Hockeyen in Amerika is erg populair geworden. Steeds meer meiden willen de kans krijgen om te hockeyen bij een Amerikaanse universiteit. Je krijgt professionele begeleiding, gaat elke dag trainen, speelt op speciale plekken en krijgt alle steun die je nodig hebt om je door te ontwikkelen. Het is dan ook niet verrassend dat tophockeyers vaak de keuze maken om te hockeyen bij een Amerikaanse universiteit!

Benieuwd naar de allerbeste hockeyers die college field hockey hebben gespeeld? Check de lijst hieronder!

10. Tara Vitesse

Tara Vitesse - Slamstox

University of Virginia

Vittese speelde bij the University of Virginia. Ze is de enige speelster ooit dat 3 keer benoemd is tot “National Player of the year”, een award gegeven aan de beste hockeyster in Amerika!! Vitesse heeft ook de jeugdselecties van het Amerikaanse team vertegenwoordigd en speelde in de Junior Wereldkampioenschappen. In 2018 maakte ze haar debuut bij het Amerikaanse team. Haar oudere zus, Michelle Vitesse, is een oud-international die tegenwoordig hoofd-coach is bij Temple university. Een echte hockey-familie dus!

9. Ashley Hoffman

Ashley Hoffman - Slamstox

University of North Carolina

Hoffman is een Amerikaanse international die tegenwoordig schittert in de Hoofdklasse. Daarvoor speelde ze bij UNC, waarmee ze in 2018 een NCAA kampioenschap won. Daarnaast werd ze benoemd tot National Player of the year in 2018! Het rugnummer 13, wat Ashley droeg bij UNC, wordt als eerbetoon niet meer gebruikt door andere speelsters. In 2020 besloot ze om te verhuizen naar Nederland om daar te hockeyen bij HDM. Een goede aanwinst voor de Nederlandse hockey community!

8. Melissa Gonzalez

Melissa Gonzalez - Slamstox

University of Connecticut

Gonzalez speelde 4 jaar lang bij the University of Connecticut. Tijdens haar college carrière werd ze gekozen voor het All-American First Team. Daarnaast werd ze ook Big East Conference Defensive Player of the Year. Gonzalez heeft in totaal 241 interlands voor Team USA gespeeld, waaronder 2 Olympische Spelen, RaboBank Hockey World Cup en verschillende Pan American Games. Ze maakte deel uit van het Amerikaanse hockey team dat we wereld verraste toen ze op de 4e plek eindigde! Nu kan je haar nog steeds op het hockeyveld vinden, alleen dan niet als speelster maar als Hoofdcoach van Yale university. Een hockeyster in hart en nieren!

7. Amy Swensen

Amy Swensen - Slamstox

University of North Carolina

Amy is een Amerikaanse international die gekeept heeft bij the University of North Carolina. Ze speelde voor team USA van 2001 tot 2013. Swensen is tijdens haar carrière benoemd tot beste keeper van de wereld en speelde totaal 163 interlands voor Amerika. Tijdens de Wereldkampioenschappen in 2006, werd ze ook tot beste keeper benoemd van het toernooi. Daarnaast was Swensen ook bij de Olympische Spelen in Bejing en Londen. Damn, wat een prestaties.

6. Megan Frazer

Megan Frazer - Slamstox

University of Maryland

Als speelster bij Maryland University, won Frazer in 2010 en 2011 de NCAA kampioenschappen. Ze werd 3 keer benoemd tot het All-American team en mocht het prestigieuze Honda Award (beste speelster in Amerika) in ontvangst nemen. Frazer was ook captain van het nationale team van Ierland, dat in de finale stond tijdens de wereldkampioenschappen in 2018.

5. Ayeisha McFerran

Ayeisha McFerran - Slamstox

University of Louisville

McFerran is een Ierse hockey international. In 2018 stond ze samen met het Ierse nationale team in de finale van de Hockey World Cup. Ondanks dat ze de finale verloren, werd ze benoemd tot beste goalkeeper van het toernooi. McFerran speelde in Amerika bij the University of Louisville, waar ze vier keer bij het All-American 1ste team zat, een dreamteam dat bestaat uit de beste 11 speelsters in de NCAA. Een enorme prestatie! FIH heeft haar ook twee keer genomineerd als beste keeper van de wereld. 

4. Marcia Pankratz

Marcia Pankratz - Slamstox

University of Iowa

Oud-international Marcia Pankratz speelde vroeger bij The University of Iowa. Pankratz was vice-captain van Team USA in 1985–1996, waarmee ze in 1986 een bronze medaille won tijdens de Hockey World Cup. Ze vertegenwoordigde Amerika ook tijdens de Olympische Spelen in 1988 en 1996 waar ze op de achtste en vijfde plek eindigde. Tegenwoordig is ze hoofdcoach bij the University of Michigan. Haar team schreef geschiedenis in 2001, toen ze de allereerste vrouwelijke NCAA kampioenschap wonnen voor Michigan.

3. Pien Dicke

Pien Dicke - Slamstox

University of Virginia

Pien Dicke is een Nederlandse international die op 18-jarige leeftijd verhuisde naar Amerika om daar 1 jaar te hockeyen bij The University of Virginia. Ze won hier het “ACC freshman of the year” award, een prijs dat wordt gegeven aan de beste eerstejaars speelster in de ACC Conference. Na een succesvol jaar, besloot Pien om weer terug te verhuizen naar Nederland om daar te trainen met de Jong Oranje selectie. In 2020, werd pien opgeroepen om aan te sluiten bij de Nederlandse selectie. Pien heeft 13 interlands op haar naam staan en heeft ondertussen goud gewonnen op het EK en voor de FIH Pro League. Nu kan je Pien zien schitteren bij SCHC waar ze in de Hoofdklasse speelt!

2. Katie O’Donnell

Katie O'Donnell - Slamstox

University of Maryland

Katie hockeyde bij the University of Maryland. Daar won ze met haar team het NCAA kampioenschap in 2008, 2010 en 2011. Individueel won ze de Honda Award in 2010 en 2011, een prijs dat wordt gegeven aan de beste hockeyster in Amerika. Ze speelde met het Amerikaanse nationale team op de Olympische Spelen in Bejing en London. Daarnaast won ze the Sportswomen of the Year award van the Women’s Sports Foundation in 2010 – een prijs dat Mia Hamm (voetbal) en Serena en Venus WIlliams (tennis) ook hebben gewonnen in voorafgaande jaren.

1. Erin Matson

Erin Matson - Slamstox

University of North Carolina

Matson is op het moment de beste hockeyster in Amerika. Sommige noemen haar de Michael Jordan van het hockey. Ze is een senior bij UNC en heeft tijdens haar hockey carrière al 3 NCAA kampioenschappen gewonnen (2018, 2019, 2020). Daarnaast heeft ze ook verschillende individuele prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder National Player of the year (2x), de Honda Award (2x), ACC player of the year (4x) en All-American (4x). Vorig jaar werd ze benoemd tot een van de beste 10 sportsters in de geschiedenis van de ACC Conference. Ze speelt al sinds haar 16e voor het Amerikaanse nationale team en heeft al meer dan 50 interlands op haar naam staan. Wat een bizarre lijst met prestaties, way to go champ!

Zoals je ziet hebben heel veel top hockeyspeelsters hun carrière opgebouwd vanuit college hockey. College hockey is dan ook dé stapsteen naar het professionele niveau. Wil jij ook graag college field hockey spelen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ons field hockey team neemt graag contact met je op! Vul ons formulier in!