Met bijna 2000 Amerikaanse universiteiten die college volleyball aanbieden, is volleybal enorm populair in Amerika. En wie denkt dat het volleybalteam van de universiteit weggestopt zit in een zaaltje achteraf heeft het zeker mis, bij een groot aantal universiteiten delen de teams het complex met het basketbalteam. Grote arena’s, enorme aantallen toeschouwers, college volleybal is de sport die je wilt zien.

In dit artikel hebben wij een top 10 proberen te maken van de vetste, mooiste of meest bijzondere faciliteiten. Lees snel verder!

10. Ahearn Field House – Kansas State University

Ahearn Field House

We beginnen deze top 10 direct met een knaller: Ahearn Field House is de thuishaven van het vrouwen volleybalteam van Kansas State University. Het stadion dat al in 1950 haar deuren opende biedt maar liefst onderdak aan 5000 toeschouwers tijdens een volleybalwedstrijd.

Het volleybalteam werd opgericht in 1974 en komt uit in the Big 12 Conference en met succes, in 2003 werd de conference gewonnen. Maar de meiden van dit team zijn niet alleen succesvol op het veld, leuk feitje is namelijk dat het Kstate Volleyball team het meest succesvolle academische sportteam van de universiteit is.

9. Convocation Center – California University of Pennsylvania

Convocation Center

Convocation Center is de thuishaven van beide basketbalteams en het vrouwen volleybalteam van California University of Pennsylvania. Het gebouw opende haar deuren ‘pas’ eind 2011 en is daardoor van alle nieuwste, technische snufjes voorzien. Bovendien telt het gebouw een oppervlakte van 13.200 m2, waarmee het een van de grootste indoor locaties van de regio is.

8. Rec Hall – Pennsylvania State University

Rec Hall

Recreation building zoals het stadion officieel heet, staat bij het grote publiek vooral bekend onder de naam Rec Hall. Het stadion biedt onderdak aan zo’n 6500 toeschouwers, waarmee het alweer een stuk groter is dan de vorige arena’s.

En dat de teams blij zijn met dit stadion, bewijst het vrouwen volleybalteam. Met een reeks van 94 gewonnen thuiswedstrijden op rij, hebben ze op dit gebied het officiƫle NCAA record voor volleybal in handen. Je kunt dus wel zeggen dat Pennsylvania State University spraken is van thuisvoordeel.

7. The George Albert Smith Fieldhouse – Brigham Young University

The George Albert Smith Fieldhouse

Naast volleybal wedstrijden kun je in dit stadion ook naar turnen kijken. Het gebouw stamt al uit 1951 en is vernoemd naar George Albert Smith, de achtste president van de mormoonse kerk, hij overleed een jaar voor de opening.

In 2009 was het Smith Fieldhouse tevens gastheer van het NCAA Men’s Volleyball Championship. Dat moet extra bijzonder zijn geweest, als publiek zit je hier namelijk echt bovenop de wedstrijden.

6. Wisconsin Fieldhouse

UW Fieldhouse

Het vrouwenvolleybalteam van the University of Wisconsin behoort al jaren tot de beste college volleyball teams van het land. Zo werd de afgelopen drie jaar de Conference (Big Ten) gewonnen. Vorig seizoen trokken hun wedstrijden gemiddeld 7.540 toeschouwers, wat een uitverkocht huis betekend en een twee plek op de toeschouwers ranking.

Het complex opende bijna honderd jaar geleden en is sindsdien meermaals verbouwd, zo werd in 1939 een tweede ring toegevoegd waarmee de capaciteit met 50% toenam. Naast het volleybalteam bied het UW Fieldhouse ook onderdak aan het worstelteam van de universiteit.

5. GSU Beach Volleyball Complex

Beach Volleyball Complex GSU

We beginnen de top 5 met een iet wat vreemde eend in de bijt. Naast ‘gewoon’ college volleyball, kun je in Amerika namelijk ook college beach volleyball spelen. En dit complex is een pareltje op dat gebied. Terwijl je je wedstrijden speelt heb je namelijk ook nog eens uitzicht op Georgia State Capitol, een enorm indrukwekkend gebouw.

