In Normal, Illinois vinden we Illinois’ oudste universiteit: Illinois State University. En laat dat nu net de thuisbasis zijn van een van onze Slamstox-toppers! Tijd om een kijkje te nemen bij ISU dus…

Met een van onze Slamstox-toppers bedoelen we Felix van Dijk. De Tilburger vertrok in het najaar van 2019 naar Illinois voor College Golf. Een logische volgende stap voor het Nederlandse golftalent, Amerika is namelijk ‘the place to be’ voor ’s-Werelds beste golfers!

Felix is onderdeel geweest van het Nationale Nederlandse team en heeft momenteel een wereld amateur ranking van 1157! In 2018 eindigde hij als 9e in België bij de internationale jeugdkampioenschappen. Hier speelde hij rondes van 75, 69, 70 en 74: met die 9e plek eindigde hij voor de tweede keer binnen de top 25. 

Maar er is meer: Felix werd in 2015 Nederlands kampioen onder 18. Ook werd hij in 2017 Nederlands kampioen onder 21, op datzelfde event eindigde hij in 2018 op de derde plek. What a champ!

Waarom Felix er voor koos om vorig jaar naar Amerika te vertrekken? Dat lees je hieronder:

“De keuze om naar Amerika te gaan en College Golf te spelen is iets waar ik ontzettend blij mee ben. Hier heb ik de mogelijkheid om mij het best te ontwikkelen als atleet, maar ook zeker als mens.”

Felix van Dijk – Student-Athlete

Meer weten over ISU? Lees dan vooral nog even verder!

Campus

ISU werd 163 (!) jaar geleden opgericht als opleidingsschool voor leraren in Amerika, daarmee is ISU de oudste universiteit in Illinois! Destijds stond de universiteit bekend onder de naam ‘Illinois State Normal University’. Normal verwijst naar de plaats waar de universiteit gelegen is, dat is namelijk ‘Normal’ in Illinois.

Normal is een kleine stad in Illinois met zo’n 55.000 inwoners, voor Felix is het dus in vergelijking tot Tilburg maar een klein stadje. De universiteit, met zo’n 20.000 studenten, is dan ook voornamelijk waar Normal bekend om staat. Maar er is meer wat Normal interessant maakt! Volgens ‘Golf Digest’ staat de stad namelijk op de vijfde plek van beste Amerikaanse stad voor Golf! Dit is gebaseerd op vier verschillende criteria: de bereikbaarheid tot golffaciliteiten, het weer, de waardering voor golf en de kwaliteit van golf. Daarnaast zijn er vier mooie golfbanen te vinden in Normal. Sounds good Felix!

Vergeleken met andere Amerikaanse universiteiten is de campus van ISU vrij compact, verschillende gebouwen staan rondom een centraal punt in het midden van de campus. Dat centrale punt is ‘The Quad’, een belangrijk onderdeel van de universiteit. Het wordt gebruikt voor allerlei verschillende evenementen. Het is een plek waar veel studenten ontspannen, studeren en niet-professionele sportwedstrijden spelen. Een afbeelding van het belangrijke centrum van de campus zie je hieronder. 

Naast veel mooie schoolgebouwen zijn er op de campus ook verschillende mooie sportfaciliteiten te vinden. De golfteams van de universiteit, waar Felix ook onderdeel van is, trainen op het ‘Mounier Golf Training Center’. De golfbaan ligt er mooi bij en wordt het hele jaar door keurig onderhouden. Zie een deel van het training center hieronder. 

Uiteraard is er nog heel veel meer moois te vinden op deze bijzondere campus! Wil je graag meer zien? Bekijk dan dit filmpje. 

Sport

De sportteams van ISU worden de ‘Redbirds’ genoemd, deze naam is afkomstig van het teken van de staat Illinois, een Kardinaal. De teams spelen in de NCAA Division 1. Het American Football team doet mee binnen de Missouri Valley Football Conference, (bijna) alle andere teams doen mee binnen de Missouri Valley Conference. De universiteit omschrijft een mooi doel wanneer het gaat om de student-athletes:

“We are committed to academic and athletic excellence as it prepares today’s student-athletes to become tomorrow’s leaders.” – Illinois State University

Het huidige team aan student-athletes is nu verdeeld onder 7 mannen- en 9 vrouwenteams. Een keer wisten de redbirds het landskampioenschap te winnen, dat was door het baseballteam in 1969. Maar in de afgelopen 23 jaar hebben de Redbirds maar liefst 125 titels weten te bemachtigen!

Het winnen van wedstrijden wordt, zoals de universiteit zelf aangeeft, niet alleen gedaan door de student-athletes. Reggie Redbird, de mascotte van ISU speelt hier ook een belangrijke rol bij! Daarnaast kent de universiteit velen fans, de tribunes kleuren tijdens de wedstrijden rood en wit. Daarbij wordt onderstaande fight song door iedereen flink meegezongen:

Go you Redbirds on to battle fight for ISU,
Raise the banner Red and White,
To this emblem we’ll be true,
So let us cheer the Redbirds on to victory,
Every voice proclaim, Go State!


We’ve got the fight,
We’ve got the might,
Lets win this game.
I S U Go!

Net als op bijna iedere andere Amerikaanse universiteit, is basketbal ook op ISU een populaire sport. Om nog iets meer in de ‘Redbird Vibe’ te komen kun je dit filmpje bekijken waarin een intro te zien is van het basketbalteam!

Studie

Studeren, ook dat doen de Redbirds! Oorspronkelijk werd de universiteit opgericht als lerarenopleiding, maar nu wordt er een breed scala aan programma’s en opleidingen aangeboden. In de volgende richtingen worden opleidingen aangeboden:

 • Applied Science and Technology
 • Arts and Sciences
 • Business
 • Education
 • Fine arts
 • Nursing

Benieuwd naar het gehele aanbod? Dat vind je hier. 

Sommige dingen veranderen nooit, Illinois State blijft namelijk een van de beste universiteiten voor het opleiden van leraren! Daarnaast blijft het de meest gekozen richting onder alle studenten. Na ‘education’ zijn ook ‘Marketing’ en ‘Business Administration’ veel gekozen opleidingen op de universiteit. 

Excelleren op academisch gebied is belangrijk bij ISU, daarom houden ze ieder jaar goed bij welke groepen studenten wat voor cijfergemiddelde halen. De student-athletes op de universiteit laten zien dat ze harde werkers zijn, zowel op de sportvelden als in de schoolbanken! We hebben onderstand een lijstje gemaakt van de sportteams en hun gemiddelde GPA is. Weet je niet wat GPA betekent of inhoudt? Check dan deze FAQ op onze wiki page!

 1. Volleyball – 3.62
 2. Women’s golf – 3.60
 3. Men’s tennis – 3.39
 4. Men’s cross country – 3.38
 5. Baseball – 3.15
 6. Men’s basketball – 2.99
 7. Football – 2.86

Wil jij, net als Felix, ook student-athlete worden? Of ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Reach out!