Deze week gaan we het hebben over een bijzondere Amerikaanse universiteit, waar bijzondere Slamstox student-athletes bij horen! We hebben het over een van de meest prestigieuze universiteiten in Amerika: The University of Southern California (USC). Onze eigen Peter Lucassen won met USC maar liefst 4 maal op rij het NCAA Division 1 kampioenschap, en eerder schreven we al over Lodewijk Weststrate, die dit schooljaar gaat starten bij de Trojans.

In deze spotlight bijzondere aandacht voor former Trojan Laurens Verboven, het Vlaamse tennistalent uit Overpelt. In zijn jeugd won hij Vlaamse en Belgische landstitels en deed hij mee aan de Europese kampioenschappen. Daarnaast speelde hij voor het Belgische nationale team tijdens verschillende zomer- en wintercups én was hij onderdeel van team België tijdens de Junior Davis Cup! Een indrukwekkend tennis CV dus, maar hier laat Laurens het niet bij.

Zijn grootste avontuur begint in de zomer van 2015, dan vertrekt hij naar Los Angeles. En dat doet hij niet om een rondje over de walk of fame te doen, maar om zich aan te sluiten bij een van de meest prestigieuze universiteiten in Amerika: the University of Southern California (USC). Hier transformeert de Vlaamse tennisser tot ‘Trojan’ en schrijft hij als student-athlete velen successen op zijn naam. De hoogste positie binnen College Tennis behaald Laurens in zijn laatste jaar. Hier eindigt hij als singles player op de 19e plek in de nationale ranglijst, daarnaast bemachtigt hij een 3e (!) plek in de dubbellijst samen met partner Jack Jaede. 

Bijzondere resultaten van deze Slamstox-athlete waar wij erg trots op zijn. Maar Laurens, wat vind je nu zelf eigenlijk van USC?

‘What I like best about USC is being able to play tennis for one of the best tennis programs in the nation while getting a top degree from this prestigious university. The alumni network is amazing, and I am so lucky to be a part of the Trojan Family.’

Laurens Verboven, Slamstox-athlete

Mooie woorden dus! Wil jij nu meer weten van dit bijzondere optrekje in hartje LA? Lees dan vooral nog even verder!

De campus

De campus, een bijzonder optrekje dus. USC is namelijk de grootste én oudste ‘private university’ van California! We horen jullie denken: “Private? Daar zullen wel niet veel studenten actief zijn dan”. Maar dat heb je verkeerd:  zo’n 50.000 studenten vormen daar namelijk jaarlijks de ‘USC-family’. Amerikaanse private universities zijn alleen (vaak) niet aangesloten bij de Amerikaanse overheid, vandaar het begrip ‘private’.

De locatie van de universiteit maakt ‘m zeker niet minder aantrekkelijk, want wie kan er nou zeggen dat ‘ie in hartje Los Angeles naar school gaat (of ging)? Laurens dus! De school ziet er bijzonder uit, de combinatie tussen de mooie gebouwen en perfect aangelegde tuinen maakt dat je het gevoel hebt alsof je over een filmset wandelt. Het is dan ook niet voor niks dat de campus vaak gebruikt is voor verschillende Hollywood films, televisieseries, commercials en muziekvideo’s. De campus is zelfs te zien in zeker 180 film- en televisieseries! Niet raar opkijken dus, als je tijdens het haasten naar je wiskundeles Johnny Depp of Jennifer Aniston tegen het lijf loopt… 

Bij een mooie campus, horen mooie (sport)faciliteiten. De Trojan-tennis players vallen met hun neus in de boter, want USC beschikt over een van de mooiste tennis faciliteiten in College Tennis. Slamstox-oprichter Pedro bezocht Laurens en USC in 2017 en 2018 en mocht er als oud Seahawk, onder hoge uitzondering, een keer mee trainen!

Naast de mooie tennis-faciliteiten beschikt de school over nog heel veel meer, zo ook het Los Angeles Memorial Coliseum. Dit is een van de grootste stadions binnen Amerikaanse Universiteiten, hier worden de American-football players van USC aangemoedigd door meer dan 78.000 toeschouwers! Ter vergelijking: Nederlands’ grootste stadion (Johan Cruijff Arena) heeft stoelen staan voor zo’n 55.000 toeschouwers. We kennen allemaal de uitspraak ‘If it ain’t Dutch, it ain’t much’? Laten we daar dan maar snel mee stoppen!

Naast indrukwekkende stadions heeft USC ook een mega fitnesscentrum (van 30.000 foot), een grote privé bioscoop met Imax én 3D en voor de studiebollen onder ons: ze hebben ook nog eens 23 bibliotheken! Want ja, er moet toch genoeg studieruimte zijn als al die 50.000 studenten een belangrijk examen voor de boeg hebben..

Uiteraard beschikt USC over nog heel veel meer dan zojuist genoemd is. Dus, sta je te springen om meer te zien? Begrijpen we! En zij ook…  Bekijk hier de virtual tour  die USC gemaakt heeft! 

