In dit interview lees je meer over de ervaringen van Slamstox voetballer Noud Geerdink als student-athlete in Amerika! Noud voetbalt al jarenlang en maakte in de zomer van 2023 de overstap naar Amerika, waar hij in het men’s soccer team van Lawrence University terecht is gekomen. Een Divisie 3 universiteit in de staat Wisconsin, waar hij college soccer combineert met een studie. Meer weten? Je leest het hieronder!

Kun je eerst wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Noud Geerdink, geboren in Arnhem en heb altijd in deze omgeving gewoond. Ik zat op het Thomas a Kempis college, waar ik afgelopen jaar mijn VWO diploma heb gehaald. In het dorp Velp, heb ik mijn hele jeugd voor de club VVO gevoetbald. Hier heb ik alle leeftijdscategorieën doorlopen en uiteindelijk mijn debuut gemaakt in het eerste.

Waarom heb je gekozen om voetbal te combineren met een studie in Amerika?

Ik heb gekozen om te voetballen en te studeren in Amerika, omdat ik erg aangetrokken was tot de Amerikaanse sportcultuur. Hoe Amerikanen kijken naar sport is heel anders dan in Nederland, in Amerika word sport vaak belangrijker gevonden. Zelfs op het divisie 3 niveau merk je hoe belangrijk sport is op school. Er word veel geïnvesteerd in faciliteiten en trainers, en atleten krijgen vaak voorrang. Ik ben niet alleen voor de sportcultuur naar Amerika gegaan, maar ook om de Amerikaanse cultuur. Wat je ziet in de films is vaak ook waarheid en hoe Amerikanen doen en denken sprak mij aan.

Welke opleiding doe je momenteel en wat vind je van het academische niveau?

Ik heb gekozen voor een major in Business and Entrepreneurship en een minor in Psychology. Het academisch niveau sluit zoals ik het ervaar goed aan bij het VWO niveau. Dit ligt natuurlijk ook aan de universiteit die je kiest. Hoewel het niveau goed aansluit, blijkt de hoeveelheid school veel minder. Ik heb per week rond de tien uur school, dat in drie dagen is verdeeld. Ik heb een rooster waarin ik alleen maandag, woensdag en vrijdag school heb en waarbij ik de rest vrij ben, genoeg vrije tijd dus!

Wat vind je van het voetbalniveau in Division III?

Het voetbal is vooral ook erg anders. Waar in Nederland vooral het technische niveau belangrijk is, is hier het fysieke aspect juist erg belangrijk ook. Zo speel je wel tegen jongens die ouder en sterker zijn; waardoor je eigen fysieke niveau ook omhoog gaat. Technisch gezien is het niveau hier niet perse hoger als in Nederland. Maar dat hangt natuurlijk ook af van de universiteit en conference waar je heen gaat.

Hoe is de balans tussen voetbal en studeren?

De balans tussen voetbal en studeren is goed. Voordat school begon had ik een voorbereiding van twee weken, waarin je het team leert kennen en veel met elkaar speelt. Door de weinige uren school heb ik genoeg tijd voor huiswerk en om te studeren op mijn vrije dagen, hierdoor kom ik niet in de knoop met schoolwerk. Uitwedstrijden nemen de meeste tijd in beslag, door de lange reistijden. Huiswerk kan dan natuurlijk in de bus worden gemaakt of in het hotel waar we de nacht voor de wedstrijd doorbrengen.

Hoe ziet een dag als college soccer speler eruit in Divison III?

Een gemiddelde schooldag van mij ziet er ongeveer als volgt uit:
Ik sta rond 8:30 op, samen met mijn vrienden lopen we dan richting de cafeteria voor ontbijt. Na het ontbijt spendeer ik de middag aan lessen en schoolwerk.
Rond 17:30 vertrekken we naar het voetbalveld, na het omkleden heb ik training van 18:00 tot 19:30. Na training maken we ons klaar voor het avondeten. In de avond kijken we vaak sport of breng ik tijd door met mijn vrienden.

Hoe bevalt het college leven op de campus?

Het college leven op campus is erg rustig. Iedereen is op één plek, dus je ziet je vrienden de hele dag door. Het eten en verblijf is goed geregeld en het schoonmaken is minimaal. Alleen voor de was en je dorm ben je zelf verantwoordelijk, maar dat kost niet erg veel tijd. Amerikanen zijn erg vriendelijk, er hangt een goede sfeer rond campus. Een fijne leefomgeving dus!

Wat is je leukste ervaring tot nu toe in Amerika?
Mijn leukste ervaring is het voorseizoen in zijn geheel! De hele dag voetballen met het team en geen school om je zorgen over te maken. In deze tijd maak je de meeste vrienden en heb je het meeste vrije tijd om Amerika te ontdekken. Je leeft als een profvoetballer en dat heeft zeker een indruk achtergelaten!

Wat doen jij en je teamgenoten in je vrije tijd?

Ik en mijn teamgenoten brengen onze vrije tijd vaak samen door. Er word veel Fifa gespeeld en vooral ook veel plezier gemaakt. In het weekend zijn er genoeg feesten om naar uit te kijken, we vervelen ons dus bijna nooit. Af en toe maken we een tripje ergens heen, de film, Chipotle of een sportwedstrijd bekijken is onze go to.

Welke doelen wil je nog behalen in Amerika?

Mijn tijd in Amerika is natuurlijk nog maar net begonnen, ik wil nog heel veel meemaken hier en uiteindelijk natuurlijk mijn diploma halen. Amerika zit vol met mooie plekken om nog te ontdekken en ik ben van plan om dit nog zeker te doen met de vrienden die ik hier al heb gemaakt.

Wil je net als Noud ook met college soccer jouw sport en studie combineren in Amerika? Vul dan vrijblijvend dit formulier in en wij nemen graag contact op om jouw mogelijkheden te bespreken.