Hoe ziet je leven eruit als je besluit om naar Amerika te gaan om sport en studie te combineren, iets wat voor velen moeilijk voor te stellen is. Daarom vertellen we jullie hier graag iets meer over. Zo schreven we eerder al een artikel over een jaar als college field hockey speler eruit ziet, vandaag nemen we je mee naar het leven van een college tennisser.

Fons van Sambeek, tennist momenteel bij North Carolina State University. NC State is een van de grotere scholen in North Carolina waar sport ook hoog in het vaandel staat. Zo doet het Wolfpack in verschillende sporten mee voor de Division I titels.

Fons zit op dit moment in zijn 2e jaar. Naast tennis, volgt hij hier ook de studie psychologie. In dit artikel neemt hij je mee in zijn eerste jaar in Amerika en wat zijn ervaren waren. NC State is een van de grotere scholen in North Carolina waar sport hoog in het vaandel staat. Zo doet het Wolfpack in verschillende sporten mee voor de Division I titels.

Meer weten over een jaar als college tennisser? Lees hieronder het verhaal van Fons!

Team picture NC State Tennis

Het eerste semester begint al halverwege augustus maar gelukkig was de stad niet nieuw voor mij. Raleigh was voor mij al bekend omdat ik er al geweest was om te wennen en mezelf klaar te maken voor het semester. De spelers van het team waren vanaf dag één eigenlijk al mijn beste vrienden. Zo heeft Collin Shick enorm geholpen om te wennen en de school te leren kennen in de eerste weken.” Blikt Fons terug op het begin van college tennis carrière.

Eerste semester

Na een paar dagen begonnen we met trainen en begon ook school. Deze weken ligt de focus vooral op het fysieke gedeelte van het spel. Dat betekent dus zware weken waarin je conditie enorm word verbeterd. We trainde zo hard dat ik in het begin iedere avond om 20:00 in bed lag. Het teamgevoel is vanaf de eerste training al zo groot dat het de trainingen ook echt speciaal maakte. Alle spelers hebben dezelfde doelen en willen het maximale behalen, zo hebben wij een groep die allemaal professionele tennissers willen worden. Hierdoor zijn de trainingen altijd van hoog niveau. Ook zorgt dat ervoor dat iedereen tijdens de fysiek zware trainingen het toch voor elkaar krijgt om een stapje extra te zetten.

Fons van Sambeek – NC State Tennis 2021

Voor college tennis begint het seizoen eigenlijk pas in de Spring (het tweede semester/ vanaf januari), er is dus genoeg tijd om te wennen aan je school en het niveau, wat erg fijn is. Het eerste semester staat dan ook in het teken van individuele toernooien spelen om ritme op te bouwen. ”De eerste lesweken waren zeker even wennen, zo is het schoolsysteem in Amerika echt wel anders ingericht. De klaslokalen zijn behoorlijk groot en vaak volledig gevuld. Gelukkig hoefde ik het allemaal niet alleen uit te vinden, mijn teamgenoten en andere docenten hielpen me direct.” Om je te kunnen focussen op tennis is het ook belangrijk dat je direct goede cijfers haalt, zo kun je als het seizoen begint en het qua tennis ook drukker wordt meer aandacht hieraan besteden.

Ik kwam tegelijkertijd binnen met vijf andere tennissers, met die vijf jongens woon ik ook samen in een groot appartement op de campus. Los van al het harde werken op de baan vertelt Fons ook een geweldige tijd naast de baan te hebben met zijn teamgenoten. ”Zo vind ik het fantastisch om de wedstrijden van ons American Football team te kijken. Zij spelen namelijk wel in het Fall semester en je merkt aan alles dat dit een van de belangrijkste sporten in het land is.”

Fons van Sambeek – NC State Tennis 2022

Tweede semester

Na de kerstvakantie, waarin de meeste spelers altijd even terug naar huis gaan, is het tijd voor het tweede semester en de start van het college tennis seizoen.

Mijn tweede semester stond in het teken van de teamwedstrijden. Dit is toch wel mijn favoriete onderdeel van college tennis. Je reist naar andere universiteiten om wedstrijden te spelen en ziet hierdoor ook heel veel van het land, maar hetgeen wat het zo leuk maakt is dat je het echt als team moet doen. ”De sfeer en het teamgevoel in deze wedstrijden is zo speciaal. Dit is het moment dat er hard wordt gestreden voor de punten en je met het team zo hoog mogelijk wil eindigen!”

Het team van Fons wordt gecoacht door twee ex tennissers die beide op hoog niveau hebben gespeeld. ”Als groep merken we dan ook dat zij ons kunnen helpen om beter te worden om uiteindelijk de top te halen. Zij waren de grootste reden voor mij om naar NC State te gaan, en dat blijkt nog steeds een van mijn beste keuzes te zijn geweest. Het niveau in ons team is hoog zowel in het single als in het dubbel spel, we worden iedere dag zwaar getest en het is super vet dat iedereen elke keer weer 100% weet te geven. Dit is een van de redenen waarom ik het enorm naar mijn zin heb en erin geloof dat er nog vele mooie avonturen gaan komen bij NC State.”

Op dit moment is het team van Fons druk bezig met de laatste voorbereidingen op het Spring seizoen, om dan als team te gaan knallen. Wil je de resultaten van het tennisteam van NC State blijven volgen? Check dan vooral @slamstox en @packmenstennis

Wil je ook graag tennissen en studeren in Amerika? Neem dan snel contact op met onze tennisspecialisten via dit kennismakingsformulier. We helpen je graag verder!