Tijdens het proces om in Amerika sport en studie te combineren wordt vaak gesproken over het kiezen van de juiste universiteit. In Amerika is het aanbod van universiteiten zo groot dat er voor iedereen wel een universiteit te vinden is die echt bij hen past. Vaak hangt dit af van de locatie en grootte van de universiteit, de studies die worden aangeboden, de aangeboden beurzen en/of het niveau van de sportteams. Dit zijn inderdaad erg belangrijke onderdelen in het keuzeproces die allemaal invloed hebben op hoe je leven eruit zal zien als student-athlete in Amerika. Maar een van de belangrijkste factoren die meespeelt in je ervaring is niet zo zeer het kiezen van de juiste universiteit, maar het kiezen van de juiste coach.

Het kiezen van de juiste coach is bijna net zo belangrijk als het uitzoeken van een relatiepartner voor vier jaar. Je traint namelijk bijna elke dag, en dus heb je ook altijd te maken met je coach, ook buiten je sport. Een coach kan een bepalende factor zijn in je college ervaring. Je hebt zo veel met hem of haar te maken, dat een goede relatie cruciaal is om je optimaal te ontwikkelen en een leuke tijd te hebben.

Vergelijk je sport met een schoolvak dat je zes dagen per week volgt.  Zelfs als je het vak geweldig interessant vindt en je er goed in bent, kan een vervelende leraar waar je het niet goed mee kan vinden je plezier in het vak verpesten en je ontwikkeling hinderen. Het werkt hetzelfde andersom. Als je een hekel heb aan een bepaald vak, maar je hebt een inspirerende en betrokken leraar waar je een goede klik mee hebt, dan vind je het vak leuker, ben je bereid harder te werken, en behaal je doelen waarvan je nooit dacht dat je die zou kunnen halen.

Maar hoe weet je van te voren of je een goede klik zult hebben? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zeker te zijn dat je een goed besluit neemt:

De universiteit bezoeken.

De beste manier om er achter te komen of de coach een goede match voor jou is, is uiteraard door de universiteit te bezoeken om hem of haar in levende lijven mee te maken. In sommige gevallen organiseert Slamstox samen met geïnteresseerde coaches een “official recruiting trip.” Dit is een bezoek aan universiteiten waarvan de coaches jou willen recruiten. Zo een bezoek zorgt ervoor dat jij een goed beeld hebt van de universiteit, het team, en natuurlijk de coach! Een official recruiting trip wordt bijna altijd volledig gefinancierd door de betrokken universiteiten. Niet iedereen krijgt deze mooie kans, helaas. Stel dat je niet wordt uitgenodigd om een universiteit te bezoeken, is het toch een goede investering om zelf de trip te bekostigen.

FaceTimen of Skypen, en niet maar een of twee keer.

Als een bezoek aan de universiteit niet mogelijk is, dan is uitgebreid FaceTimen of Skypen het beste alternatief. Coaches staan er voor open om alle vragen die je hebt te beantwoorden. Ook voor hen is het belangrijk om te kijken of jij goed in het team past en of jullie een klik hebben. Slamstox helpt je deze gesprekken voor te bereiden. Er zijn namelijk een aantal vragen die je aan coaches kunt stellen om een beter beeld te krijgen over hun coaching style en hun teamcultuur.

Contact opnemen met (oud) team spelers.

Het komt af en toe voor dat coaches zichzelf en hun universiteit enorm ophemelen. Zeker in Amerika, waar uitsloven normaal is, moet je een beetje opletten of er daadwerkelijk de waarheid wordt gesproken. Daarom adviseren wij altijd om minstens met een of twee sporters uit het team contact op te nemen om hun mening te horen. Zij staan nota bene in de positie waar jij ook in zult komen, en vaak geven zij een eerlijke mening over de coach en universiteit.

Slamstox om advies vragen.

Uiteraard kunnen wij je ook helpen. Wij kennen veel coaches persoonlijk en kunnen met onze ervaring goed inschatten of een coach wel of niet een goede match met jou zal zijn. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat wij de coach niet persoonlijk kennen. In dat geval speelt jouw eigen gevoel en dat van je ouders een grote rol. Wij hebben dan wel altijd contact met die coach via FaceTime of Skype – vaak kunnen wij door onze ervaringen snel zien of de coach wel of niet zaken mooier doet voorkomen dan ze werkelijk zijn.

Wil jij ook naar Amerika om sport en studie te combineren? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!