California dreaming, dat is wat we gaan doen tijdens de University Spotlight van deze week. We gaan namelijk een kijkje nemen in San Diego, daar vinden we de University of San Diego: de plek waar tennistalent Guus Koevermans vorig jaar zijn diploma in ontvangst nam.

Guus Koevermans – Graduated Student-Athlete

De 23-jarige tennisser ruilde in 2016 Berkel en Rodenrijs in voor een avontuur in San Diego. Hij werd onderdeel van de ‘Toreros’, begon aan zijn studie in communicatie en genoot – naast het harde werken- van het leven in Californië.

In Nederland hoorde Guus altijd al tot de beste tennissers van zijn leeftijd, na het behalen van zijn Havo-diploma koos Guus ervoor eerst een jaar full-time en internationaal te gaan tennissen. Mede door de goede resultaten die Guus in dat jaar behaalde, was er veel interesse in hem vanuit Amerikaanse universiteiten. Uiteindelijk bleek het tennisteam van coach Ryan Keckley de beste match. En niets is minder waar: Guus wordt als speler én coach onderdeel van het team, in 2019 wint het tennisteam de West Coach Conference!

Het tennistalent heeft Guus niet van een vreemde. Zijn vader Mark, die momenteel directeur van Feyenoord is, was in 1990 namelijk een top-40 ATP speler! In dat jaar behaalde hij de halve finale op Roland Garros en twee jaar later de kwart finale op Wimbledon. Ook won hij de Davis Cup met het Nederlandse team. It runs in the family!

Na Guus, komt nog een Nederlandse speler het team van USD versterken: we hebben het over Stian Klaassen! Stian werd Nederlands kampioen u16 in 2019 en was finalist op het ITF toernooi dat wij, samen met Amjoy, organiseerde in de zomer van 2020. Het tennistalent, dat momenteel in Canada woont, transformeert later dit jaar tot Torero. Vamos Champs!

Campus

Voordat we het over de universiteit hebben, moeten we eerst maar eens even stilstaan bij de geweldige stad waar USD gelegen is: San Diego! Al meerdere keren werd de stad verkozen tot fijnste en mooiste stad van Amerika. In San Diego zijn nog behoorlijk wat Spaanse en Mexicaanse invloeden te vinden, een heerlijke combinatie met de mooie ligging in Californië.

Het mooiste aan de stad? Dat is volgens ons toch wel het honderd kilometer lange strand mét palmbomen. Of het feit dat het bijna iedere dag tussen de 20 en 27 graden is.. Je ziet een deel van het strand van San Diego op de foto hieronder, California dreaming right?

Het Californische sprookje, voor Guus was het de realiteit, voor Stian wordt het nog de realiteit. Maar eh, je wordt natuurlijk niet zomaar een Torero: ook in San Diego moet er hard gewerkt worden. Maar dan wél met de beste faciliteiten. Ben je inmiddels al jaloers geworden op Guus en Stian? Dan wordt het er daar nu niet minder op…

Een deel van de campus, om door een ringetje te halen zo mooi, zie je op de foto hieronder. De universiteit bestaat sinds 1972 in de huidige vorm, het is een ‘private university’ met ongeveer 9000 studenten.

De universiteit beschikt over een van de beste athletische faciliteiten van de West Coast. Om die reden heeft USD dan ook al meerdere keren NCAA Tournaments in verschillende sporten georganiseerd. We laten hieronder een aantal mooie faciliteiten zien!

 • ‘The Jenny Craig Pavilion’ is de thuisbasis voor de mannelijke- en vrouwelijke basketbalteams, ook het volleybalteam speelt hier wedstrijden. Het biedt plek voor 5100 toeschouwers en er werden naast de wedstrijden van de Toreros ook heel veel andere mooie sportevenementen georganiseerd.
 • Torero Stadium: daar wordt gevoetbald en American Football gespeeld. Met 6000 zitplekken een mooi stadion voor de sportende en aanmoedigende student-athletes.
 • Cunningham Field is de plek voor het baseball team. Er is zitplek voor bijna 2000 man, maar zoals je op onderstaande foto ziet kunnen er heel veel meer mensen komen aanmoedigen!

