Tom Moonen en Stijn Slump, die namen heb je wellicht al vaker voorbij zien komen op onze nieuwspagina of social media kanalen. Deze week gaan we het hebben over deze twee tennissers en hun universiteit in Murfreesboro, Tennessee.

Als we het hebben over ervaren student-athletes, is Tom er zeker een van! Het kan bijna niet anders dan dat je hem al eerder gezien hebt, in mei vorig jaar deed hij namelijk een insta take-over en verscheen hij in onze Senior Spotlight. Vorig jaar was Tom dus al een senior, maar door corona kreeg hij (net als Willem in de vorige university spotlight) een extra jaar speelgerechtigheid. Daarom tennist Tom een jaar langer voor de Blue Raiders en doet hij nu zijn Master in Finance.

Dat het leven van een student-athlete goed bij Tom past mag duidelijk zijn, hij heeft het uiterste uit zichzelf weten te halen tijdens deze periode. In Nederland werd Tom al 3 keer Nederlands Kampioen, won een ITF Junioren titel en stond meerdere keren in de finale. Wanneer we nu op de Athletics website van MTSU het profiel van Tom bekijken krijgen we pijn in onze vingers van het scrollen!

Tom heeft maar liefst 12 verschillende awards op zijn naam staan, waarvan hij sommige ook nog meerdere keren behaald heeft! Nu weten we dat Amerikanen graag awards uitreiken, maar dit is wel erg indrukwekkend Tom!

Nu ben je vast ook nieuwsgierig naar de tip die Tom aan huidige én toekomstige student-athletes geeft? Je leest het hieronder!

“Geniet van het harde werken en vraag anderen om hulp als je dat nodig hebt – iedereen om je heen gaat voor succes!”

Tom Moonen – Student-Athlete

Maar Tom is niet de enige Nederlandse tennisser die de Blue Raiders versterkt, recenter is daar namelijk een ander tennistalent bijgekomen: Stijn Slump!

Stijn speelde voor zijn vertrek naar Amerika acht jaar lang prestatief tennis in Nederland: hij behoorde tot de top 10 beste spelers in zijn leeftijdsgroep, bemachtigde een nationale titel en deed mee aan verschillend ATP-toernooien. Ook bokste hij het voor elkaar verschillende hooggeplaatste ITF-jeugdspelers te verslaan, waaronder de nummer 3, 12 en 28 op de lijst. What a champ!

Nu is Stijn onderdeel van de Blue Raiders, als Junior heeft Stijn nog even te gaan op MTSU. Toch heeft ook hij op dit moment al verschillende mooie titels op zijn spelers profiel staan.

Ook Stijn vroegen we in één zin samen te vatten hoe hij het leven als student-athlete ervaart, daar gaf hij de volgende reactie:

“Een unieke ervaring waarop je de rest van je leven met heimwee terugkijkt”

Stijn Slump – Student-Athlete

Twee slamstox-tennissers die als Blue Raiders lekker bezig zijn op Middle Tennessee State University, tijd om daar eens een kijkje te gaan nemen dus!

Campus

De campus van MTSU is gelegen in Murfreesboro in Tennessee. Wellicht doet die plaats bij de meeste lezers niet meteen bellen rinkelen. Het is een kleine stad gelegen in het hartje van de staat Tennessee.

Jaarlijks studeren bijna 22000 studenten aan de universiteit. De campus is voor Amerikaanse begrippen van aardige omvang en bevat 137 verschillende gebouwen! Hieronder is een foto van de campus te zien.

Voordat we je meer gaan vertellen over de faciliteiten op de campus willen we je eerste onderstaand filmpje laten zien, zo kom je in de echte ‘MTSU sfeer’! De universiteit maakte dit filmpje een aantal maanden geleden zodat de sfeer van de school binnen 30 seconden overgebracht kan worden op iedere kijker!

Naast mooie studieruimtes en grote leslokalen zijn er op de campus ook mooie sportfaciliteiten te vinden. Net zoals iedere andere Amerikaanse school wil MTSU goed voor haar student-athletes zorgen. Een aantal van deze faciliteiten laten we hieronder zien.

We beginnen met de thuisbasis van Tom en Stijn, het ‘Buck Bouldin Tennis Center‘. 14 mooie banen in, uiteraard, de blauwe universiteitskleur. 6 van de 14 banen worden voornamelijk voor de wedstrijden gebruikt, voor deze banen is zelfs een eigen scorebord naast de baant te vinden! De overige banen zijn ook voor ‘public use’. Naast tennisbanen, horen ook kantoren, kleedkamers en een receptie bij het tenniscentrum. En die file van auto’s op de weg daar? Onderweg om Tom en Stijn te zien schitteren natuurlijk 😉

Het grootste stadion van de campus is het ‘Johnny Red Floyd Stadium’, daar worden de American Football wedstrijden gehouden. Er is plek voor maar liefst 30.788 toeschouwers! De eerste wedstrijd werd al gespeeld in 1933, destijds tegen Jacksonville. Long way back dus, maar er is in de tussentijd uiteraard wel het een en ander gerenoveerd aan het stadion. Je ziet het huidige stadion, mét blauwe accenten, op de foto hieronder.
Fun fact: de ‘longest win streak’ in de geschiedenis van het stadion is 31 wedstrijden! Zie jij jezelf al winnen terwijl je aangemoedigd wordt door zoveel mensen?!

