Speel je momenteel volleybal in Nederland en wil je student-athlete worden in Amerika? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar volleybal? Iedereen die meer te weten wilt komen over deze populaire college sport: keep reading..

‘College Volleyball’ (Ja, Amerikanen spellen dat met twee l’en), is één van de snelst groeiende NCAA-sporten! In de jaren zeventig was het op veel Amerikaanse universiteiten nog een klein onderdeel binnen college sports, momenteel zijn er bijna 2000 vrouwenteams verdeeld over de hele USA! Volleybal is in Amerika een grotere sport onder vrouwen, maar wordt ook door mannen gespeeld.

Scholarships binnen college volleybal worden momenteel voor vrouwen op bijna iedere grote universiteit aangeboden. De ‘crème de la crème’ binnen de volleybal programma’s voor vrouwen zijn te vinden op Stanford, Nebraska en UCLA. Mannenteams zijn, in de eerste en tweede divisie, in totaal op 43 universiteiten te vinden. De University of Hawaii, Pepperdine en Long Beach State worden gezien als de top-3 binnen het mannenvolleybal. Herenvolleyballers hebben echter een zwaardere strijd dan de dames: er zijn minder plekken beschikbaar en er is een kleiner budget in scholarships te verdelen.

UCLA’s mens volleyball team

Divisie I, II en III 

Volleybal wordt gespeeld in alle vijf de grote collegiale divisies: Division I, II en III, in de NAIA en de NJCAA. De groeiende populariteit binnen Volleybal in Amerika heeft er toe geleid dat er flink wordt geïnvesteerd in de volleybal programma’s op universiteiten. Binnen alle divisies worden scholarships aangeboden, binnen division III alleen academisch. Tussen de divisies I, II en III zijn verschillen te vinden, daarover hieronder meer.

De kampioenswedstrijden van de dames binnen Division I (D1), worden op de nationale tv uitgezonden en worden met hoge kijkcijfers bekeken. Daarnaast trekken de wedstrijden tienduizenden live bezoekers! Hier wordt op het hoogste niveau gevolleybald, universiteiten stellen dan ook vaak hoge atletische en academische eisen aan hun spelers. Omdat binnen deze divisie universiteiten over het algemeen het meeste budget te besteden hebben, worden hier de meeste ‘full-ride scholarships’ aangeboden. Het niveau binnen D1 competities is erg hoog, veel volleyballers binnen deze competitie stromen daarna door naar nationale teams of professionele teams.

D1-universities worden gezien als meest prestigieuze en competitieve universiteiten gezien, maar in Amerika is van competitie altijd wel sprake. De D2-universities kunnen er ook wat van! Het is ook niet altijd zo dat er veel verschil in niveau zit binnen deze divisies, D2-universiteiten zijn over het algemeen wel milder met atletische en academische vereisten.

D3-universiteiten stellen minder strenge eisen voor spelers. Maar net als in de andere divisies, zijn ook binnen division 3 zijn veel universiteiten te vinden met mooie atletische programma’s te vinden.

De Stanford volleyball ladies in actie!

Ron Zwerver & Slamstox!

Ron Zwerver: oud volleybal international, gouden medaille winnaar op de Olympische Spelen en voormalig volleybal coach bij Oregon State University. Daarom is Slamstox trots samen te werken met Ron, die alles weet over College Volleybal!

Ron Zwerver als coach bij Oregon State

Ron weet hoe mooi de volleybalsport in Amerika is, hoe bijzonder de sfeer is binnen de college volleybal wedstrijden en hoe mooi de faciliteiten op de universiteiten zijn. Daarom wil Ron er samen met ons voor zorgen dat jouw droom om College Volleybal in Amerika te spelen waargemaakt kan worden.

Meer zien van Ron? Check het filmpje hieronder dan even!

Meer over College Volleybal

Soms kan de werking en het scoresysteem van sporten in Amerika anders zijn dan je gewend bent. Bij College Volleybal zijn de scores hetzelfde als bij de normale gang van zaken: de winnaar van een wedstrijd wordt bepaald door het welbekende ‘best of five’. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerst 25 punten behaald, en met ten minste 2 punten verschil wint.

Zoals je inmiddels wellicht begrepen hebt, is volleybal een razend populaire college sport die steeds harder groeit. De NFHS (National Federation of State High School Associations) heeft naar buiten gebracht dat jaarlijks ongeveer 444,779 meiden doen aan high-school volleybal, zowel prestatief als recreatief. Voor veel Amerikaanse high-school studenten is de sport op hun middelbare school ook de sport waarmee ze binnen College een scholarship willen krijgen, net zoals dat voor niet-Amerikanen geldt. Slechts 5,8% van deze studenten gaat door om College Volleybal op een universiteit te spelen, waarvan 1% van die groep in de D1 terecht komt.

Die getallen laten zien dat er sprake is van hoge concurrentie binnen College Volleybal, daarom is het belangrijk om het recruiting proces zo goed mogelijk in te gaan. Niet om simpelweg de hoogste plek te vinden, maar vooral om de best passende plek voor jou te vinden. Jouw ambities op zowel academisch als atletisch gebied moeten aansluiten op de universiteit en sportcompetitie waarin je terecht komt. Wij zorgen, mede door de hulp van Ron, ervoor dat we de best mogelijke plek voor je vinden!

Wil je meer weten over het proces om naar Amerika te gaan? Lees er hier meer over.

De trouwe Slamstox-lezers hebben inmiddels door hoe bijzonder de faciliteiten voor student-athletes in Amerika zijn. De NCAA bracht in 2020 dit artikel uit waarin de 9 mooiste en grootste College Volleybal arena’s te zien zijn. En dat is echt te gek hoor, even checken dus! Zie jij jezelf daar al wedstrijden spelen?

‘Hearnes Center’ in Missouri, 13,611 fans tegelijk moedigen de college players aan

Volleybal Fun facts

Dacht je al alles te weten over Volleybal? Wij hopen je met onze fun facts toch nog wat bij te brengen, want wist je dat..

  • De sport ‘Volleybal’ uitgevonden is in 1895 door William G. Morgan? Dankzij William kunnen we iedere dag van deze sport genieten dus!
  • De eerste wereldkampioenschappen voor mannen gehouden werden in 1949 en voor vrouwen in 1952?
  • Volleybal in 1964 voor het eerst te zien was op de Olympische Spelen?
  • De gemiddelde lengte van vrouwelijke spelers in College Volleybal 1,80 is? Voor Amerikaanse begrippen is dat lang. Volleybal coaches letten hier ook op binnen het recruiting proces, daar hebben de Nederlandse volleyballers dan toch al snel een streepje voor..!
  • De gemiddelde volleyballer 300 keer (!) per wedstrijd springt?! Need some strong legs for that!
  • Een aantal karakteristieken van Volleybal te herleiden zijn uit badminton, tennis en handbal?
  • Volleybal eerst ‘Mintonette’ genoemd werd en pas later de huidige naam kreeg?
  • Volleybal wereldwijd de tweede populairste sport is?! Voetbal staat op nummer 1.
  • De langste volleybalwedstrijd ooit gespeeld werd in Kingston, North Carolina? De wedstrijd duurde 75 uur en 30 minuten!
USC Men’s Volleyball Team

We hopen dat je met dit artikel meer te weten bent gekomen over College Volleybal & dat je er net zo enthousiast over bent geworden als wij zijn.

Wil je nu weten of je met jouw volleybal skills student-athlete in Amerika kunt worden? Of wil je graag nog meer informatie? Reach out & wij helpen je!

Benieuwd hoe we je kunnen helpen? Bekijk dan ook even de volleybal pagina op onze website.