“Geweldig”

Dat is het woord dat de 18-jarige tennisser Jaap Aaldering gebruikt om zijn eerste weken als student-athlete aan Georgia Southern University te omschrijven. In augustus is hij vertrokken uit het kleine Beusichem (drie duizend inwoners) om vier jaar lang te tennissen en studeren op GSU (20 duizend studenten). Als eerstejaars student is alles nieuw, anders, spannend, interessant en soms ook heel vreemd. Jaap vertelt over zijn eerste indrukken van zijn Amerika avontuur: cheerleaders, veel trainen in subtropische temperaturen en de orkaandreiging in het zuiden van de Verenigde Staten waardoor hij de campus moest evacueren.

Hoi Jaap, kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Jaap Aaldering uit Beusichem en ben 18 jaar oud. Op de reguliere school O.R.S. Lek en Linge in Culemborg ben ik in 2019 geslaagd voor Tweetalig VWO. Als kind was ik altijd met een bal bezig en speelde ik eigenlijk nooit met speelgoed. Vanaf mijn vijfde zat ik op voetbal en vanaf mijn negende op tennis. Tennis leek mij leuk nadat ik in de zomervakantie op het strand met beach tennis in aanraking kwam. Tot en met groep 7 heb ik gevoetbald en getennist, totdat ik merkte dat ik op de middelbare niet twee sporten wilde blijven doen – en ik had een voorkeur had voor tennis. “Elke bal was dan voor mij en ik heb zelf meer invloed op het verloop van de wedstrijd.”

Jaap Aaldering, ‘freshman’ (eerstejaars) op Georgia Southern University

“Ik had nooit eerder gedacht om naar Amerika te gaan en om sport met studie te kunnen combineren vanwege mijn hechte familieband. Uiteindelijk is alles goed gekomen met behulp van Slamstox.”

In het examenjaar was ik in eerste instantie overtuigd om in Tilburg International Business Administration te gaan studeren, totdat ik half oktober alles nog een keer goed ging overwegen na een gesprek met mijn mentor. Het actief blijven tennissen zou moeilijker worden om te combineren met studeren in Tilburg. Ik had nooit eerder gedacht om naar Amerika te gaan en om sport met studie te kunnen combineren vanwege mijn hechte familieband. Ik ben namelijk enig kind. Mijn ouders stimuleerden mij gelukkig direct en gaven aan dat ik vooral aan mezelf moest denken. Tennis was en is mijn lust en mijn leven. De competitietijd vond ik de leukste periode in het jaar en tennis vanuit een universiteitsteam leek mij geweldig. Vandaar dat ik in de herfstvakantie een eerste oriënterend gesprek met Pedro had. Dat gesprek voelde direct goed en ik was overtuigd om te proberen om naar de USA te vertrekken na het behalen van mijn diploma. Zo gezegd zo gedaan. Het werd wel even heel erg druk, omdat ik zo laat met het proces startte. Video, SAT, TOEFL, gesprekken etc. allemaal precies in de drukste periode van het examenjaar. Maar uiteindelijk is alles goed gekomen met behulp van Slamstox en zit ik sinds 12 augustus op Georgia Southern University in Statesboro.

Waar heb je altijd getennist in Nederland en hoe vaak in de week trainde je en bij wie?
Ik ben recreatief begonnen in Geldermalsen en al snel kwam ik terecht bij OTB tennis in Beusichem, waar Carl du Mee en Dennis Sporrel mij les gaven. Later werd deze tennis academy TAMN. Het begon met 1 x in de week en daarna werd dit langzaam meer. Carl heeft mijn tennis verder technisch ontwikkeld en hij gaf mij de mogelijkheid om meer te kunnen trainen en hiervoor ben ik hem nog steeds erg dankbaar. Ik trainde gemiddeld 8 uur per week. Doordat ik op een reguliere (excellent) school zat met heel veel projecten was het hard werken. Nu ben ik blij dat ik hard heb leren werken en goed kan plannen omdat mij dit helpt om het drukke programma in Amerika te kunnen combineren en tegelijk ook nog goede cijfers op school te kunnen halen. Dat vinden ze hier in Amerika ook erg belangrijk namelijk. Doordat mijn thuissituatie niet makkelijk toeliet om (veel) toernooien te draaien, hoop ik in de USA meer wedstrijden te kunnen spelen. Een training is tenslotte wat anders dan een echte wedstrijd.