Bovendien is het complex met drie beachvolleybalvelden en amper tribune plaatsen, relatief klein. Wat een mooie en bijzondere tegenstelling vormt met de immense gebouwen en de ruwe architectuur in de wijk rondom het complex.

4. Gregory Gym – University of Texas

Gregory Gym

Gregory Gymnasium is het volleyball stadion van The University of Texas at Austin. The Texas Longhorns women, zoals het volleybalteam van de universiteit wordt genoemd, won in het verleden al drie NCAA kampioenschappen, waarvan de laatste in 2012.

Momenteel is het volleybalteam het enige officiĆ«le sportteam van de universiteit die gebruik maakt van Gregory Gym. Echter kunnen alle studenten gratis gebruik maken van de fitness in dit gebouw. Met een totaal van 9 volleybalvelden en een wedstrijdveld met ruimte voor zo’n 400 toeschouwers heeft dit team niets te klagen.

3. Maturi Pavilion – The University of Minnesota

Maturi Pavilion

Sinds 1994 speelt het women’s volleybalteam van the University of Minnesota haar wedstrijden in het Maturi Pavilion. Het stadion heeft officieel de naam; Sports Pavilion, maar werd in 2017 vernoemd naar voormalig Athletics Director van the University of Minnesota Joel Maturi.

Het volleybalteam van de universiteit behoort de laatste jaren vast bij de beste universiteiten van het land, en daarnaast is het stadion bijna standaard stijf uitverkocht bij hun wedstrijden. Wat betekent dat er ruim 5700 fans de meiden naar de overwinning schreeuwen.

2. Stan Sheriff Center – Hawaii Manoa

Stan Sheriff Center

Dit stadion heeft in de geschiedenis zo’n beetje elk mogelijk record gebroken op het gebied van aantal aanwezigen tijdens een volleybalwedstrijd. Met een totale capaciteit van 10300 toeschouwers zul je hier niet snel alleen op de tribune zitten. Leuk feitje: Stan Sheriff Center host niet alleen volleybal- en basketbalwedstrijden van college teams van the University of Hawaii, maar organiseerde in het verleden ook meermaals een oefenwedstrijd in voorbereiding op het NBA seizoen.

Daarnaast kun je ook gerust zeggen dat de grote toeschouwers aantallen meer dan terecht zijn. Zowel het mannen als vrouwen volleybalteam van Hawaii behoren tot de nationale top. Zo wonnen de mannen de afgelopen twee jaar zelfs het NCAA kampioenschap.

1. Bob Devaney Sports Center – University of Nebraska

Bob Devaney Sports Center

Met een maximaal aantal toeschouwers van bijna 8000, behoort dit stadion tot de grotere van deze top. Het is dan ook niet voor niets dat dit sportcentrum op de eerste plek staat. Het stadion, vernoemd naar Bob Devaney, voormalig football coach en Athletic director van de University of Nebraska, biedt onderdak aan tal van teams. Waar vroeger ook beide basketbal ploegen gebruik maakte van het complex wordt het momenteel nog gebruikt door het Swimming & Diving team, Track & Field team, Volleyball team en het worstelteam.

Maar in dit stadion wordt niet enkel sport beoefend, aan het eind van de vorige eeuw traden ook diverse grote namen uit de muziekindustrie op, zoals Elton John en Frank Sinatra.

En dat ook volleybal populair is in Nebraska bewijst wel het feit dat Nebraska in negen van de tien meest bezochte volleybal wedstrijden in de geschiedenis van de NCAA speelde. Meer zien van dit complex? Check dan snel deze toffe vlog voor een virtuele rondleiding.

Dit waren ze dan, tien bijzondere college volleybal accomodaties op Amerikaanse universiteiten. Elk met een bijzonder verhaal, een geweldige omgeving en bovenal de mogelijkheid voor ambitieuze volleyballers om hun sport op hoog niveau uit te kunnen voeren in combinatie met een studie.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer vette, geweldige universiteiten die volleybal aanbieden en ook tal van goede faciliteiten hebben. Wil je meer weten over deze universiteiten, college volleybal of zelf student-athlete worden? Reach out! Dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden en welke universiteit het beste bij jou past.