Deze week kijken we naar Saint Louis University, een mooie universiteit in St. Louis, Missouri. De grote reden dat we deze week naar Saint Louis gaan kijken? Er zijn maar liefst 5 (!) Slamstox student-athletes actief! Schakers Robby Kevlishvili en Benjamin Bok en track & field-athletes Matt de Haas en Linda Alzate Ramirez transformeerden allen tot ‘Saint Louis Billikens’. Daarnaast wordt tennisster Norhan Hesham over een tijdje ook onderdeel van de universiteit. Super cool toch?!

Robby deed mee aan veel verschillende Europese en Wereldwijde jeugdkampioenschappen. Robby’s talent was al op jonge leeftijd opvallend. In 2013 werd hij namelijk tweede op de wereldkampioenschappen onder 12, daarnaast won hij dat jaar een gouden medaille op het bekende ‘Blitz’ kampioenschap! Daarnaast won hij in 2018 de ‘Vandoeuvre Open’ in Frankrijk en de ‘Noteboom Open’ in Nederland! Hij heeft een GM-norm op zijn naam staan. Vanaf 2019 is hij onderdeel van het schaakteam van SLU!

Benjamin Bok is vanaf 2018 al onderdeel van het schaakteam van SLU. Benjamin heeft meegedaan aan velen jeugdkampioenschappen, zo ook aan de wereldkampioenschappen in 2016. Sinds september 2018 staat Benjamin in de top-5 van beste schakers van Nederland en in de top 125 wereldwijd! In 2018 eindigde hij als 18e op het sterke Europese Kampioenschap waarmee hij zichzelf kwalificeerde voor het wereldkampioenschap. Chess Champs!

Van twee schaak-kampioenen, naar twee geweldige track and field athletes. Matt de Haas is sinds 2019 onderdeel van SLU, toen begon hij aan zijn avontuur als student-athlete. Maar avonturen aangaan is niks nieuws voor hem: nadat hij was geboren in Amerika, heeft hij in vijf verschillende landen gewoond: Oekraïne, Zwitserland, Singapore, België en Nederland. Sinds een jaar is ook Linda Alzate Ramirez onderdeel van het atletiek-team, go champs!

Slamstox-tennisster Norhan Hesham uit Egypte wordt vanaf komend jaar onderdeel van SLU! Haar hoogste ranking in Egypte was 6e  U18 en een 18e plek op de algemene lijst. Nu is het bijna tijd voor haar volgende avontuur, en daarmee wordt ze de 5e slamstox-athlete op SLU! Waarom ze voor SLU koos?

“I chose SLU because from the first minute I spoke with Coach Justin, I believed that we had the same mindset and target. Furthermore, I believe that SLU will widen my insight academically and will allow me to maximize my potential athletically at a significant level.”

Meer weten over SLU? Lees verder!

Campus

Saint Louis University is opgericht in 1818, destijds als gebouw met 2 verdiepingen en 65 studenten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een Private University’ met bijna 13.000 studenten, dat is voor Amerikaanse begrippen nog niet heel erg veel. De campus is echter wel groot, zo’n 115 hectare met 130 verschillende gebouwen! In het schooljaar van 2018/2019 heeft SLU 2.300 ‘Echo Dots’ geplaatst, dat is de ‘Alexa’ van Amazon. Daarmee is de universiteit de eerste in Amerika die op iedere studentenkamer een Alexa geplaatst heeft, cool toch!

Kenmerkend voor de campus is de klokkentoren op de ‘Joseph G. Lipic Clock Tower Plaza’. De klokkentoren werd gebouwd in 1993 en sloot de campus af van West Pine Avenue. Om de toren heen zijn fonteinen te vinden die aangestuurd worden met sensoren die zich aanpassen aan de mate van wind. Het plein om de toren heen is het centrum van de campus geworden. 

Het gebouw van de Saint Louis University School of Law is een van de bijzondere gebouwen op de campus, het is reeds vernieuwd en is super modern. Je ziet het gebouw op de foto hiernaast!

Een ander bijzonder gebouw op de campus is het ‘Doisy Onderzoekscentrum’. Het gebouw werd voor 67 miljoen dollar gebouwd! Het heeft 10 verdiepingen. Je ziet een afbeelding van het gebouw op de foto links!

De Chaifetz arena de is multifunctionele arena op de campus, gebouwd in 2008. Er is plek voor 10.600 toeschouwers. In het gebouw worden de thuiswedstrijden gespeeld van het basketbalteam van SLU maar er worden ook grote evenementen georganiseerd. 