“GSU speelt Division 1 in een sterke competitie, er zal voor mij dus veel uitdaging liggen om me in het team te knokken.”

Je tennist nu bij Georgia Southern University. Hoe bevallen de eerste weken en wat is er verschillend met Nederland?
Het is erg leuk maar wel pittig. Het was vooral wennen aan de hoge temperatuur en luchtvochtigheid in combinatie met de vele uren trainen voor zowel tennis als fitness en conditie. Ik begin nu langzaam in een ritme te komen. Het grootste verschil is dat tennis hier veel meer een teamsport is. Je doet heel veel samen met je teamgenoten en dat is gewoon erg leuk en gezellig.

Waarom heb je destijds voor Georgia Southern University gekozen?
De gesprekken met de coach Sander Koning spraken mij erg aan en ik had het idee dat hij mij verder zou kunnen helpen ontwikkelen. Veeleisend, maar dat is ook nodig om het optimale uit jezelf te kunnen halen. GSU speelt division 1 in een sterke competitie, er zal voor mij dus veel uitdaging liggen om me in het team te knokken. Daarnaast merkte ik dat de medewerkers van GSU erg behulpzaam en betrokken waren tijdens het aanmeldingsproces. GSU beschikt over een mooie campus en studie- en sportfaciliteiten waar ik ook het echte Amerika gevoel zou hebben. Het subtropische klimaat leek me ook wel wat.

GSU Tennis Courts

Hoe heb je het proces met Slamstox om daar te komen ervaren?
Het eerste gesprek met Pedro voelde direct goed. Hij stelde de juiste vragen om een goed beeld te krijgen van mijn verwachtingen om ook de kans van slagen goed te kunnen inschatten. Samen bepaalden we de uitgangspunten. Door zijn ervaringen als speler en als coach kon hij mij ook een duidelijk beeld geven van wat ik kon verwachten als athlete. Tijdens het proces merkte ik dat hij veel universiteiten kent en goede contacten heeft. Hij kon mij dan ook goed adviseren op het moment dat ik vragen had. Hij reageert snel, professioneel en vooral betrokken en dat is erg fijn in zo’n hectisch proces. Natuurlijk ben je wel zelf degene die uiteindelijk moet beslissen. Hij bewaakt processen en de testen goed, maar je moet jezelf wel ook actief inzetten om alles goed te laten verlopen en voortgang te behouden. Ben nog steeds heel blij dat ik voor Slamstox heb gekozen!

“Dit heb ik altijd gezocht en zou het iedereen aanbevelen.”

Hoe bevalt de combinatie van studie en tennis?
In één woord “geweldig”. Dit heb ik altijd gezocht en zou het iedereen aanbevelen. Alles (studie en sport) is echt heel goed en professioneel geregeld en dat alles op 1 plek! Inmiddels heb ik twee toernooien gespeeld. Je vertrekt samen met teamgenoten, je wordt aangemoedigd door ze, je wordt gecoacht en alles erom heen is voor je geregeld. Wat wil je nog meer? Ik vond tennis in Nederland met uitzondering van de competitie erg solistisch en miste wel eens het teamgevoel zoals bij voetbal. Ik zou nu niet meer anders willen. Natuurlijk ben ik pas 9 weken hier en hoop dat dit gevoel natuurlijk wel zo blijft.

Wat is het gekste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Gek, dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik kan wel zeggen dat ik het één groot leuk avontuur vind.

Alles is nieuw en in het begin was het veel uitzoeken, regelen, wennen aan het klimaat, je team- en kamergenoten leren kennen maar ook waar en wat je het beste kunt eten. En voor mij was het toch ook wel fysiek wennen aan het zware programma waarin sommige dingen nieuw voor mij waren. Het nemen van een ijsbad, was toch ook wel een leuke eerste ervaring. Mijn team werd gehuldigd voor het hoge behaalde gemiddelde GPA resultaat en ik als freshman hoorde hier gewoon direct bij. Ook de eerste twee toernooien waren een bijzondere ervaring, waarbij het grappigste was dat ik mijn eerste singlewedstrijd in Amerika gewoon tegen een voor mij bekende Nederlandse leeftijdgenoot moest. Zo ver weg, maar toch ook weer een kleine wereld.