Een ander bi-zar stadion is het ‘Charles M. Murphy Athletic Center’. Het is een indoor zaal waar zitplek is voor 11.520 toeschouwers! 40 jaar geleden werd het stadion gebouwd, de basketbalwedstrijden voor zowel mannen als vrouwen worden hier gehouden. Je ziet het stadion hieronder, te gek toch?

De Alumni Memorial Gym is een mooie indoor sporthal waar onder andere de volleybal wedstrijden gehouden worden. Ook is er nog het MT Softball Complex, een Indoor Training Facility een stadion met veld voor het Track & Field en Soccer team en nog veel meer! Benieuwd naar meer? Alle sports facilities zijn te vinden op deze pagina.

Sport

De Blue Raiders zijn onderdeel van de NCAA Division 1 en doen mee binnen de Conference USA. De universiteitskleuren zijn wit en blauw en naast de velen fans, worden de teams aangemoedigd door mascotte ‘Lightning’. Lightning is een blauw paard dat tevoorschijn komt bij veel sportwedstrijden. Je ziet ‘m op de foto hiernaast! Bad ass mascotte he?

De Blue Raiders bestaan in totaal uit 13 teams, 7 vrouwensporten en 6 mannensporten. De mannen doen aan honkbal, American Football, tennis, basketbal, golf en atletiek. De vrouwenteams bestaan uit een basketbal, volleybal, tennis, softbal, golf, atletiek en voetbalteam.

De grootste concurrenten van de Blue Raiders zijn voornamelijk de Western Kentucky Hilltoppers en de ‘Blazers’ van de University of Alabama-Birmingham.

Het team van Tom en Stijn behaalde in de afgelopen twee weken overwinningen op Austin Peay, Rice, Illinois State en Notre Dame. Go Boys! Ook won het team in 2019 de Conference titel. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van het mannentennis op de universiteit. Zoals Tom eerder in de senior spotlight aangaf was dat zijn beste herinnering aan zijn tijd als student-athlete tot nu toe. Bij het zien van onderstaand filmpje begrijp je dat meteen. Kippenvel gegarandeerd!

Naast de varsity sports, dat zijn de sporten die beoefend worden door student-athletes, zijn er op de universiteit ook verschillende ‘club sports’ te vinden. Dit is onder andere rugby, ice hockey, mannenvoetbal en ‘inline hockey’. Had je nog niet eerder van dat laatste gehoord? Dat is indoor hockey op rolschaatsen!

Een andere bijzondere en populaire club sport van de universiteit is de paardensport. De universiteit heeft een eigen paardensportteam dat meedoet aan de ‘Intercollegiate Horse Show Association’. Officieel is het paardensportteam dus een ‘club sports’, maar verschillende rijders binnen het team hebben individuele kampioenschappen weten te bemachtigen! Daarnaast werden ze als team ‘Western Reserve Champions’ in 2003. Zo succesvol kunnen club sports zijn dus!

Ook het ‘clubs team’ dat aan worstelen doet is erg succesvol. Meerdere keren deden ze mee aan de NCWA (National Collegiate Wrestling Association). Daar belandde het team in de afgelopen 3 jaar telkens in de top 8!

Zowel de varsity teams als de club sports boeken dus mooie resultaten op MTSU! Wil je meer zien? Bekijk dan de athletic page van de universiteit of check onderstaand filmpje dat een tour geeft door het atletische deel van de universiteit!

Studie

Wanneer je al iets van het leven van een student-athlete in Amerika weet, weet je ook dat je pas een student-athlete bent als je je inzet voor zowel je sport als je studie. Gelukkig biedt MTSU ook genoeg keuze aan in studie-richtingen. Zo is er in ieder geval voor iedere student-athlete naast mooie sportfaciliteiten ook een mooie studie te volgen!

MTSU heeft verschillende categorieën gemaakt, binnen de volgende richtingen worden opleidingen aangeboden:

  • College of Basic and Applied Sciences
  • College of Behavioral and Health Sciences
  • College of Education
  • College of Graduate Studies
  • College of Liberal Arts
  • College of Media and Entertainment
  • College of Business

Wil je weten of de studie die jij leuk vindt aangeboden wordt op MTSU? Check dan deze link even.

Wil je nu, net als Stijn en Tom, student-athlete in Amerika worden? Of wil je graag meer informatie? Reach out, dan helpen wij je verder!