Vandaag lees je alles over het interview met Sophie Groen, de slamstox-tennisster die sinds januari het team op Bemidji State University versterkt. Begin deze maand deed ze al een Insta take-over waarin ze het een en ander liet zien van haar leven als student-athlete, daar vertelt ze ons vandaag nog meer over!

Zo vertelt ze onder andere over haar tennisverleden, hoe het was om te moeten wennen in een nieuwe omgeving, hoe haar ervaringen tot nu toe zijn én ze vertelt over de weersomstandigheden op Bemidji State. Die zijn namelijk nogal extreem! Meer weten over dit allemaal? Je leest het hieronder!

Sophie Groen – Student-athlete

Hoi Sophie, kun je om te beginnen wat over jezelf vertellen?
Ik ben 19 jaar en kom uit Uitgeest. Ik ben begonnen met tennis toen ik 4 jaar oud was en heb het sindsdien altijd leuk gevonden. Ik mijn HAVO diploma behaald op het Bonhoeffer college in Castricum.

Waar heb je altijd getennist in Nederland, hoe vaak in de week trainde je, en wat voor toernooien speelde je? Wat was je hoogste ranking bij de junioren?
Ik begon bij TCU, de club in mijn eigen dorp en daarna ben ik overgestapt naar TC Bakkum. Van mijn 5e tot 11e heb ik bij de bond getennist. Ik trainde ongeveer 4x in de week en ik speelde vroeger een hoop JRT-toernooien. Mijn hoogste ranking was zo’n beetje top 40, volgens mij.

Waarom heb je gekozen om de stap naar college tennis in Amerika te maken?
Na de HAVO had ik nog steeds geen idee wat voor opleiding ik wilde doen, wat ik wel wist was dat ik veel wilde blijven tennissen. Een hele hoop jongens en meiden die ik ken waren van plan om naar Amerika te gaan of waren er al geweest. Alle verhalen die ik van ze hoorden klonken zo leuk, dat ik besloot het ook te gaan proberen.

Sophie Groen (left) with team mate and coach

Je tennist nu bij Bemidji State Athletics. Hoe bevallen de eerste weken en wat is er verschillend met Nederland?
De eerste 2 weken waren erg wennen voor mij.  7 uur tijdverschil, een nieuw land, nieuwe cultuur, een hele andere taal en een heel ander klimaat. De taal wendt al heel snel na een paar dagen, maar vooral het eten is zeker iets waar ik nog steeds aan moet wennen. Ik dacht niet dat ik ooit zou zeggen dat ik de AVG (aardappelen, vlees, groenten) in Nederland zo zou missen. En dan de temperatuur! Ik kwam natuurlijk midden in de winter aan, heel gaaf, maar ik moest er ook aan wennen. De afgelopen maand hebben we heel wat koude dagen gehad, soms zo koud dat je geeneens naar buiten kon. En met heel koud bedoel ik temperaturen van -38: je leest het goed -38!! Dat was zeker even wennen. Gelukkig zijn er overal ondergrondse tunnels waardoor je niet naar buiten hoeft als je niet wilt. Het grappige is wel dat zodra het hier 2 graden boven nul is je gelijk iedereen in korte broeken ziet lopen, want van -38 naar 2 graden voelt echt als zomer. Ik denk dat ik nooit meer mag klagen in Nederland dat ik het koud heb.

“De afgelopen maand hebben we koude temperaturen gehad tot wel -38! Gelukkig zijn er overal ondergrondse tunnels waardoor je niet naar buiten hoeft als je niet wilt. En zodra het hier 2 graden boven nul is zie je gelijk iedereen in korte broeken lopen, dat voelt dan echt als zomer.”