Wil je graag meer zien van de campus? Check dan onderstaande campus tour die de universiteit pas 3 weken geleden gemaakt heeft!

Sport

Saint Louis University is het thuishonk van de Saint Louis Billekens! De Billiekens bestaan uit 16 teams waarvan 7 mannen- en 9 vrouwenteams. Ze doen mee aan de NCAA Division 1 binnen de Atlantic 10 Conference. 

De SLU Billekens hebben een door de studenten gerunde fanclub, genaamd de SLUnatics. Deze groep studenten zorgt, voornamelijk tijdens de basketbal en American Football wedstrijden, voor extra beleving op de tribunes. Naast de SLUnatics hebben de Billekens ook een mascotte, ‘de Billeken’ zie je op de foto hieronder!

De mannelijke en vrouwelijke voetbalteams van de Billekens zijn een van de meest succesvolste teams van de universiteit. Ze hebben maarliefst 10 nationale titels op hun naam staan! Daarnaast deden ze 44 keer mee aan het nationale NCAA-toernooi! Veel oud student-atleten van de universiteit zijn later het professionele voetbalcircuit in gegaan. 

Ook het honkbalteam van de universiteit behaald succes. Zowel in 2006, 2010 als 2013 heeft hoofdcoach Darin Hendrickson het team naar het kampioenschap binnen de conference weten te leiden. Daarmee behaalde het team meerdere keren het grote NCAA-toernooi, maar tot dusver nog niet met hele grote successen. 

Maar ook het mannelijke basketbalteam van SLU doet het goed! Zij behaalden het NCAA-toernooi inmiddels al 10 keer, de eerste keer was in 1952! De afgelopen 20 jaar behaalden ze 5 keer het NCAA-toernooi door de Conference titel te pakken. Het basketbalteam wordt gecoacht door Travis Ford, en heeft een populaire fan base met celebrities als John Stamos, Ruben Studdard en Lil’ Kim!

Indrukwekkende resultaten van mooie sportteams dus. Bekijk hieronder de lyrics van dé fight song van de universiteit “We Hail Saint Louis U”. 

Praises we sing, to you our Alma Mater,
Praise to the white and blue.
Our hymn shall ring, in tribute strong to you,
We hail Saint Louis U.

First in the West, a beacon to the nation,
Praise to the white and blue.
Our goal “be best” in all that we can do,
We hail Saint Louis U.

Join hand in hand, with faces toward the future,
Praise to the white and blue.
Through God we stand the future to renew,
We hail Saint Louis U.

En bekijk hieronder de video van de mooie campagne die de universiteit maakten over het Athletics Program op SLU!

Zoals je eerder gelezen hebt, zijn Benjamin en Robby onderdeel van het schaakteam van de universiteit. En dat is bijzonder, want zeker niet iedere Amerikaanse universiteit heeft een eigen schaakteam! Sinds 2015 heeft SLU een eigen ‘Chess Team’, in korte tijd is het team uitgegroeid tot een van de beste van Amerika! Het team bestaat uit 11 schakers, waar Benjamin en Robby dus ook onderdeel van zijn. Het ‘chess center’ bevindt zich op de begane grond van ‘Morrisey Hall’. Het is de belangrijkste trainingsruimte voor het team. Met behulp van technologie kan het spel van de spelers geanalyseerd worden. Ook zijn er vier DGT elektronische schaakborden voor analyses.  Naast de wekelijkse trainingen vinden hier ook de individuele trainingen met coach Alejandro Ramirez plaats. 

Studie

Met bijna 200 aangeboden opleidingen zijn het er te veel om op te noemen in dit artikel. Check daarom deze lijst met alle opleidingen en studies aangeboden op SLU. 

We hebben hier nog een aantal ‘fast facts’ over SLU op een rijtje gezet:

  • SLU heeft 127.249 alumni in 50 staten en 154 landen!
  • SLU heeft een student-faculteit ratio van 9:1
  • SLU is een Rooms Katholieke universiteit
  • SLU heeft gemiddeld 800 studenten met alle gelovige achtergronden die iedere zondag naar de ‘Francis Xavier College Church’ komen
  • SLU staat in de top-50 van best value scholen 
  • SLU heeft het beste ‘Health Law Program’ van Amerika!

Enthousiast geworden over deze universiteit en het leven als student-athlete? Of wil je graag wat extra informatie? Reach out!