North Carolina State University: wanneer een universiteit het woordje ‘state’ in de naam heeft betekent dat vaak dat het een enorme universiteit is. Dat geldt ook voor deze universiteit, met ruim 35 duizend studenten! Eén van die 35 duizend is Nyls Korstanje, de getalenteerde zwemmer waar jullie waarschijnlijk al eerder over hoorde. Hij koos voor sporten en studeren in Amerika, stond in een van onze Senior Spotlights en onlangs verscheen een artikel van hem online met bijzonder mooi nieuws: dit jaar doet hij namelijk voor de eerste keer mee aan de Olympische Spelen in Tokio!

De Olympische Spelen is niet het eerste grote event voor Nyls. Op zijn vijftiende kwam hij bij het KNZB talententeam en mocht hij namens Oranje mee naar de Europese Jeugd Olympische Spelen (de EYOF). Op zijn achttiende deed hij mee aan het WK in Canada en het EK in Kopenhagen. Daar wint hij goud en een zwemt hij een wereldrecord op de 4×100 gemengde estafette met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kyle Stolk.

Nyls Korstanje – NC State

Vanaf aankomende augustus is NC State nog een Slamstox student-athlete rijker, dat is namelijk tennisser Fons van Sambeek! Fons groeide op bij tennisschool Amjoy in Veldhoven en behoorde gedurende zijn jeugd bij de beste spelers van Nederland. Een week geleden harkte hij zijn Havo-diploma binnen, daarmee is hij klaar voor zijn avontuur als student-athlete waar hij lang op heeft moeten wachten.

1,5 jaar geleden bezocht Fons verschillende universiteiten in Amerika, maar na zijn bezoek aan NC State waarbij hij zijn toekomstige teamgenoten en coach ontmoette wist hij het zeker: dít is zijn plek om te sporten en studeren. Daarover zei hij zelf het volgende:

“From the moment I first walked on NC State, I felt a great connection with the coaches and the whole environment. The players on the team made me feel one of theirs during my visit. I am sure I’m going to have an amazing experience in Raleigh and become a better student-athlete than I am right now after four years of hard work and enjoyment! I can’t wait to join the Wolfpack next year!”

Op de foto hieronder zie je Fons met trainingmaatjes bij Amjoy Jim Hendrikx (college tennisser bij Samford University) en Laura Rijkers (college tennisster bij Arkansas), alledrie zijn dus gegaan voor sporten en studeren in Amerika.

Jim, Fons en Laura

Meer weten over de universiteit van Fons en Nyls? Blijf lezen!

Campus

Zoals jullie inmiddels weten zijn universiteiten in Amerika vaak gigantisch en zo ook NC State. Met 35.000 studenten spreek je nauwelijks nog van een universiteit, eerder van een dorp. En in zo’n ‘dorp’ is natuurlijk van alles te vinden: internationale restauranten, winkels, wellness centra, musea en nog veel meer.

Zoals in iedere spotlight zoomen we weer even in op de atletische faciliteiten, want ook die zijn op NC State om door een ringetje te halen. Je ziet een aantal ‘Gameday facilities’ hieronder.

Het Carter-Finley Stadium is de plek waar het American Football team van de universiteit wedstrijden speelt, het stadion bestaat nu 50 jaar en biedt plek aan maarliefst 58.000 toeschouwers! Het stadion staat bekend als een van de mooiste in North Carolina en dat zal je bij het zien van onderstaande foto niets verbazen.

Carter-Finley Stadium – North Carolina State University

Willis R. Casey Aquatic Center is de plek waar onze topper Nyls dagelijks te vinden is, een mooi sportbad met plek voor 1000 fans. De tribunes zitten dan ook regelmatig vol gezien het grote succes van het zwemteam, meerdere keren werd het ACC Championship gewonnen. Daarover zie je in de paragraaf ‘sport’ meer.. Check het sportbad hieronder!

Willis R. Casey Aquatic Center – North Carolina State University

J.W. Isenhour Tennis Center is de plek waar Fons de komende jaren te vinden zal zijn. De tennisteams maken gebruik van zowel een indoor- als outdoor facility waar getraind wordt. Ook hier is plek voor 1000 toeschouwers die vanaf een hoogte mooi uit kunnen kijken op de banen. Deze facility heeft de naam te danken aan oud-coach J.W. Isenhour die tussen 1968 en 1981 coach was en de teams naar velen successen leidde.

J.W. Isenhour Tennis Center – North Carolina State University

Buiten de bovengenoemde drie faciliteiten is er nog veel meer te vinden op de campus, zoals een te gek basketbalstadion, een grote golfbaan, een honkbal facility, een voetbalveld, een track & field stadion en nog veel meer. Je vindt het op deze pagina.

