“De nieuwe Pieter van den Hoogenband”. Zo werd Nyls Korstanje genoemd nadat hij op zijn elfde een oud jeugdrecord van Pieter van den Hoogenband en Maarten van der Weijden aan flarden zwemt. Dit bleef niet onopgemerkt en Pieter van den Hoogenband gaf zijn opvolger ook advies in zijn column. Nyls trok deze lijn goed door. Zo kwam hij op zijn vijftiende bij het KNZB talententeam en mocht hij  namens Oranje mee naar de Europese Jeugd Olympische Spelen (de EYOF).  Op zijn achteinde mag Nyls meedoen aan het WK in Canada en het EK in Kopenhagen. Daar wint hij goud en een heeft hij een wereldrecord op de 4×100 gemengde estafette met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kyle Stolk. Uiteindelijk belandt hij bij NC State.

Nyls is een van de atleten die door Slamstox op de voet gevolgd wordt. Na wat opvallende prestaties werd het tijd wat meer te weten te komen over zijn eerste 2 jaar bij NC State. In deze Q&A vertelt Nyls over zijn keuze voor college zwemmen en NC State. Ook hebben we het over zijn prestaties, prijzen en ambities. Tot slot geeft Nyls tips voor jongens en meiden die overwegen om college sport te gaan doen in Amerika.

Kun je iets over jezelf vertellen: waar kom je vandaan? Welke sport doe je? Wat studeer je nu en waar?

Ik kom oorspronkelijk uit Sneek maar daar heb ik niet lang gewoond. Ik ben opgegroeid in Nijmegen, daar wonen mijn ouders nu. Vanaf mijn 6e tot 9e ben ik naar Amerika verhuisd met mijn gezin! Daar ben ik gaan zwemmen en ben ik met de Amerikaanse sportcultuur in aanraking gekomen. Ik studeer nu bij North Carolina State University.

De cultuur is erg bijzonder bij NC State, ik begrijp nu hoe ze zo significant beter zijn geworden de afgelopen jaren.

Je hebt destijds gekozen voor NC State. Wat maakt NC State zo aantrekkelijk om voor te spelen en studeren?

Het zwemteam is giga goed. Ze zijn in 6 jaar tijd van de 34e plaats naar de 4e plaats in Amerika gegaan. En dat is niet zomaar gebeurt. De cultuur is erg bijzonder bij NC State, ik begrijp nu hoe ze zo significant beter zijn geworden de afgelopen jaren. En dat wil ik ook natuurlijk.

Hoe belangrijk is de relatie met jouw coach en wat kunnen andere zwemmers hiervan leren? Heeft jouw coach ook bijgedragen aan je prestaties?

De relatie met een coach is de sleutel tot succes. Je moet energie en tijd in elkaar investeren en dat levert op de lange termijn veel op. Tijdens mijn recruiting proces had ik door hoe gedreven mijn huidige coach was en ik denk dat hij mijn kan brengen naar een individuele NCAA-titel.

Wat heeft Amerika jou tot nu toe geboden op academisch/professioneel gebied?

Het is in Nederland extreem moeilijk om topsport en onderwijs te combineren. Het kan wel, maar je hebt nooit de connectie met klasgenoten die je in Amerika zal hebben. Je bent daar namelijk wel gewoon een normale student. Ik vind dat vooral erg tof. Ik ben geen buitenbeentje maar juist een voorbeeld voor medestudenten.

Wie is jouw grote voorbeeld in de sportwereld en waarom?

Caeleb Dressel. Hij is een Amerikaan die naar de University of Florida is gegaan en fenomenaal hard zwemt. Hij is behoorlijk revolutionair in zijn manier van zwemmen en dat respecteer ik enorm.

Ja, de druk is hoog. Het hele team is afhankelijk van wat je doet en je vertegenwoordigt de school.

NC State is een van de beste swimming teams in Division 1 in Amerika. Is er hierdoor een hoge druk om te presteren?

Ja, de druk is hoog. Het hele team is afhankelijk van wat je doet en je vertegenwoordigt de school. Het is wel goed om te leren hoe je om moet gaan met de druk. Ik begrijp nu waarom Amerikanen bij WK’s en de Olympische Spelen zo relaxt zijn. Om heel eerlijk te zijn vond ik de NCAA-kampioenschappen zelfs spannender dan de WK zwemmen.

Je hebt al aardig wat prijzen gewonnen en zelfs ooit een wereldrecord gezwommen. Op welke prijs ben je het trotst?

Dat wereldrecord was wel bizar vet. Dat was op de 4×50 vrij mixed in 2017, ik denk dat ik daar het meest trots op ben. Ik ben verder ook heel trots op mijn gouden medaille op de 50 vrij bij de European Youth Olympic Festival in 2015 in Georgië.

Wat is je mooiste herinnering op sportgebied bij NC State tot nu toe?

Ik denk toch dan de NCAA-kampioenschappen in Austin Texas in 2019. De sfeer is er zo bizar vet.

Je groeit er als persoon, op het gebied van sport, school en levenservaring.

Wat vind jij het grootste verschil tussen college swimming en het ‘normale’ zwemmen in NL?

Op college zwemmen is het tegenovergestelde van eenzaam. Je doet het samen en je haalt heel veel uit je leven. Het gaat er niet alleen maar om zwemmen en ik denk dat dat je juist beter maakt in zwemmen. Je groeit er als persoon, op het gebied van sport, school en levenservaring.

Wat maakt echt indruk op jou in deze Amerikaanse sportcultuur?

De gedrevenheid. Hoe hard mensen er voor werken en ‘niet zeuren maar poetsen’.

