Wie een beetje bekend is met de wereld van het vrouwenvoetbal weet ook dat de absolute grootmacht in deze wereld het nationale vrouwenteam van Amerika is. Van de 8 edities van het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal heeft Amerika 4 (!) keer de titel van wereldkampioen op hun naam mogen schrijven. Namen als Megan Rapinoe en Alex Morgan zijn bekend over de hele wereld. Maar hoe komt het nou dat Amerika zo eenzaam aan de top staat?

Waar in Nederland, en andere delen van de wereld, het vrouwenvoetbal vaak een ondergeschoven kindje is, is dit in Amerika compleet het tegenovergestelde. Al meer dan 30 jaar worden jonge meiden begeleid en klaargestoomd voor college soccer. Het spelen voor hun school is een grotere trots voor deze vrouwen dan het voetballen voor een profclub, ze groeien op met de focus op het spelen van college soccer.

Er zijn in Amerika meer dan 1.600 women’s college soccer teams. Voor elk niveau speelster is er iets, maar bij elke school word je behandeld als topsportster. Je hebt fulltime coaches die altijd aanwezig zijn om je te helpen met wat je maar nodig hebt, een krachttrainer die je ondersteunt in jouw ontwikkeling, je reist veel door Amerika naar uitwedstrijden waardoor je het hele land ziet en met verre uitwedstrijden ga je vaak met het vliegtuig. 

Slamstox student-athlete Lisa Blankestein bij het privé vliegtuig van de University of Kentucky

Tijdens het seizoen speel je tegen verschillende colleges in jouw “conference”. Aan het eind van seizoen speelt de top 5 playoffs tegen elkaar, dit heeft het conference tournament. De winnaar hiervan mag zichzelf conference champion noemen en plaatst zichzelf voor het national tournament waar alle kampioenen vechten voor het national championship. Dit is een knock-out toernooi, dus als je jouw wedstrijd verliest is het seizoen ten einde. Je kunt je voorstellen dat hier veel druk op staat, maar dit zijn wel de wedstrijden waar de meeste supporters komen kijken en waar je op tv komt. Bij de wedstrijd voor het national championship tussen University of North Carolina en University of Notre Dame zaten bijvoorbeeld 14.410 toeschouwers!

Duke University vs North Carolina

Over de jaren heen zijn er vele topspeelsters uitgekomen voor college soccer teams. De beste voetbalster aller tijden, Mia Hamm, speelde 4 seizoenen voor de University of North Carolina waar ze in 95 wedstrijden 103 goals scoorde en 4 keer national champion is geworden!

Twee van de bekendste speelsters van dit moment zijn de Amerikaanse Megan Rapinoe en Alex Morgan. Rapinoe speelde voor de University of Portland waar zij in 2005 national champion werd. Morgan speelde 4 seizoenen voor de University of California. Ondertussen hebben ze samen met het Amerikaanse nationale team 2 wereldkampioenschappen gewonnen en een gouden medaille op Olympische Spelen. 

Megan Rapinoe & Alex Morgan

Ook hebben Nederlandse speelsters in Amerika furore gemaakt, zo heeft Merel van Dongen bij de University of Alabama gespeeld, en speelde de succescoach Sarina Wiegman voor de University of North Carolina (samen met Mia Hamm).

Leuk feitje! Onze field hockey specialist Eva Smolenaars heeft bij de University of North Carolina samengewoond met Alessia Russo. Na 3 jaar college soccer tekende Alessia een contract bij Manchester United, en won ze afgelopen zomer het Europees Kampioenschap met Engeland waar zij scoorde met een geweldige hakbal door de benen van de Zweedse keepster in de halve finale.

Het is duidelijk dat college voetbal een van de beste opstapjes is naar een professionele voetbalcarrière als vrouwenvoetballer. Dus ben jij een voetbalster, en ben je nu ook zo nieuwsgierig geworden naar voetballen en studeren in Amerika? Vul het formulier in op deze pagina en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!