Dat American Football zo groot is en leeft, had ik niet verwacht. Het stadion is echt indrukwekkend, het team bestaat uit zo’n 100 spelers en bij een wedstrijd staan er de hele dag campers rondom de campus waar hele gezinnen de hele dag wachten op de wedstrijd die komen gaat. Voorafgaand aan de wedstrijd is het een hele happening op het veld met cheerleaders en muzikanten die een hele show opvoeren.

En ja, als je dan toch iets gek moet noemen; jullie hebben denk ik allemaal de orkaan gevolgd die in september Amerika in zijn greep hield. We werden door GSU al dagen op de hoogte gehouden over het mogelijk evacueren van de campus. Toen werd gecommuniceerd dat de campus zou sluiten, vertrokken we met het hele team een half uur later naar Atlanta.

“Je hebt het gewoon te druk om heimwee te hebben.”

Heb je wel eens last van heimwee? 
Haha….. je bent gewoon te druk om tijd voor heimwee te hebben. Mijn dag start om 06.00 uur en als ik dan na een drukke volle dag s’avonds om ongeveer 21.30 naar mijn kamer terugloop en de temperatuur is iets gedaald, dan heb ik een glimlach op mijn gezicht…..

Nee, ik heb dus nog geen heimwee. Denk als je het minder getroffen hebt, dat het dan anders is. Natuurlijk bel ik in het weekend uitgebreid via facetime met mijn ouders en ben ik blij dat ik ze even kan zien. Mijn vrienden in Nederland zijn ook allemaal druk met hun nieuwe studie en we kijken er allemaal naar uit om in de kerstvakantie elkaar weer te zien. Ook kijk ik er naar uit om de rest van mijn familie te zien en om weer even met Carl en mijn tennismaten te trainen.

Hoe is het om in een team te zitten met meerdere Nederlanders, en zelfs een Nederlandse coach?
Het leek mij in eerste instantie leuk, nu achteraf maakt het mij eigenlijk niet zo heel veel uit. We hebben een leuk team en ik vind het ook leuk om met spelers van verschillende nationaliteiten om te gaan, ik denk dat de nationaliteit niet bepalend is voor de klik die je uiteindelijk met iemand hebt.

Ik heb geen ervaring met Amerikaanse coaches dus dat kan ik niet vergelijken. Ik kan alleen aangeven dat Sander duidelijk is en veel inzet en focus vraagt van zijn team. Je weet waar je aan toe bent en dat vind ik eerlijk gezegd wel fijn. Of dat typisch Nederlands is dat weet ik niet. Ik zie een coach in Amerika wel anders dan een trainer in Nederland. In Nederland kies jezelf de trainer en werkt hij min of meer voor jou. In Amerika werk je voor de coach en die mag dus wat meer van jou verlangen.

Als je je 16-jarige zelf met de kennis van nu advies zou mogen geven, wat zou het dan zijn?
Haha, al eerder nadenken over wat je met je tennis zou willen na de middelbare zodat je eerder dit proces zou inzetten.

Wat is je doel dit jaar en wat is je doel de komende 4 jaar?
Mijn doel nu is constanter worden en om meer wedstrijdervaring op te doen. Ik wil mezelf in de line-up knokken, wat heel hard werken gaat worden. Daarnaast wil ik het op school goed blijven doen. In de komende 4 jaar wil ik natuurlijk een vaste kracht worden in de line-up en op die manier van waarde zijn voor het team. Daarnaast wil ik vanzelfsprekend mijn diploma halen om daarna hier een goede master te gaan doen en wellicht dan zelfs assistent coach te mogen zijn.

Heb je nog tips en tricks voor de komende generaties college tennissers uit Nederland? 
Ik heb zelf nooit internationale toernooien gespeeld of (bijna geen) toernooien waarbij met UTR rating werd gewerkt. In het proces heb ik gemerkt dat UTR wel belangrijk is voor veel coaches in hun selectie proces en ik zou achteraf hierop letten.

Thanks Jaap voor het leuke interview! Heel veel plezier daar, hard leren en trainen, en dan ben je zeker van waarde voor je team!

Wil jij de verhalen en avonturen van Jaap op de voet blijven volgen? Check dan Jaap’s instagram.

Benieuwd naar jouw kansen op een tennisbeurs in Amerika? Schrijf je in voor een vrijblijvende kennismaking via onze tennispagina. See you soon, Go Eagles!