College soccer in Amerika heeft in de jaren al vele topspelers voortgebracht, en elk jaar komen hier weer nieuwe potentiële supersterren bij. Europese clubs zijn steeds vaker aan het scouten in Amerika, en voor de Major League Soccer (MLS) is college soccer de belangrijkste competitie om spelers uit te scouten.


Aan het eind van ieder seizoen wordt de Top 50 van alle college spelers gekozen om mee te doen aan de MLS Combine. Dit is een weekend van wedstrijden en individuele testen waar alle MLS clubs naartoe komen om hun nieuwe superster te scouten. De spelers die hier het beste presteren worden later in de MLS Draft om en om gekozen door de MLS clubs. Het bijzondere hieraan is dat de club die het seizoen daarvoor het minste gepresteerd heeft, als eerste mag kiezen. Zo kunnen zij hun team weer aanvullen met de beste spelers van College Soccer.

Hieronder hebben wij de beste spelers van de laatste jaren op een rijtje gezet die tijdens hun college soccer carrière de pannen van het dak speelden, en daarna een prachtige profvoetbal carrière hebben (gehad).

Clint Dempsey

Clint Dempsey (spits) speelde van 2001 tot 2003 voor Furman University waar hij meteen liet zien een enorm talent te zijn. In 2004 werd hij geselecteerd in de MLS Draft door New England Revolution. Nadat hij hier 2 jaar lang bleef doorgroeien en veel goals maakte, maakte hij in 2006 de overstap naar de Premier League in Engeland, en tekende hij een contract bij Fulham FC. 189 wedstrijden en 50 goals later maakte hij een nieuwe transfer binnen Engeland naar Tottenham Hotspur. In 2013 keerde hij terug naar Amerika en speelde hij nog voor de Seattle Sounders, waar hij de grote held was tot hij in 2018 stopte met profvoetbal.

Zack Steffen

Zack Steffen (keeper) speelde twee jaar lang voor de university of Maryland waar hij elke wedstrijd eerste keeper was. Na zijn tweede jaar werd hij gescout door Duitse club SC Freiburg, waar hij een jaar op doel stond. Hij keerde na dat jaar terug naar Amerika waar hij een contract tekende bij Columbus Crew SC in de MLS. Vier jaar lang was hij hier de onbetwiste nummer 1, en maakte hij zelfs zijn debuut voor het Amerikaanse nationale elftal. Hij speelde hier zo goed dat hij in 2019 gekocht werd door Manchester City, waar hij nu nog steeds onder contract staat.

Matt Hedges

Matt Hedges (verdediger) begon zijn college soccer carrière bij Butler University, dezelfde universiteit waar Slamstox-Athlete Joost de Schutter speelt! Na twee jaar bij Butler gespeeld te hebben maakte hij de transfer naar de University of North Carolina (de oude school van onze hockey specialist Eva Smolenaars). Hier won hij in zijn eerste jaar meteen het National Championship, en werd hij daarna gekozen door FC Dallas in de MLS draft. Twee jaar later werd hij hier zelfs de jongste aanvoerder ooit. Op dit moment speelt hij nog steeds bij FC Dallas en is de speler met de meeste wedstrijden ooit voor deze club, namelijk 310! (and counting).

Jordan Morris

Jordan Morris (spits) speelde zijn college soccer carrière bij een van de meest prestigieuze universiteiten van Amerika, Stanford University. Hij speelde hier zo goed dat hij in 2014 werd geselecteerd voor het Nationale team van Amerika terwijl hij nog school zat! In 2015 won hij zelfs de National Championship met Stanford, waar hij in de finale binnen 87 seconden(!) zijn eerste van de twee goals maakte die wedstrijd. In 2016 werd hij gekozen door de Seattle Sounders in de MLS draft, waar hij op dit moment nog steeds speelt. Hij wordt gezien als een van de beste spitsen in Amerika, met 42 goals op zijn naam in de MLS en 11 goals voor het nationale team van Amerika.

Het is duidelijk dat college voetbal een van de beste opstapjes is naar een professionele voetbalcarrière als voetballer. Dus ben jij een voetballer, en ben je nu ook zo nieuwsgierig geworden naar voetballen en studeren in Amerika? Vul het formulier in op deze pagina en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!