Atletiekfans opgelet! Maak je klaar voor een epische showdown op de campus van de Universiteit van Texas, waar de crème de la crème van de college atletiek samenkomt om te strijden voor nationale roem. Van 7 tot 10 juni wordt hier de NCAA Division 1 Outdoor Track and Field Championships gehouden. Een heel leger aan rising stars zal hier alles op alles zetten voor een plekje op het ereschavot.

Ones to watch

Maar wacht even, laten we eerst onze kristallen bol raadplegen om te ontdekken welke atleten we in de gaten moeten houden voor deze Nationale titels. Dit grandioze spektakel vindt voor de achtste keer plaats in het prachtige Austin, Texas, waar het Mike A. Myers Stadium van de Universiteit van Texas zich met trots zal opwerpen als het toneel van ongekend atletisch talent.

Zowel de mannen als de vrouwen zullen hun krachten meten in een grandiose strijd om de team titels in de prestigieuze NCAA Division I. Maar laten we niet vergeten dat ook individuele roem op het spel staat. Arkansas, de kampioen van de mannen- en vrouwen indoor competities in februari, zal ongetwijfeld een prominente rol spelen in Austin. Maar pas op, de dames uit Texas zijn vastbesloten om hun rivalen, de Razorbacks, uit te dagen. Met Florida en Oregon, die ook hun oog hebben laten vallen op de titel, belooft het een titanenstrijd te worden. Aan de mannenkant is Arkansas nog steeds in de wolken na hun overwinning op het SEC-kampioenschap. Maar laat je niet misleiden, Florida en Georgia staan te trappelen om het vuur aan de schenen van de Razorbacks te leggen. Deze drie teams zullen ongetwijfeld de baan betreden met vuur in hun ogen, vastberaden om te winnen.

Welke onderdelen mag je echt niet missen de komende dagen? Ten eerste worden de hordes bij de dames races die je absoluut niet wilt missen, of het nu gaat om de snelle 100 meter of de uitdagende 400m horden. Masai Russell uit Kentucky en Alia Armstrong van LSU zullen elkaar op de 100 meter bestoken met hun ongekende snelheid. Ondertussen zal Britton Wilson, de ster van Arkansas, op zoek gaan naar een nieuw universitair record op de 400 meter. Deze atlete is vastbesloten om geschiedenis te schrijven. Maar daar houdt het niet op voor Wilson. Ze zal ook records najagen op zowel de 400m horden als de vlakke baan, wat haar in de race brengt voor de prestigieuze Bowerman Award. Deze prijs wordt toegekend aan de dame en heer die de meest outstanding performance van het evenement hebben neergezet.

Naast Wilson zijn er enkele andere atleten om in de gaten te houden voor deze award én de titel,
waaronder Julien Alfred uit Texas (St. Lucia), Katelyn Tuohy van NC State (VS), Jaydon Hibbert van Arkansas (Jamaica), Kyle Garland van Georgia (VS), Terrence Jones van Texas Tech (Bahama’s), Favour Ofili van LSU (Nigeria) en Tarsis Orogot van Alabama (Oeganda). Julien Alfred uit Texas is namelijk favoriet op de 100 meter voor vrouwen, waar ze kans maakt op het universitaire record. Ze is ook een van de atleten om in de gaten te houden op de 200 meter, evenals Ofili, die waarschijnlijk zal deelnemen aan beide estafettes.

Aan de mannenkant zal Godsend Oge Oghenebrume van LSU (Nigeria) de leiding nemen op de 100m. Hij kan concurrentie verwachten van Jones (100m en 200m) en Orogot (200m). Kyle Garland uit Georgia gaat proberen zijn eigen record te verbreken in de tienkamp. Ten slotte is Jaydon Hibbert favoriet op hinkstap. Deze triple jumper uit Arkansas (Jamaica), is pas een eerstejaarsstudent, maar hij heeft al zowel indoor- als outdoor-universitaire records behaald. In mei vestigde hij ook het wereldrecord onder 20 jaar met zijn sprong op de SEC-kampioenschappen
(17,87 m). De eerder genoemde Tuohy kan meedoen op zowel de 1500m als de 5000m, waar zij in bezit is van
het NCAA collegiate record.

Nederlandse Trots

Tussen al dit Amerikaanse geweld noemden we al een aantal namen van internationale student-athletes. Enkele Nederlandse student-athletes wisten zich ook te kwalificeren voor de ‘’big dance’’ binnen de atletiek, waaronder maar liefst drie Slamstox atleten: Amina Maatoug, Rafael Raap en Ilhame Tamrouti.

Amina Maatoug (Duke) heeft zich geplaatst op maar liefst twéé looponderdelen. Net als Tuohy loopt zij de 1500m en 5000m, deze vinden plaats donderdag 8 juni (series 1500m) en zaterdag 10 juni (5000m). Indien Amina mag starten in de 1500m finale krijgt zij een druk schema omdat deze ook op zaterdagavond gepland staat. Eveneens van Duke mag Slamstox atleet Ilhame Tamrouti meedoen op het allerhoogste niveau met speerwerpen. Meerkamper Rafael Raap (Oregon) komt op 7-8 juni in actie en gaat strijden voor een mooi puntentotaal op de tienkamp.

Naast deze Slamstox atleten loopt Kristel van den Berg de 3k steeple chase namens Ole Miss. Ook Jorinde van Klinken (Oregon) en Alida van Daalen (Florida) wisten zich te kwalificeren met zowel kogelstoten als discuswerpen. Op beide onderdelen noteerde Jorinde zelfs de top-mark gedurende de prelims (kwalificatiewedstrijd) en is hiermee favoriet voor beide titels. Matthew Sophia (LSU) mag aantreden op de 110m horden.

Droom jij ook van het voortzetten van je atletiek carrière in Amerika? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op via dit formulier en wij helpen je graag verder.