Al als een jong jongetje werd voetballer Gianni Steijlen gescout door PSV, waar hij zich vol plezier en met hard werken vier jaar lang ontwikkelde tot een goed spelertje die als doel had om zo goed mogelijk te worden. Na PSV vertrok Gianni voor twee jaar naar Helmond Sport, om vervolgens op zijn dertiende terug te keren bij NWC Asten, de club waar hij begon met voetballen. Helaas verloor Gianni het plezier in voetbal. Maar stoppen was geen optie voor hem. Hij sprak vervolgens met Wouter Verstraaten en Bob Groenendijk, met wie hij in de jeugd van PSV heeft samengespeeld. Wouter en Bob, die al Slamstox student-atleten in Amerika waren, vertelde Gianni over zijn ervaringen en raadden Gianni aan om ook in Amerika het avontuur van college soccer aan te gaan. De vleugelaanvaller werd enthousiast, en maakte in 2018 de transfer naar Metropolitan State University of Denver (MSU). Inmiddels heeft Gianni zijn plezier terug gevonden en is hij blij met zijn keuze voor Amerika.

In dit interview vertelt Gianni over zijn keuze voor college Soccer en MSU Denver, zijn ambities, en geeft hij tips aan jongens en meiden die ook overwegen sport en studie te combineren in Amerika.

“Een grote reden was het niveau van sport, wat heel hoog ligt.”

Wat was de reden dat je bij MSU Denver had getekend?

Een grote reden was het niveau van sport, wat heel hoog ligt, en dat het een business school is. De universiteit heeft een moderne stedelijke campus en ik zit midden in downtown Denver, wat ook zwaar meewoog tijdens mijn beslissing.

Je bent nu Sophomore (tweedejaars) en zit dus al een tijd in Amerika, maar weet je nog waar je aan moest wennen tijdens de beginperiode in Amerika?

Het klinkt misschien raar maar ik hoefde niet ergens aan “te wennen.” Natuurlijk, er zijn heel veel dingen anders. Eigenlijk alles is anders. Maar ik vond het heerlijk en het was precies zoals ik me had voorgesteld.

Wat heeft Amerika jou tot nu toe geboden op professioneel gebied (buiten voetbal)?

Amerika heeft mij geleerd om in bepaalde situaties mijzelf aan te passen naar wat de situatie van mij vraagt of wat iemand van mij verwacht, maar tegelijkertijd ook altijd jezelf te blijven.

Wat vind jij het grootste verschil tussen college soccer en het ‘normale’ voetbal in NL?

Het allergrootste verschil zijn de regels. College soccer telt af van 45 minuten elke helft en de tijd word stop gezet als er iets gebeurd op het veld. Er is dus geen blessure tijd. Als het gelijkspel is, wordt er meteen 2 x 10 minuten verlenging gespeelt met een golden goal regel. Verder wordt er anders naar een team en leiderschap gekeken in college soccer.

Wie vind je de beste voetballer aller tijden?

Ik vind Cristiano Ronaldo de beste voetballer aller tijden. Maar dat betekent niet dat ik een Messi-hater ben. Messi staat heel dichtbij op een tweede plaats. De reden dat ik voor Cristiano Ronaldo kies: hij heeft het laten zien in de Portugese, Engelse, Spaanse en Italiaanse competitie. En hij heeft prijzen gewonnen met de Portugese nationale ploeg. Om te bereiken wat hij bereikt heeft in zo veel verschillende omgevingen, landen en culturen vind ik heel knap.

“Mijn teamgenoten zie ik zeker als vrienden.”

Zijn je teamgenoten ook meteen je vrienden in Amerika, of zijn dit meer je klasgenoten?

Mijn teamgenoten zie ik zeker als vrienden. Maar ik weet dat ik heel veel geluk heb gehad met mijn team. Als ik verhalen van andere mensen hoor dan weet ik dat ik het goed heb met mijn teamgenoten.

Is het ook zo dat je meer naar Nederlandse/Europese studenten trekt als vrienden of maakt afkomst helemaal niet uit?

Afkomst maakt helemaal niks uit. Het gaat vooral om dingen die je samen gemeen hebt, maar dit kan alles zijn.

Wat maakt echte indruk op jou in de Amerikaanse sportcultuur?

Hoe belangrijk sport is voor iedereen en hoe fanatiek iedereen is. Tegelijkertijd is iedereen ook heel sportief. Amerikanen zijn goed in winnen en verliezen.

Hebben jullie bepaalde regels specifiek voor jullie team waar iedereen zich aan moest houden? Zoals het verbieden van deelnemen aan bepaalde activiteiten of juist wel deelnemen aan activiteiten?