Hoe ziet een reguliere dag voor jou er nu uit?
Een normale dag bestaat meestal uit vroeg opstaan, omdat we om 6:30 weight & lifting hebben met het team. Na de weight & lifting is het tijd om te ontbijten, of soms terug naar bed te gaan om wat extra uurtjes slaap te pakken. Daarna doe ik meestal wat huiswerk of heb ik les. Na de lunch ga ik meestal naar de fysio en daarna hebben we tennistraining van 4-6. Na trainen eten we meestal met het hele team, en daarna is het tijd om te relaxen.

Weight & Lifting – Bemidji State

Waarom heb je destijds voor Bemidji State gekozen?
Het klikte erg goed met de coach en meiden van het team waar ik mee gesproken had voordat ik hier kwam. Na een aantal facetime gesprekken kwam ik er al gauw achter dat ik hier naartoe wilde.

Is de universiteit zoals je hebt verwacht?
Ja de universiteit is grotendeels zoals ik had verwacht, qua grootte en hoe alles eruitziet. Zo had ik het ook wel in gedachten. Het is vooral de sfeer hier in Bemidji, ik had niet verwacht dat die zo leuk zou zijn!

Hoe heb je het proces met Slamstox om daar te komen ervaren?
Het proces met Slamstox was super! Pedro heeft mij met alles geholpen en als ik vragen had kon ik hem altijd appen of bellen. Wat ik ook heel vaak gedaan heb 😉

Hoe bevalt de combinatie van studie en tennis? Op welke manieren word je ondersteund door de universiteit om dit goed te laten verlopen?
Studie en tennis is erg goed te combineren! Ons schema is zo afgestemd dat we genoeg tijd hebben om onze lessen te volgen. Soms kan het wel gebeuren dat we aan het reizen zijn als we les hebben of dat ik moet trainen, maar school is hier heel relaxed onder, waardoor je het (bijna) altijd op een ander tijdstip kan doen. Ook als je extra huiswerkbegeleiding nog hebt is er altijd iemand die je hiermee kan helpen.

Ons schema is zo afgestemd dat we genoeg tijd hebben om onze lessen te volgen. Soms kan het wel gebeuren dat we aan het reizen zijn als we les hebben of dat ik moet trainen, maar school is hier heel relaxed onder, waardoor je het (bijna) altijd op een ander tijdstip kan doen.

Wat is het gekste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Een dag was het bijna 20 graden en liepen we allemaal in korte broeken buiten in de zon en een dag later lag er weer 20 cm sneeuw en was het ijskoud…. En wat hier nogal vaak gebeurd in de winter is dat mijn haar bevroor als ik naar buiten liep, dat had ik nog nooit meegemaakt.

Kan je wat meer vertellen over de campus? Wat is er allemaal te doen? Hoe vind je de faciliteiten?
Er is een hoop te doen op campus! Het is een hele grote campus wat eigenlijk ook wel weer fijn is. Om de residence halls heen zijn basketbal pleintjes en beachvolleybal velden waar vooral in de zomer veel mensen rondhangen. Er zijn 2 restaurants op school met een terras waar je altijd heen kan om even wat lekkers te halen en bij te kletsen met vrienden. De sportfaciliteiten zijn ook erg goed! Er zijn 3 verschillende weight & lifting rooms waar iedereen gebruik van kan maken, ook is er een zwembad aanwezig waar je in je vrije tijd heen kan.

Chet Anderson Stadium – Bemidji State

Wat is het vetste op je campus?
Het vetste op campus vind ik zelf alle ondergrondse tunnels die overal naartoe leiden. Als je niet naar buiten wilt hoeft dat ook echt niet, je kan alles bereiken via de tunnels.

Welke maatregelen worden er nu getroffen met corona en hoe hebben die impact op jouw leven daar?
Ik heb het gevoel alsof er van corona niet veel te merken is hier. Alle winkels en restaurants zijn open. Alleen raden ze je aan om een mondkapje te dragen als je ergens binnen bent. Een groot deel van de lessen is wel online vanwege corona, maar volgend semester is alles weer op de campus. Ook gaan alle vaccinaties hier snel. Heel veel mensen hebben hem al gehad, eind maart kreeg ik ook mijn vaccinaties. Zeker gek was het om de eerste keer hier uiteten te gaan in een vol restaurant terwijl in Nederland nog alles dicht is..