Er zijn nog heel veel meer mooie sportfaciliteiten te vinden op de campus. Zo is er het ‘Skip and Cindy Hogan Tennis Center’, de ‘McNamara Fitness Room’, een aparte weight room, een geweldig sportbad en nog heel veel meer. Wil je graag meer sportfaciliteiten van USD bekijken? Check out here!

Bij een bijzondere universiteit horen binnen het portfolio van oud-studenten vaak ook een aantal BA-ers (Ja, bekende Amerikanen ;-). Hieronder noemen we er een aantal op:

 • Jim Parsons, dé acteur die ‘The Bing Bang Theory’ mede tot een succes maakten met zijn rol als Sheldon Cooper. Ook speelde hij in veel andere films en series en won hij een Emmy Award en Golden Globe. In 2015 kreeg hij ook een eigen ster op de Hollywood Walk of Fame.
 • Robert Kardashian. Oud-advocaat van OJ Simpson, maar dat heeft ‘m niet de titel als ‘notable alumni’ gegeven. Hij is er namelijk ook in geslaagd 3 dochters op de wereld te zetten die stinkend rijk zijn geworden met…. niets doen(?). Wie kent ze niet, reality stars Kim, Kourtney en Khloé.
 • Kris Bryant, een belangrijke baseball player voor de Chicago Cubs. Werd uitgeroepen tot ‘Rookie of the year’ en ‘Most valuable player’.
 • Frances Townsend, zij was Homeland Security adviseur van oud-president George Bush en is nu national security analyst voor CBS.

Wil je graag nog meer zien van de mooie campus in het algemeen? Bekijk dan deze coole video!

Sport

De Toreros doen mee binnen de West Coast Conference in Division 1. Het American Football team speelt in de Pioneer Football League. Er zijn in totaal 17 teams: 9 vrouwenteams en 8 mannenteams. De universiteitskleuren zijn blauw & wit.

Ook de Toreros hebben een mascotte. In 2006 was het aan de studenten de eer om de gloednieuwe mascotte een naam te geven, het werd ‘Diego Torero’. Je spot Diego hiernaast.

De universiteit heeft velen conference titels op haar naam staan en één nationaal kampioenschap: tennisster Zuzana Lesenarova won in 1999 de individuele titel. In de finale won ze van Marissa Irvin, een studente aan Stanford!

Naast verschillende ‘varsity sports’ heeft de universiteit ook een non-varsity sport, Rugby! De thuiswedstrijden van het Rugby team worden gespeeld op het Manchester field.

De teams op USD worden aangemoedigd door, jawel, hun eigen fight song! Een heuse traditie binnen College Sports in Amerika. Daarom ook deze week een stukje lyrics van de fights song van de Toreros!

Fight Toreros! Fight Toreros!
Show them we’ve got clout
All the teams that come to beat us
Try and try but can’t defeat us
First we size them up
Then we knock them out
Fight Toreros! Fight Toreros! On to victory!

Studie

Op USD worden 80 verschillende opleidingen aangeboden, het is onderverdeeld in 6 verschillende categorieën:

 • The College of Arts and Sciences
 • School of Nursing and Health Science
 • School of Business
 • School of Law
 • School of Leadership and Education Sciences
 • School of Engineering

Als je wilt weten of je jouw specifieke opleiding ook aangeboden wordt kun je dat op deze pagina bekijken.

USD is terug te vinden in een aantal mooie lijsten van The Princeton Review:

 • #6 in de lijst van mooiste campussen van Amerika
 • #8 in de lijst van beste leefomgeving
 • #24 in de lijst van meest duurzame Universiteiten in Amerika

Zo zie je maar, ook buiten studie en sport blijkt USD een bijzondere universiteit.

Wil jij nu, net als Guus en Stian, studeren en sporten in Amerika? Of wil je graag wat meer informatie over het leven van een student-athlete? Reach out!