Wil je ook sporten en studeren in Amerika op een gave campus?

Sport

‘De Wolfpack’, zo wordt de groep met student-athletes op NC State genoemd. Het komt overal terug, samen met de universiteitskleuren: rood en wit. Onderstaande quote is een belangrijk motto voor alle student-athletes:

For the strength of the pack is the wolf, and the strength of the wolf is the pack.”

NC State
NC State – American Football Wolfpack

Het is dan ook niet voor niets dat de fight song van NC State ‘The red and white song’ genoemd wordt. De lyrics vind je hieronder:

“We’re the Red and White from State

And we know we are the best.

A hand behind our back,

We can take on all the rest.

Come over the hill, Caroline,

Devils and Deacs stand in line.

The Red and White from NC State.

— Go State!!”

NC State heeft in totaal 24 varsity teams in verschillende sporten, de universiteit zit in Division I en is onderdeel van de ACC Conference. In totaal heeft NC State 8 nationale kampioenschappen op haar naam staan waaronder twee NCAA kampioenschappen en twee AIAW titels. Ook hebben atleten van NC State verschillende individuele titels behaald, vorige week kwam er nog een bij. Elly Henes pakte de nationale titel op de 5000 meter, precies 30 jaar nadat haar moeder Laurie Henes dat deed. Super bijzonder dus!

Het team van Nyls won vorig jaar de ACC kampioenschappen. Een super gave video hiervan zie je hieronder!

De video hieronder laat sportbeelden zien van de Wolfpack waarbij ieder team kort uitgelicht wordt. Check it out!

Studie

Studeren, ook dat is aan de Wolfpack besteed. Het is namelijk de combinatie van sporten en studeren in Amerika dat een student-athlete, een student-athlete maakt. Ook wat dat betreft zit je op NC State goed, volgens de US News College Rankings behoort NC State namelijk tot de 100 beste universities van de Verenigde Staten!

De student-faculteit ratio is gemiddeld 14:1 en ongeveer 35% van alle hoorcolleges bestaan uit minder dan 20 studenten! NC State biedt een breed scala aan studies aan op bachelor- en masterniveau. De grootste en meest populaire studies zijn bouwkunde, business management, biotechnologie en landbouw.

Bekijk hier NC State’s academische website en klik hier om te kijken of jouw gewenste studierichting (major) wordt aangeboden. En heb je je diploma in the pocket? Dan zit je er net zo bij als onderstaande studenten!

Graduation Day – NC State

NC State laat er ook een aantal mooie tradities op na, meer daarover lees je hieronder.

Free Expression Tunnel

De Free Expression Tunnel loopt door het centrum van de NC State campus. Het idee van de tunnel is dat studenten door middel van graffiti of andere schilderwerken hun gedachten en gevoelens kunnen uiten: van ‘happy birthdays’ tot het aankondigen van activiteiten. Tijdens belangrijke sportwedstrijden zijn de muren volgespoten met aanmoedigende teksten voor de teams. Omdat de tunnel dagelijks wordt beschilderd, ziet hij er nooit hetzelfde uit. Dus heb je belangrijke mededelingen? De Free Expression Tunnel is de place to be!

Krispy Kreme Challenge

Deze challenge is in 2004 bedacht door een aantal studenten van de universiteit. Het is de bedoeling dat studenten naar de dichtstbijzijnde Krispy Kreme (donut-café) hardlopen, waar zij twaalf donuts kopen en die op de terugweg allemaal binnen een uur opeten. De opbrengst van dit evenement gaat naar het North Carolina Children’s Hospital. Als student ben je niet verplicht om hieraan mee te doen, maar het is wel leuk! Jezelf aanmelden als supporter of vrijwilliger is ook mogelijk. Check het evenement op de video hieronder

Howling Cow Ice Cream

Elk jaar produceert de melkboerderij van de universiteit ruim 50.000 liter melk. Whut?! Ja, echt. Deze melkboerderij is oorspronkelijk bedoelt voor studieonderzoek, maar levert dus ook veel melk op. Maar waar gaat die melk naartoe? NC State maakt er gewoon eigen softijs van. Het ijs is verkrijgbaar op verschillende plekken op de universiteitscampus!

Hopelijk ben je door dit artikel meer te weten gekomen over NC State in Raleigh. Denk jij nu: “Sporten en studeren in Amerika als Nyls doet (en Fons gaat doen), dat wil ik ook!”? Zoek dan snel contact met ons op, dan bespreken we samen jouw mogelijkheden.