“Ik heb het gevoel alsof er van corona niet veel te merken is hier. Ook gaan alle vaccinaties hier snel. Heel veel mensen hebben hem al gehad, eind maart kreeg ik ook mijn vaccinatie. Gek om hier uiteten te gaan in een vol restaurant terwijl in Nederland nog alles dicht is.”

Heb je wel eens last van heimwee?
De eerste week miste ik thuis heel erg, maar zodra school begon en ik iedereen leerde kennen heb ik daar helemaal geen last meer van. Dit komt ook omdat ik bijna elke dag nog contact heb met familie en vrienden.

Hoe gaat het met je Engels? Wat is de grappigste fout die je tot nu toe hebt gemaakt?
Engels gaat heel goed! Ik verbaas me er soms zelf over hoe makkelijk het eigenlijk wel niet gaat. De grappigste fouten die ik tot nu toe heb gemaakt zijn niet echt fouten maar meer mijn uitspraak. Zoals Amerikanen de ‘GR’ niet uit kunnen spreken heb ik nog moeite met de ‘TH’, als in three en mother. Vooral mijn teamgenootjes maken hier nog wel eens grappen over.

Wat vind je tot nu toe van de Amerikanen? En wat is het grappigste/domste dat een Amerikaan tot nu toe tegen je gezegd heeft?
Amerikanen zijn super sociaal, bijna iedereen die je tegenkomt zegt gedag en vraagt hoe het met je gaat. Het grappige is dat iedereen heel erg geïnteresseerd is in buitenlanders, ze vragen dan ook vaak of ik iets in het Nederlands kan zeggen. De domste vragen die ik tot nu toe gehad heb zijn denk ik echt de vragen zoals. “So you live next to Europe?”, “Do you speak netherlandais?” & “Can you actually say something in dutch?”

Het grappige is dat iedereen heel erg geïnteresseerd is in buitenlanders, ze vragen dan ook vaak of ik iets in het Nederlands kan zeggen. De domste vragen die ik tot nu toe gehad heb zijn denk ik “So you live next to Europe?”, “Do you speak Netherlandais?”

Wat is het raarste dat je tot nu toe hebt gegeten of op een menu kaart hebt zien staan?
Zeker weten de corndog! De hotdog op een stokje met een soort broodkorst eromheen, een hele populaire snack waarvan ik altijd dacht dat die alleen in films bestond.

Hoe is je sociale leven? Wat doe je in je vrije tijd?
Het leuke aan BSU is dat bijna alle atleten bevriend met elkaar zijn. Ik ben erg close geworden met het softball, baseball en football team, iedereen heeft op een of andere manier contact met elkaar en dat is erg leuk om te zien. In mijn vrije tijd zijn we vaak buiten met vrienden, vooral in de winter kan je een hoop leuke dingen doen zoals: skien, ijsvissen, schaatsen.  

Hoe is het om als individuele sporter in een team te zitten?
Het voelt niet echt als een individuele sport meer, omdat we alles samen doen met het team.

Women’s Tennis Team – Bemidji State

Wat is je doel dit jaar en wat is je doel de komende 4 jaar?
Mijn doel dit jaar en de komende jaren is om zo goed mogelijk te spelen voor het team en de school, en natuurlijk ook erg te genieten van alle momenten.

Heb je nog tips en tricks voor de komende generaties college tennissers uit Nederland?
Het allerbelangrijkste is dat je vooral moet genieten van alles, zelfs de vroege trainingen die niet altijd even leuk zijn. Later kijk je erop terug en denk je “was ik nog maar even daar”!.

Wil jij nu, net als Sophie, student-athlete worden in de USA? Zoek contact met ons op of klik op onderstaande button, dan bespreken we samen jouw mogelijkheden!