Op vrijdag 23 september 2022 begint het WK volleybal. Extra leuk; het toernooi wordt dit jaar deels gehouden in Nederland. Mocht je de Nederlandse meiden van dichtbij in actie willen zien, is dit dus je kans! In het Gelredome (Arnhem), Ahoy (Rotterdam) en Omnisport (Apeldoorn) zullen de wedstrijden plaats vinden. Met als ultiem hoogtepunt de finale op 15 oktober in Apeldoorn.

College volleybal is al jaren enorm populair, ook onder Nederlandse jongens en meiden wordt het steeds populairder. Wij snappen wel waarom, hier schreven we ooit al eens een artikel over. Check het hier.

Voormalig college speelsters Kathryn Plummer en Kelsey Robinson in actie voor het Amerikaanse volleybalteam.

Het nummer één land qua college volleybal speelsters is Amerika. Alle speelsters die geselecteerd zijn voor het WK volleybal hebben in het verleden ook college volleybal gespeeld. Daarnaast hebben ook een groot aantal Canadese meiden vroeger voor een universiteit gespeeld en ook een aantal meiden vanuit andere landen hebben een verleden in de Amerikaanse college competitie. In totaal doen er zo’n 50 oud college volleybal student-athletes mee aan het WK. Hieronder hebben we een aantal van deze volleybal helden opgesomd.

Kathryn Plummer - Stanford University  Slamstox
Kathryn Plummer – Stanford University

Kathryn Plummer – Team USA

Kathryn Plummer is een outside hitter en speelster van het Amerikaanse nationale volleybalteam. Van 2016 tot 2019 combineerde ze studie en volleybal aan Stanford University.

In drie van de vier jaar won ze het NCAA National Championship met Stanford; in 2016, 2018 en 2019 mocht het team zich de beste noemen. Alle drie de jaren was Kathryn bovendien onderdeel van het NCAA all-tournament team.

Dat de Amerikaanse zich tot een van de beste volleybalsters mag noemen, bewijst ook wel het feit dat Kathryn een full scholarship ontving van Stanford. In 2017 en 2018 werd Kathryn benoemd tot National Player of the year en in 2018 en 2019 mocht ze de Most Outstanding Player award in ontvangst nemen.

Het kan niet anders dan dat Kathryn Plummer ook tijdens dit toernooi gaat schitteren, wij kijken er in elk geval naar uit haar in actie te kunnen zien tijdens het WK volleybal in Nederland.

Micha Hancock – Team USA

Micha Hancock – Penn State University

Micha Hancock is een setter van het Amerikaanse nationale volleybalteam. In 2011 begon ze aan haar studie aan Penn State University. Hier combineerde ze tussen 2011 en 2014 studeren met het spelen van college volleybal.

Al in haar eerste seizoen werd het direct duidelijk dat Hancock tot de beste behoorde, zo werd ze Big Ten Freshman of the Year en zette ze een record neer voor Penn State met meeste aces in een seizoen (91). Als Sophomore mocht ze zich Big Ten Setter of the Year noemen en was ze onderdeel van het first-team All-American.

In haar laatste twee seizoenen hielp ze Penn State twee jaar op rij aan NCAA titels. Als senior, werd Hancock gezien als beste senior in het slaan van aces per set. Ze eindigde haar carrière  bij Penn State met een all-time career record met maar liefst 380 geslagen aces.

Allyssah Fitterer – Michigan State University

Allyssah Fitterer – Team Canada

Naast de Amerikaanse meiden hebben ook veel Canadese college volleybal gespeeld. Waaronder midden blokker Allyssah Fitterer, voormalig college volleybalster voor Michigan State University en the University of Hawaii.

Dat Allyssah tot de betere volleybalsters behoort, bewijst onderstaande video wel. Tijdens haar vier seizoenen bij Michigan State sloeg ze meer dan 1000 kills. Een onvoorstelbaar hoog aantal.

Na vier seizoenen Michigan State besloot Fitterer de uitdaging aan te gaan en haar master te combineren met een jaar beach volleybal aan de universiteit van Hawaii. Met een positief win saldo, sloot ze uiteindelijk haar college volleybal avontuur af.

Intussen is ze weer terug in de zaal en zal ze komende weken ook te bewonderen zijn op het WK volleybal, wij zijn in elk geval benieuwd hoeveel kills ze tijdens dit toernooi gaat maken.

Jurja Vlasic – Team Croatia

Jurja Vlasic – San Francisco University

Jurja Vlasic is een setter, op het WK uitkomend voor Kroatië. Tijdens haar college volleybal carrière was ze zowel als indoor volleybalster en als beach volleybalster actief voor San Francisco University.

Haar krachten liggen vooral op het gebied van het geven van assists. In haar laatste (indoor) seizoen waren dit er maar liefst 475. Een bijzondere prestatie, waarmee ze ook meerdere awards verdiende en kreeg ze een WCC All Academic Honorable vermelding.

Haar beste prestaties behaalde Jurja in de zaal, niet zo gek ook dat ze na haar college volleybal avontuur terugkeerde in de zaal. Met Vlasic is Kroatië de komende tijd voor de vierde keer actief op een WK volleybal.

Brittany Abercrombie – University of Southern California

Brittany Abercrombie – Team Puerto Rico

Brittany Abercrombie is een opposite hitter, die van 2014 tot 2017 voor USC Trojans speelde. Sinds 2021 komt ze uit voor het nationale volleybal team van Puerto Rico, nadat ze haar nationaliteit liet veranderen van Amerikaans naar Puerto Ricaans.

In haar tweede seizoen werd ze gekozen als lid van het Pac-12 All Conference Team.

Tijdens haar vier seizoenen bij the University of Southern California scoorde Abercrombie een totaal aantal van 1037 kills. Waarvan ze er maar liefst 426 maakte in haar laatste jaar. Met als beloning een uitverkiezing in het Rice Adidas Invitational I All-Tournament Team.

Wil je meer weten over het WK volleybal, check deze pagina voor alle informatie. Meer weten over college volleybal of zelf student-athlete worden? Reach out! Dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden, welke universiteit het beste bij jou past of vertellen we je meer over het pad van college student naar het WK volleybal.