Sport

Je zult al zo’n vermoeden hebben, maar in deze bizarre stadions spelen natuurlijk niet de minste teams! Student-atletes bij USC, de Trojans dus, zijn verdeeld over 9 mannen- en 12 vrouwensporten. De resultaten van de teams liegen er dan ook niet om: 

  • De Trojans hebben 130 nationale kampioenschappen gewonnen, waarvan 107 NCAA-kampioenschappen zijn. 
  • De mannen staan daarmee ver boven andere Amerikaanse universiteiten als het gaat om gewonnen nationale kampioenschappen: ze wonnen er 97! WHUT?! Maar ook de vrouwelijke Trojans doen het op nationaal niveau bijzonder goed: zij zijn het derde beste vrouwenteam van Amerika!

Zoals je misschien al zag aan het immense stadion is American Football heel belangrijk voor de school. De universiteit heeft meer NFL-draft picks afgeleverd dan ieder ander team ooit in college Football. Echter heeft USC, voornamelijk op het gebied van American Football, één grote rivaal: UCLA. En laten die nou nét uit dezelfde stad komen! Om de spanning tussen de scholen hoog te houden wordt er jaarlijks een American Football wedstrijd gespeeld tussen de teams. De winnaar mag een jaar lang pronken met dé wisselbaker, de ‘victory bell’. Tot nu toe won USC ‘m 42 keer en UCLA ‘slechts’ 32 keer. Dat is dus al 74 jaar mooi traditiewerk, dat hopelijk nog lang in stand blijft!

De Trojans worden natuurlijk niet zomaar aan hun lot overgelaten op de campus. Ieder team heeft een eigen voedingscoach die ervoor zorgt dat sporters de juiste voeding binnenkrijgen. Heeft ook dit bijgedragen aan de grote lijst met Olympische Atleten die USC grootgebracht heeft? Als je het hen vraagt wel! Inmiddels hebben 453 oud-studenten op de Olympische Spelen gestaan, een cijfer om ‘u’ tegen te zeggen! Dit aantal is hoger dan iedere andere universiteit in Amerika. De Trojans zijn goed voor 144 gouden, 92 zilveren en 71 bronzen medailles. Keep fighting, Trojans!

Bij succesvolle sportteams en grote stadia hoort ongetwijfeld een bijzondere mascotte, en ook daar weet USC op te vallen. ‘Traveler the Horse’ is de mascotte voor de Trojans. Geen vrijwilligers verkleed in een paardenpakje dit keer, maar een levensecht dier! Het paard komt tevoorschijn bij alle thuiswedstrijden in het Los Angeles Memorial Coliseum, maar ook is Traveler aanwezig bij veel andere buitenactiviteiten. 

Studie

Zoals in het leven van iedere student-athlete is studeren naast het sporten heel erg belangrijk. USC is lid van de ‘Association of American Universities’, dit is een netwerk van belangrijke onderzoek intensieve Amerikaanse universiteiten. 

USC wordt door universiteitsranglijsten vaak als een van de topuniversiteiten van Amerika benoemd. Het is dan ook niet voor niets dat de universiteit jaarlijks een van de meeste studenten naar Silicon Valley stuurt. Daarnaast zijn er tussen de oud-studenten 9 nobelprijswinnaars, 1 ontvanger van de Turing Award en 11 Rhodes-alumni!

USC biedt heel erg veel verschillende opleidingen aan, in veel verschillende vakgebieden. Wil je specifiekere info over jouw richting? Check dan deze lijst met aangeboden opleidingen. 

Fun Facts

Een aantal fun facts over USC hebben we hier op een rijtje gezet:

The good old days!
We gaan 140 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1880: USC opent haar deuren. Studenten mochten destijds de campus niet verlaten zonder persoonlijke goedkeuring van het schoolhoofd. Dat is nu ondenkbaar, met al die 50.000 studenten…  De schoolkosten waren destijds $15 per semester! Ook dat is nu ondenkbaar, voor dat bedrag haal je 2 cappuccino in down town LA! Thank god for scholarships… (Of thank Slamstox, eigenlijk) Benieuwd hoe de omgeving van USC er destijds uit zag? Je ziet het op de foto hieronder!

I want to be a billionaire, so freaking bad…
En nee, we doelen niet op de songtekst van de hit van Travie McCoy en Bruno Mars. Amerika zou Amerika namelijk niet zijn zonder haar bijzondere rijtjes! Naast het beschikken over een groot stadion en de meeste landelijke titels excelleert USC namelijk ook in iets anders bijzonders: het afleveren van toekomstige miljardairs! Tot de afgestudeerden van USC behoren namelijk 29 miljardairs! Er zijn slechts drie scholen die meer miljardairs in hun alumni hebben zitten: Pennsylvania, Harvard en Yale. Dus eh, we houden je goed in de gaten, Laurens!

Naast behoorlijk wat miljardairs laat USC er ook een aantal andere opvallende alumni op na, zo zaten Neil Armstrong en Shinzo Abe (president van Japan) ook ooit in de schoolbanken van deze universiteit. Maar ook niemand minder dan Tim Sluiter, Nederlandse topgolfer, begon zijn professionele carrière als Trojan! Dus of je nu stappen op de maan wilt maken, president wilt worden of een professionele sportcarrière voor ogen hebt: USC biedt heel erg veel mogelijkheden!

Wil jij nu, net als Laurens, Peter of Lodewijk, ook student-atleet worden in Amerika? Of wil je graag wat extra informatie? Reach out to us!