In de University Spotlight van deze week hebben we het over schoonspringster Else Praasterink en haar University of Louisville! Deze mooie en bijzondere universiteit in Kentucky is het thuis van de ‘Louisville Cardinals’ waar Else sinds kort ook onderdeel van is. Toen Else’s keuze op de University of Louisville gevallen was, vroegen we haar al eens waarom ze voor deze universiteit gekozen heeft. Daar zei ze het volgende op:

“Ik koos voor Louisville omdat het mijn droomuniversiteit is. Ze hebben alles waar ik naar zocht in een universiteit. Van mooie faciliteiten tot het feit dat ze mee doen in de ACC. Maar het allerbelangrijkste: ze hebben een mooie coach en een geweldig team! Ik heb er vertrouwen in dat ze me kunnen helpen bij het behalen van mijn doel: mee doen aan de Olympische Spelen!”

Else Praasterink – Slamstox Athlete

Toen Else, ook wel Guurtje, het afgelopen schooljaar haar middelbareschooldiploma in ontvangst mocht nemen op het Sint-Joris College in Eindhoven was ze er helemaal klaar voor. Alle voorbereidingen voor haar Amerika-avontuur waren getroffen en op 24 augustus was het dan eindelijk tijd voor haar vertrek naar de USA!

Else is in Nederland altijd een hardwerkende student en atleet geweest, al zowat haar hele leven werkt ze hard om bij de beste springsters van Nederland te horen. Het is dan ook niet voor niets dat ze meerdere keren Nederlands jeugdkampioene is geworden en tijdens de Europese kampioenschappen als 8e eindigde! What a champ!

Benieuwd naar een van haar sprongen? Else deed begin dit jaar mee aan de Eindhoven Diving Cup. Check het filmpje hieronder, je ziet haar springen vanaf minuut 11.52. 

Sinds kort is Else dus onderdeel van de Louisville Cardinals. Door de huidige maatregelen rondom Corona is alles een beetje dan anders, maar alsnog heeft Else een erg fijn welkom gehad bij haar universiteit. We vroegen haar om een eerste indruk:

“Wat ik erg leuk vind aan mijn Universiteit is de behulpzaamheid van alle mensen, van coaches tot professors. Iedereen helpt je als nieuwe student!”

Nieuwsgierig geworden naar de University of Louisville? Lees er meer over in dit artikel!

Campus

De University of Louisville is gelegen in Louisville, Kentucky. Louisville zelf is een mooie plek met zo’n 1 miljoen inwoners! Het is een levendige stad met veel cultuur, een grote economie en een rijke geschiedenis. Louisville is de 17e grootste stad van Amerika en is gelegen aan de Ohio-rivier, dat maakt de stad relaxed met mooie natuur in de omgeving. Klinkt als een goede keus, Else!

De universiteit speelt een belangrijke rol binnen de stad, de sportteams zijn populair onder de bevolking en daarmee zijn de sportwedstrijden drukbezocht door de lokale fans van de Cardinal Birds! Hieronder zie je een afbeelding van de voorkant van de universiteit.

Op de campus zijn veel verschillende mooie faciliteiten te vinden. Het grootste stadion is het ‘Cardinal Stadium’, daar worden de American Football wedstrijden gespeeld. Er kunnen 60.000 toeschouwers zitten!

Een ander bijzonder stadion op de campus is het ‘Jim Patterson Stadium’, hier worden de honkbalwedstrijden gespeeld. Er kunnen ongeveer 4000 toeschouwers op de tribunes zitten die tijdens de wedstrijden helemaal rood en wit kleuren!

Ook de trainingsfaciliteiten voor de zwemmers en duikers onder de Cardinals, waar Else ook onderdeel van is, zijn super! Zij trainen en zwemmen/springen wedstrijden in het ‘Ralph Wright Natatorium’, er is plek voor 800 toeschouwers. Ralph Wright is een oud-coach van de universiteit, zijn carrière als coach begon in 1948! Hij heeft het zwemteam naar velen kampioenschappen geleidt. 

Eigenlijk zijn alle faciliteiten op de campus super: een mooi aangelegen golfbaan, binnen en buiten tennisbanen, een lacrosse stadion, een atletiekbaan met tribunes, een groot fitnesscentrum, verschillende studieruimtes, restaurants en nog veel meer….  Voor nu te veel om op te noemen! Dus wil je graag meer zien van de campus? Check dan onderstaand filmpje!

Sport

De Louisville Cardinals dus, de varsity teams van de University of Louisville! De kleuren van de Cardinals zijn rood & zwart en uiteraard hebben zij ook een passende mascotte: de Cardinal Bird! De Cardinal Bird zorgt tijdens de wedstrijden mede voor een goede sfeer. 

Alle teams spelen in Division 1, waarvan de meeste in de Atlantic Coast Conference. De universiteit is sinds 2014 onderdeel van deze divisie, daarvoor speelde ze in de Big East Conference (van 2005 – 2013). Toen wonnen de Cardinals maarliefst 17 Big East-titels en 33 Big East Tournaments-titels: in totaal goed voor 50 Big East Championships! Daarnaast deed het American Football team in 2013 mee aan de Sugar Bowl, daar wonnen zij tegen de Florida Gators. Ditzelfde deden ze in 2007, toen wonnen ze van Wake Forest. Daarmee is het American Football team van de Cardinals de enige in de omgeving van Kentucky dat deelnam én twee keer won!

De Cardinals bestaan uit 9 mannenteams en 12 vrouwenteams, ze hebben twee keer hét NCAA National Championship gewonnen, die klus werd tweemaal geklaard door het mannelijke basketbalteam. Maar ook de Cheerleading Squads van de universiteit boeken groot succes. Zij wonnen maarliefst 18 keer ‘The National Cheerleaders Championships’. Daarmee bemachtigen deze meiden meer titels dan ieder ander team op de Universiteit… You go girls!

Studie

‘It’s happening here’ dat is het motto van de University of Louisville. De universiteit staat in de regio bekend om het hoge niveau van lesaanbod in het medische en onderzoeksgebied. Maar zoals op bijna iedere Amerikaanse universiteit is het lesaanbod heel erg breed: je kunt er voor bijna alle studies terecht! Nieuwsgierig wat er precies allemaal aangeboden wordt? Bekijk dat hier. 

Als je afgestudeerd bent zal je diploma-uitreiking er een beetje uit komen te zien zoals op onderstaande foto, cool toch?!

Wist je dat…

  • Een van de hoofdsponsoren van de Universiteit Kentucky Fried Chicken is?! Om die reden heeft de basketball stadion de naam ‘KFC Yum! Stadium’ gekregen
  • Louisville een eigen radiostation heeft? Het station is al actief sinds 1968! 
  • Louisville een eigen bioscoop op de campus heeft?! Er is plek voor 228 studenten en er worden allerlei verschillende films (en soms zelfs colleges) gedraaid!
  • De University of Louisville opgericht is in 1798?! Dit maakt de universiteit een van de oudste in Amerika…

Wil jij nu, net als Else, student-athlete worden op de University of Louisville worden? Of wil je graag meer informatie over het leven als student-athlete? Reach out!

Ben je benieuwd hoe college swimming/diving in zijn werking gaat? Lees het in deze FAQ op onze wiki-pagina!