Hoe ervaar jij de ‘tobacco road rivalry’ op jullie universiteit en binnen jouw sport?

De rivalry tussen scholen als NC State, UNC en Duke is erg groot op het gebied van basketbal. Ik vind de sport vet en een rivalry maakt het nog vetter.

Christmas training. De ultieme hell van zwaar trainen.

Wat is het gekste dat je met je team hebt beleefd tot nu toe?

Christmas training. De ultieme hell van zwaar trainen. We deden in 9 dagen 17 zwemtrainingen en om de dag krachttraining. Ik ben nog nooit zo kapot geweest.

Hoe groot is de campus? Wat voor activiteiten kun je hier doen buiten sport en studie?

Er zijn ontelbaar verschillende activiteiten op en rond de campus. Noem maar wat en er is een club van. De campus is vrij compact, het ligt net buiten de stad Raleigh en alles is op loopafstand. Er zitten 35000 studenten op de school.

Wat is volgens jou het mooiste zwemparadijs van de wereld?

Het zwembad in Rome. Geweldig bad. Elk jaar is er een zwemwedstrijd en er komen mensen vanuit de hele wereld op af.

Hoe laat sta je op elke ochtend en hoe laat begint de training?

Meestal om kwart voor 5 s’ ochtends. Vroeg naar bed dus.

Als je geen zwemmer zou zijn, welke sport zou je dan doen? En was je dan ook naar college gegaan?

Ik was altijd goed in atletiek, verspringen met name. Ik hou nog steeds het record van mijn basisschool in Nijmegen 😉 Maar ik weet niet of ik hier goed genoeg voor was geweest om naar Amerika te gaan natuurlijk

Pedro van Slamstox heeft je 2x opgezocht tijdens je tijd in Amerika, waarvan de laatste keer met zijn broertje Fons die in 2021 naar NC State gaat (voor tennis). Je hebt ons toen fantastische rondleidingen gegeven. Hoe is het om op dit soort momenten weer Nederlands te praten en om je leven in de US te laten zien aan andere Nederlanders?

Het is bijzonder om Nederlanders rond te leiden. Sowieso het Nederlands praten is leuk, dat doe je niet zo vaak op de campus natuurlijk. Een Amerikaanse campus is zo anders dan een Nederlandse en ik vind het gaaf om dat te laten zien.

Hoe goed kun je tegen je verlies?

Nee niet zo. Ik hou niet van verliezen maar het is goed voor me om te doen.

Kun je iets vertellen over de NC State ‘howling cow ice cream’?

Haha, beste ijs van de wereld. Afgezien van Italiaanse Gelato dan natuurlijk. Het wordt gemaakt van de melk van de koeien van de College of Agriculture, één van de grote colleges van NC State.

We hebben zo’n gevoel dat je mega populair bent bij de Amerikaanse college girls. Klopt dat? Of heb je daar eigenlijk helemaal geen tijd voor?

Hahaha, jammer genoeg kom ik niet zo veel in contact met de college girls. Contact maken doe je meestal op feestjes en daar ben ik niet. De meisjes die ik ken, ken ik vanuit mijn klassen 😉

Wat doe je in je vrije tijd/vakanties?

Ik hou van dingen maken en dat doe ik vaak met mijn Engineering kamergenoten. We hebben bijvoorbeeld een motor op een fiets gezet, we hebben weleens kaarsen gemaakt, we doen vaak dingen 3d printen, dat soort dingen. Op vakantie hou ik van nieuwe dingen zien.

Mijn grootste doel is de OS van 2020 halen.

Wat voor doelen had je voor jezelf opgesteld voordat je naar Amerika kwam? Heb je het gevoel dat je deze hebt behaald of nog gaat halen?

Mijn grootste doel is de OS van 2020 halen. Dat is natuurlijk een uitgesteld doel nu maar ik ga daar nog steeds voor. Verder wil ik NCAA-kampioen worden.

In Amerika ben je op de 50 meter vrije slag de snelste zwemmer in jouw studiejaar en de nummer 6 in totaal. Vind je de ranking belangrijk?

Niet zo. Ik heb die 6e tijd gezwommen zonder een volledig perfecte voorbereiding gehad te hebben en hoogstwaarschijnlijk hebben de 5 voor mij dat ook niet gehad. Het moet gebeuren op de NCAA-kampioenschappen en degene die daar het best is wint. Ranking doen er niet echt toe.

We willen afspreken dat we 2 Slamstox-doelen voor jou opstellen:

  1. Het winnen van de NCAA championships 
  2. Het behalen van de Olympische Spelen

Welk doel ga je als eerste halen (no pressure…)?

Het behalen van de Olympische Spelen. De kwalificatie hiervoor is in December en dit is bijna 4 maanden voor de volgende NCAA.

Wat zijn je plannen na je studie in Amerika?

Mogelijk wil ik nog ergens een master doen. Ik weet nog niet hoelang ik blijf zwemmen maar tegen de tijd dat ik klaar ben met studeren dan moet ik dat uitzoeken.

Het is een bijzondere wereld en je kan er enorm veel ervaringen opdoen.

Wat geef jij als tip mee om de ervaring in Amerika optimaal te benutten?

Ga de ervaring aan en dompel je erin onder. Het is een bijzondere wereld en je kan er enorm veel ervaringen opdoen.

Nyls, bedankt! Naast je 100% commitment en talent kunnen mensen ook zeker iets van je mooie karakter leren! Succes met je doelstellingen en laat niemand ze van je afpakken. 😉

Ben jij ook geïnteresseerd om net als Nyls bij NC State of een andere universiteit je sport en je studie te combineren?

Contacteer ons en bekijk wat je mogelijkheden zijn!