Vaccinatiebewijzen

COVID-19 - 12 oktober 2022

Voor student-athletes is het hebben van een vaccinatiebewijs noodzakelijk om naar Amerika te reizen. In de meeste gevallen kun Nederlandse inwoners die makkelijk ophalen in de CoronaCheck-app, maar sommige situaties wijken af. Wij hebben ons laten informeren door de rijksoverheid en geven antwoord op verschillende mogelijke scenario’s.

Dus herken je je in een van onderstaande situaties? Lees dan snel bijbehorend antwoord.

1. Ik ben in het buitenland gevaccineerd en kreeg daar geen vaccinatiebewijs.

Als je als EU-burger binnen de Europese Unie bent gevaccineerd, heb je het recht op een DCC vanuit het land waarin je bent gevaccineerd.

Maar ben je buiten de EU gevaccineerd? En heb je daar geen bewijs van? Dan kun je in Nederland geen vaccinatiebewijs aanvragen. Je kunt wel een ‘coronabewijs’ krijgen in de vorm van een test- of een herstelbewijs, dit is echter niet voldoende om naar de Verenigde Staten te reizen.

2. Ik ben volledig gevaccineerd in een niet-EU-land (zoals Amerika)

Ben je Nederlander of woonachtig in Nederland? En ben je volledig gevaccineerd in een land buiten de EU? Dan kun je je vaccinatie laten registreren in Nederland. Zo kun je voor je buitenlandse vaccinatie een coronabewijs krijgen die geldig is in Nederland en de Europese Unie. Dit coronabewijs kun je vervolgens uploaden in CoronaCheck.

Je kunt hiervoor een afspraak maken via 030 – 8002899. Er zijn loketten in Utrecht, Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Enschede. Het adres krijg je in de afspraak bevestiging. Voor deze afspraak moet je de volgende documenten meenemen:

  • Identiteitsbewijs. De gegevens op het identiteitsbewijs moeten hetzelfde zijn als de gegevens op het vaccinatiebewijs.
  • Een bewijsstuk waar je BSN-nummer op staat. Dit is niet nodig als je BSN-nummer op het identiteitsbewijs staat.
  • Het vaccinatiebewijs dat je hebt gekregen in het land waar je de vaccinatie hebt gekregen. Het vaccinatiebewijs moet voldoen aan de eisen voor vaccinatiebewijzen.

3. Het land waar ik woon erkent mijn vaccinatie (met EMA-goedgekeurd vaccin) niet.

Nederlandse vaccinatie erkend in alle EU-landen

Alle EU-landen moeten vaccins accepteren die de EMA heeft goedgekeurd. Ook als een EU-land dat vaccin zelf niet heeft gebruikt.

Erkenning vaccinatie in niet-EU-land

Nederland heeft geen invloed op de eisen die niet-EU-landen stellen aan vaccinaties en vaccinatiebewijzen.

4. Ik heb een eerste prik gekregen in een ander land.

Heb je jouw 1e prik gekregen in een ander land? Dan kun je in Nederland de 2e prik krijgen als je in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit hebt. Je kunt bij de GGD aangeven dat je de eerste prik in het buitenland hebt gehad. Je kunt daarna je vaccinatiebewijs ophalen via CoronaCheck.

5. Ik heb de eerste prik in Nederland gekregen en de tweede in het buitenland.

Heb je je 2e prik gekregen buiten de EU ontvangen? Dan is het nog niet mogelijk om met een geregistreerde buitenlandse vaccinatie een coronabewijs te maken in de CoronaCheck. Heb je een 2e prik binnen de EU ontvangen? Dan geeft het land dat jouw gevaccineerd heeft een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat).

6. Ik ben volledig gevaccineerd met een vaccin dat niet goedgekeurd is door EMA.

Je kunt dan geen vaccinatiebewijs maken met de CoronaCheck-app of –website als je gevaccineerd bent met een niet-goedgekeurd vaccin. U kunt contact opnemen met GGD Medische Informatielijn Vaccineren: 088 767 40 80. De medische adviseurs informeren u of u in aanmerking komt voor extra vaccinatie. En zorgen ervoor dat u dan direct een afspraak kan maken.

Heeft deze FAQ jouw vraag nog niet beantwoord? Check dan nog eens de website van de rijksoverheid of neem contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

× Hoe kan ik je helpen?