Natuurlijk zijn er bepaalde regels. Elk team heeft regels. Maar bij ons team is het zo dat we graag samen optrekken, we zijn een grote vriendengroep dus het voelt niet als regels. We gaan bijvoorbeeld als een team de andere sporten aanmoedigen.

“Als sportman wil je deze druk juist dus dat is geen probleem”

Is er een hoge druk om te presteren?

De druk ligt zeker hoog. MSU is een school die hoog aangeschreven staat en er wordt verwacht dat je wint. Maar als sportman wil je deze druk juist, dus dat is geen probleem.

Wat is de beste wedstrijd die je hebt gespeeld voor MSU tot nu toe?

Het was de laatste reguliere conference wedstrijd. We speelden in Salt Lake City tegen Westminster University en we moesten deze winnen om een goede ‘seat’ te krijgen voor het tournament. Ik versierde een penalty in de 10e minuut en scoorde zelf de 2-0 in de 40e minuut.

Wat is het beste team waar je tegen hebt gespeeld?

Colorado School of Mines

Wat is je mooiste goal tot nu toe? Heb je er een video van?

Mijn mooiste goal was de 2-0 tegen Westminster. Ik kreeg de bal op mijn eigen 16 en begon te dribbelen. Voor ik het wist was ik op de 16 van de tegenstander. Ik legde de bal voor mijn linker en schoot laag binnen.

“Mijn eerste doel was om spelvreugde in voetbal terug te vinden. Dat doel is meer dan behaald.”

Heb je doelen voor jezelf gesteld die je in je tijd in Amerika wilt behalen? Of heb je deze al behaald?

Mijn eerste doel was om spelvreugde in voetbal terug te vinden. Dat doel is meer dan behaald. Het andere doel dat ik heb is mijn diploma halen, voor dit doel loop ik goed op schema. Voor de rest wil ik zoveel mogelijk genieten.

Zou je iets kunnen vertellen over de woonaccommodatie? Met hoeveel mensen woon je samen? Is dit een huis of een flat gebouw? Hoeveel kamers?

Ik woon in een huis samen met vier teamgenoten: een Amerikaan, twee Duitsers en een Nieuw-Zeelander. Iedereen heeft zijn eigen kamer. Er zijn twee badkamers, een woonkamer, een keuken, een kelder, voortuin en achtertuin. Ik woon midden in hartje Denver. Toplocatie!

Hoe groot is de campus van MSU Denver? 

De campus is heel erg groot. Gelukkig zit ik als student-athlete altijd in hetzelfde deel van campus dus hoef ik niet heel campus door.

Check hier de virtuele campus tour van MSU Denver!

Hoe ziet een gemiddelde dag voor jou eruit?

Voetbal voetbal voetbal. Zoals elke student-athlete moet je heel vroeg je bed uit om voor school de nodige inspanning al te leveren. Dit kan gewichtheffen zijn of fitness. Dan hoorcolleges. Na school hebben we meestal een meeting en film analysis, waarbij we onze tegenstanders en onze eigen ‘plays’ analyseren met het team. Dan voetbaltraining, en dan is de dag om. Dagen beginnen 6/7 ’s ochtends en eindigen rond 8/9 ’s avonds.

Wat doe je meestal in je vrije tijd en vakanties?

In de twee kortere vakanties (fall break en spring break) reis ik door Amerika. In de grote vakanties (winter en zomer) ga ik terug naar Nederland.

“Voor de mensen die dit lezen en nog een beetje twijfelen om naar Amerika te gaan, zeg ik, DOEN. Niet morgen maar nu!”

Wat zou je nog willen meegeven aan de lezers van dit interview?

Voor de mensen die dit lezen en nog een beetje twijfelen om naar amerika te gaan zeg ik: DOEN. Niet morgen maar nu. Als je de kans hebt om te gaan, stoppen met twijfelen en zeg tegen Pedro, van Slamstox, dat je ready bent. Tegen de mensen die dit lezen en al student-athlete zijn: ben trots op wat je doet en begrijp hoe bevoorrecht je bent. Tuurlijk, het is af en toe moeilijk en je maakt lange dagen en je denkt wel eens aan thuis. Maar dit maakt jou als atleet, als student en vooral als mens de beste versie van jezelf.

Dankjewel Gianni voor het interview en succes tijdens de volgende jaren! Wil jij net als Gianni college soccer spelen bij MSU Denver of bij een andere universiteit?

Contacteer ons en ontdek wat je mogelijkheden zijn!