Deze week gaan we een kijkje nemen bij de universiteit van Slamstox oprichter Pedro: University of North Carolina Wilmington, ook wel UNCW genoemd. UNCW bestaat 75 jaar! Een fantastische locatie aan de stranden van North Carolina. Wilmington is een plek waar studenten, surfers, toeristen en gepensioneerden regelmatig samenkomen. 

UNCW staat bekend om het NCAA Division 1 sportprogramma dat uitkomt in de CAA conference. Daarnaast heeft de universiteit een aantal speciale studieprogramma’s waaronder Innovation and Entrepreneurship, Marine Science en Marine Biology. We nemen je mee in de wereld van de Seahawks. 

Campus

UNCW telt zo’n 18.000 undergraduate en graduate studenten per jaar. Een groot gedeelte daarvan woont op de campus van de universiteit. UNCW heeft een hele mooie en grote campus, vol met campus style gebouwen, water, groen, sportfaciliteiten en leuke restaurants.

Een van de belangrijkste gebouwen van de universiteit is “Wagoner Hall”, in het kort ook wel “Wag” genoemd. Dit is het grootste buffetrestaurant van de universiteit waar je van 7.00u tot 23.00u verse maaltijden kunt krijgen. Belangrijk voor de sporters om te re-fuelen na een lange dag of juist voor een zware training! 

Door het midden van de campus loopt de beroemde “Chancellor’s Walk”, een lang pad waar alle studenten doorheen lopen om van het ene schoolgebouw naar het andere te komen. Aan het einde van Chancellor’s staat de klokkentoren, een van de iconische historische elementen van de campus.

De officiële kleur van de universiteit is Teal: een soort mix van blauw en groen. De studenten zijn regelmatig te vinden in teal colored shirts. “Bleed Teal” is een veelgehoorde uitspraak onder de Seahawks.

Verder heeft UNCW een van de grootste recreation centers van Amerika. Dit centrum is in 2000 gebouwd en in 2013 flink uitgebreid. Met een paar duizend vierkante meter aan fitnessapparatuur, een binnen- en buitenzwembad, futsalvelden, basketbalvelden, een klimmuur, yoga studio’s, squashbanen en nog veel meer, is er voor iedereen altijd wel iets sportiefs te beleven!

Locatie

Wilmington wordt gezien als een doorgang richting de mooie en lange stranden van de Carolina’s. Een fantastische plek met bijna het hele jaar mooi weer, en waar er zeker gesurft kan worden! De meest bekende stranden in de buurt zijn Wrightsville Beach en Carolina Beach. In Wrightsville Beach kun je terecht bij het Mexicaanse restaurant “Tower 7”, een van de beste Mexican Grills die je gaat vinden in Amerika! Downtown Wilmington is prachtig met een historisch centrum en een schitterende boulevard aan de rivier, ze zijn dan ook meerdere keren uitgeroepen tot Best American Riverfront. De stad ligt tussen de cape fear river en de oceaan waar je binnen een half uur kunt zijn om goed tot rust te komen na je lange dag. 

Dat het strand ook door de studenten goed gebruikt wordt, wordt elk jaar meteen duidelijk tijdens “Beach Blast”. Beach Blast is een evenement voor alle studenten van UNCW om het schooljaar in te luiden. Een dag vol activiteiten, gezelligheid en andere leuke dingen, op het strand. Duizenden studenten verzamelen zich daar samen om het nieuwe schooljaar te beginnen. Er worden allerlei stunts bedacht door bedrijven om onderdeel te zijn van Beach Blast. Zo is er een aantal jaren geleden een helikopter over het strand gevlogen die over het hele strand 1 dollar briefjes naar beneden strooide. De hele universiteit rende het water in om het geld op te rapen. Dit werd later nog een rechtszaak tegen het bedrijf, maar voor de studenten een mooie stunt!

Sport

De UNCW Seahawks hebben verschillende teams in de NCAA Division I waaronder acht sportteams voor mannen. Daarnaast zijn er nog elf damesteams actief. Los van de officiële “NCAA” sporten heeft de universiteit ook clubteams voor surfen, zeilen en ultimate frisbee. Bij de universiteit sporten bijna 400 student-athletes, sinds de deelname aan de Division I hebben ze 90 kampioenschappen veroverd in drie divisies en 21 sporten! Een van de voormalige student-athletes is de oprichter van Slamstox Pedro Mol. Pedro speelde in de seizoenen 2011, 2012, 2013 en 2014 voor de Seahawks en wist driemaal de conference titel te veroveren met zijn team. Tijdens zijn eerste jaren in Amerika hield Pedro een ouderwetse blogspot bij waarin hij in details schreef over zijn verhalen en ervaringen. Een echte aanrader om insider information op te halen!

Het Trask Coliseum is het nest waar de basketballers hun thuiswedstrijden spelen. Het stadion werd geopend in 1977 met een grandioze opening waarbij de Seahawks strijdend ten onder gingen tegen Wake Forest. Tijdens de laatste verbouwing in 2013 is er een LED-installatie aangebracht met grote schermen boven het veld en werd het aantal mogelijke bezoekers uitgebreid naar 5.200. Ook bevat het meerdere lesruimtes, een medisch laboratorium en het kantoor van de academische support werknemers.

Pedro is overigens niet de enige Nederlander die de UNCW Seahawks vertegenwoordigd heeft. Onze tennisser Jacco Arends is in het seizoen 2021/2022 begonnen en heeft het heel goed naar zijn zin “at the W”. Ook heeft Nederlandse basketbalster Vita Stam furore gemaakt bij de Seahawks, nadat ze overkwam van het Nederlandse damesteam en George Mason University. Daarnaast gaan we jullie binnenkort nog informeren over een nieuwe Slamstox athlete die de Seahawks zal gaan vertegenwoordigen. Stay tuned, dus!

Fun

De officiële mascotte van de Seahawks is Sammy C. Hawk, een mythische vogel die voortkomt uit de zon. Sammy leeft buiten het sportseizoen in de zee en transformeert tijdens het seizoen in de vorm van een Havik om zo de tegenstanders als prooi aan te kunnen vallen. De mascotte is altijd gekleed in groen, blauw en gele kleuren. Daarbij verwijst groen en blauw naar de oceaan en geel naar de stranden. Het is bij UNCW altijd een heel groot raadsel wie de persoon is die in het kostuum van Sammy C. Hawk mag lopen. Geruchten gaan dat Pedro weet wie deze persoon is, en er tot op de dag van vandaag nog steeds contact mee heeft!

Studie

UNCW is onderdeel van een van de 17 universities in het North Carolina systeem. Ze sturen aan op een sterke academische ervaring om creativiteit, kritisch denken en een community-ervaring te bieden. Vanaf april 2022 starten ze met een nieuw Ph.D programma in de Farmaceutische Chemie. 

UNCW staat nationaal gerankt als university in heel Amerika en vrijwel alle studies die ze aanbieden sluiten aan op masterprogramma’s in Nederland en in andere landen. Zo heeft Pedro na het behalen van zijn bachelor nog een MBA-opleiding gevolgd bij UNCW, die gecombineerd werd met een programma aan de universiteit van Valencia in Spanje. Dat kan dus ook al! Voor een compleet overzicht van alle studierichtingen bij UNCW kun je het beste een kijkje nemen op de website.

Are you the next Seahawk?

Ben jij enthousiast geworden van UNCW en zie jij jezelf al shinen als Seahawk op de sportvelden van deze mooie universiteit? Vul ons kennismakingsformulier in en kom in contact met onze specialisten!