Loes van Loon is sinds augustus 2019 een ODU Monarch. De Nederlandse voetbalster heeft na haar afstuderen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen besloten om haar academische en voetbalcarrières door te zetten in Amerika. Loes is nu bijna klaar met haar eerste semester als Division 1 student-athlete op Old Dominion University, waar ze als masterstudente is ingestroomd. ODU is een van de grootste universiteiten in de staat Virginia. De universiteit ligt in Norfolk, een stad aan de oostkust van Virginia, en heeft meer dan 24 duizend studenten.

De stap om in Amerika college voetbal (soccer) te spelen en te studeren was een grote voor Loes, maar ze heeft het ongelooflijk naar haar zin. Ook presteert ze goed, zoals je kan zien in onderstaande video, die Loes zelf in elkaar heeft gezet.

Waarom ODU?

“Ik heb voor ODU gekozen omdat ik meteen een klik voelde met de coaches toen ik contact met hen had,” vertelt Loes. “Daarnaast is alles op de campus op loopafstand te bereiken, waardoor ik dus overal makkelijk kan komen zonder fiets of auto. En het ligt in een mooie omgeving, met allerlei stranden dichtbij, waaronder Virginia Beach op maar 25 minuten rijden.”

Het meest memorabele moment van haar eerste semester was de wedstrijd tegen UNC Charlotte, die op dat moment koploper was in hun conference. Om nog kans te maken op het eindtoernooi, moesten de Monarchs de wedstrijd winnen. En dat deden ze. Loes en haar team versloegen de Charlotte 49ers met 1-0. Helaas is het de Monarchs toch niet gelukt om zich te plaatsen voor het eindtoernooi, en dus wordt er nu al gekeken naar volgend jaar.

“De doelen voor volgend jaar zijn beter worden als team met de nieuwe meiden die erbij komen, het behalen van het conference tournament, en het liefst ook winnen natuurlijk,” vertelde de voetbalster uit Wijchen.

Het verschil tussen Amerika en Nederland

Ook vroegen wij Loes wat zij als het grootste verschil ziet tussen college voetbal in Amerika en voetbal in Nederland: “Ten eerste word het voetbal in Amerika veel serieuzer genomen en wordt het professioneler aangepakt (denk aan faciliteiten, kleding en schoenen, trainingsstaf, etc.). Maar ook omdat je als team elke dag samen traint (soms twee keer), samen naar school gaat en samen leeft, vorm je in een korte tijd een hele hechte band met je teamgenoten, terwijl je in Nederland elkaar maximaal 3/4 keer per week ziet.”

Een ander groot verschil is dat je alle wedstrijden tussen augustus en november speelt in plaats van over het hele jaar. “Dat vind ik persoonlijk wel jammer,” zegt Loes, “maar aan de andere kant kan er daardoor in het voorjaar wel intensiever getraind worden, waardoor je sterker wordt voor het volgende seizoen.”

Na pas 1 semester zou Loes college voetbal al aan anderen aanraden. “Ik zou anderen aanraden om te gaan sporten en studeren in Amerika omdat je ten eerste uit je comfortzone komt. Je kent niemand en de omgeving is onbekend, en daar leer je veel van. Ook krijg je hier de mogelijkheid om je als sporter veel beter te ontwikkelen. Je sport en school worden op elkaar afgestemd, terwijl je in Nederland vaak de hele dag op school zit en dan ’s avonds nog moet trainen, waardoor je niet altijd het maximale uit jezelf kan halen. En ten slotte maak je natuurlijk super leuke trips tijdens het seizoen en daarbuiten en zie je veel meer dan de campus alleen!”

Wil jij, net zoals Loes, sporten en studeren in Amerika? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!