Vaccinatiebewijzen

COVID-19 - 29 juli 2021

Voor student-athletes is het hebben van een vaccinatiebewijs prettig. In de meeste gevallen kun Nederlandse inwoners die makkelijk ophalen in de CoronaCheck-app, maar sommige situaties wijken af. Wij hebben ons laten informeren door de rijksoverheid en geven antwoord op verschillende mogelijke scenario’s.

Dus herken je je in een van onderstaande situaties? Lees dan snel bijbehorend antwoord.

1. Ik ben in het buitenland gevaccineerd en kreeg daar geen vaccinatiebewijs.

Als je als EU-burger binnen de Europese Unie bent gevaccineerd, heb je het recht op een DCC vanuit het land waarin je bent gevaccineerd.

Maar ben je buiten de EU gevaccineerd? En heb je daar geen bewijs van? Dan kun je in Nederland geen vaccinatiebewijs aanvragen. Je kunt wel een ‘coronabewijs’ krijgen in de vorm van een test- of een herstelbewijs.

2. Ik ben volledig gevaccineerd in een niet-EU-land (zoals Amerika)

Ben je Nederlander of woonachtig in Nederland? En ben je volledig gevaccineerd in een land buiten de EU? Dan kun je je vaccinatie laten registreren in Nederland. Zo kun je voor je buitenlandse vaccinatie een coronabewijs krijgen dat geldig is in Nederland en de Europese Unie. Dit coronabewijs kun je vervolgens uploaden in CoronaCheck.

Je kunt hiervoor een afspraak maken via 030 – 8002899. De locatie waar je naartoe moet ligt dichtbij Utrecht Centraal, het adres krijg je in de afspraakbevestiging. Voor deze afspraak moet je de volgende documenten meenemen:

  • Identiteitsbewijs. De gegevens op het identiteitsbewijs moeten hetzelfde zijn als de gegevens op het vaccinatiebewijs.
  • Een bewijsstuk waar je BSN-nummer op staat. Dit is niet nodig als je BSN-nummer op het identiteitsbewijs staat.
  • Het vaccinatiebewijs dat je hebt gekregen in het land waar je de vaccinatie hebt gekregen. Het vaccinatiebewijs moet voldoen aan de eisen voor vaccinatiebewijzen.

Kun je niet naar Utrecht komen? Maar wil je op reis of naar een evenement? Dan kun je een coronabewijs voor reizen of een coronabewijs voor evenementen aanmaken met een herstelbewijs of een testbewijs. 

3. Het land waar ik woon erkent mijn vaccinatie (met EMA-goedgekeurd vaccin) niet.

Nederlandse vaccinatie erkend in alle EU-landen

Alle EU-landen moeten vaccins accepteren die de EMA heeft goedgekeurd. Ook als een EU-land dat vaccin zelf niet heeft gebruikt.

Erkenning vaccinatie in niet-EU-land

Nederland heeft geen invloed op de eisen die niet-EU-landen stellen aan vaccinaties en vaccinatiebewijzen.

4. Ik heb een eerste prik gekregen in een ander land.

Heb je jouw 1e prik gekregen in een ander land? Dan kun je in Nederland de 2e prik krijgen als je in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit hebt. Je kunt bij de GGD aangeven dat je de eerste prik in het buitenland hebt gehad.

Het is nog niet mogelijk om met een geregistreerde buitenlandse vaccinatie een coronabewijs te maken in de CoronaCheck. Hier wordt aan gewerkt. Wil je op reis? Dan kun je een coronabewijs om te reizen krijgen door een coronatest te laten doen. In juli en augustus kun je gratis een coronatest om te reizen laten doen.

5. Ik heb de eerste prik in Nederland gekregen en de tweede in het buitenland.

Heb je je 2e prik gekregen buiten de EU ontvangen? Dan is het nog niet mogelijk om met een geregistreerde buitenlandse vaccinatie een coronabewijs te maken in de CoronaCheck. Wil je op reis? Dan kun je een coronabewijs om te reizen krijgen door een coronatest te laten doen. In juli en augustus kun je gratis een coronatest om te reizen laten doen.

Heb je een 2e prik binnen de EU ontvangen? Dan geeft het land dat jouw gevaccineerd heeft een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat).

6. Ik ben volledig gevaccineerd met een vaccin dat niet goedgekeurd is door EMA.

Je kunt dan geen vaccinatiebewijs maken met de CoronaCheck-app of –website als je gevaccineerd bent met een niet-goedgekeurd vaccin. Je kunt een coronabewijs krijgen met een testbewijs of een herstelbewijs. Wat je moet doen als je alleen een eerste prik gekregen hebt met een vaccin dat niet goedgekeurd is door EMA wordt later bekend gemaakt door de rijksoverheid.

Heeft deze FAQ jouw vraag nog niet beantwoord? Check dan nog eens de website van de rijksoverheid of neem contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 00:00 to 23:59 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday