Athlete Stories
In the spotlight: DePaul Men’s Tennis

Een kijkje achter de schermen bij……..

DePaul University; Midden in het grote Chicago en een van de meest Nederlandse tennisteams in de NCAA Division 1 competitie. Natuurlijk met een Slamstox tintje!

Afgelopen zomer vertrok Slamstox tennis player Luuk Wassenaar naar DePaul university om zijn studie met zijn tennis te combineren. Een mooie stap voor de Nederlander, maar zeker geen onbekende. Naast zijn maatje Boris Spanjaard, waarmee Luuk nu samen speelt in het team, zijn ook de Nederlandse tennissers Nathan de Veer, Sten Leusink en Jan-Willem Feilzer in recente jaren uitgekomen voor het men’s tennis team van DePaul. Sinds Augustus 2017 is ook de Nederlandse tennis coach Hugo Leenders actief als coach van het tennis team. Een mooie aanleiding om eens wat verder te kijken bij “The Blue Demons”….

DePaul University is opgericht in 1898 en inmiddels met circa 25,000 studenten een middelgrote private university met een fantastische ligging aan Lake Michigan in Chicago. De universiteit is door US News hoog gerankt als private national university en biedt meer dan 130 bacheloropleidingen en meer dan 175 masteropleidingen aan. De in 1912 opgerichte business school van DePaul behoort zelfs tot de top 10 oudste business schools van Amerika! Gemiddeld gezien verdienen pas afgestudeerde studenten met een diploma van DePaul $70,000 in het eerste jaar na graduation. Voor masterstudenten die hun MBA opleiding afronden aan DePaul ligt dit gemiddelde zelfs boven de $100,000!

Terwijl een groot aantal Amerikanen ieder jaar probeert om academisch toegelaten te worden tot DePaul, is voor de Nederlanders vaak het sportniveau in combinatie met het studieniveau en de locatie doorslaggevend. Zowel op sport- als op studiegebied is het belangrijk om jezelf optimaal te kunnen ontwikkelen. Dat je dat dan ook nog kunt doen in een van de grootste en meest bruisende steden van Amerika, is natuurlijk extra leuk. Deze facetten en de klik met de Nederlandse spelers en de coaches, gaven voor Luuk de doorslag om voor DePaul te kiezen. Om het financieel mogelijk te maken ontvangt Luuk een tennis scholarship om zijn kosten voor school, housing, eten, drinken, en verzekeringen te dekken. Een jaar studeren aan DePaul kost ongeveer $55,000, dus die “tennisbeurs” is ook hard nodig!

DePaul investeert deze bedragen in de vorm van scholarships graag in talentvolle en ambitieuze sporters, omdat deze “student-athletes” de universiteit optimaal representeren. Er moet natuurlijk wel hard gewerkt en gepresteerd worden om mee te kunnen spelen met de top teams in de Division 1 tennis competitie. Luuk en Boris trainen zo’n 3 a 4 uur per dag en spelen elke week 1 of 2 wedstrijden met het team. Verder staat het team van DePaul bekend om teamspirit; de spelers in het team gaan voor elkaar door het vuur en dat is ook zeker te merken in de wedstrijden. Het seizoen is in januari officieel begonnen en inmiddels hebben de Blue Demons 11 van de 16 wedstrijden gewonnen, waarvan een aantal hele spannende overwinningen. Luuk begon het seizoen ijzersterk door zijn eerste 5 singles direct te winnen! De coaches van DePaul vinden het daarnaast belangrijk dat hun spelers een band voor het leven met elkaar vormen en dat ze de transformatie maken “from boy to man to leader”. De teamgenoten samen worden ook wel de “Band of Brothers” genoemd! Cool!

Tenniscoach Hugo Leenders, die in Nederland in het competitieteam speelde met Slamstox team members Peter Lucassen en Pedro Mol, maakte in augustus 2017 ook de overstap naar Chicago. Nadat hij in Nederland 8 jaar lang de eigenaar was van tennisschool Maximum Tennis, heeft Hugo besloten een MBA te gaan volgen aan DePaul en het tennisteam van hoofdcoach Matt Brothers te komen versterken. Een super stap voor Hugo, maar ook voor het Nederlandse tennis en het team van DePaul!

Slamstox speelde een cruciale rol bij het complexe aanmeldingstraject van Luuk; nadat Luuk in eerste instantie niet speelgerechtigd werd verklaard hebben we met verschillende documenten en brieven aan de NCAA de academische situatie van Luuk helder in kaart gebracht waardoor hij toch speelgerechtigd verklaard werd en meteen wedstrijden mocht spelen. Een hele opluchting voor Luuk, maar zeker ook voor de coaches! Daarom ontvingen we van Hugo en co nog een mooi presentje; namelijk een doos vol kleding en spullen van DePaul tennis. Dus gingen we uiteraard meteen representeren….. En natuurlijk zijn we fan van DePaul geworden en blijven we het tennisteam de komende jaren nauwlettend in de gaten houden!

Thanks Huug!! Go Luuk, Go Boris and Go Blue Demons!