heb je vragen over dit onderwerp en wil je graag advies ontvangen van Florian? Dat kan hier!

Heb je een ander vraag over iets anders dat met student-athletes of scholarships te maken heeft? Reach out! Dan helpen wij je verder.