Er zijn de afgelopen jaren steeds meer Nederlandse tennissers die de keuze maken om hun carrière
voort te zetten in Amerika! Een keuze die voor veel tennissers enorm veel kansen biedt om hun
droom waar te maken: professioneel tennissen. Net als de afgelopen jaren, hebben we ook dit jaar weer een blog met de top 10 van de beste Nederlandse college tennissers van dit moment. De vorige top 10 blog kun je hier terug lezen.

De jaarlijkse top 10 is gebaseerd op de actuele UTR van de tennissers. Ook dit jaar staan er weer veel Slamstox toppers in ons overzicht. Maar liefst acht van de tien jongens behoren tot onze eigen Slamstox community en dat maakt ons natuurlijk enorm trots! Nieuwsgierig wie dit allemaal zijn? Lees dan snel verder en check it out!

10. Quinn Groenendijk

UTR-rating: 11.59
Universiteit: Lee University
Division/ Conference: NCAA Division II/ Gulf South Conference

Quinn kende een sterk eerste collegejaar. Als Freshman mocht Quinn vorig jaar al mooie statistieken noteren. In het enkelspel won hij namelijk 12 van de 14 wedstrijden en in het dubbelspel wist hij tien keer met de winst van de baan te stappen. Door deze vele zeges is Quinn drie keer uitgeroepen Freshman of the week in zijn eerste jaar.

Leuk feitje is dat Quinn samen dubbelt met zijn oudere broer Mike, die Grad Student is binnen het team van Lee University.

9. Marc Janse

Marc Janse - Slamstox

UTR-rating: 11.66
Universiteit: Carson-Newman University
Division/ Conference: NCAA Division II/ South Atlantic Conference

Net als de afgelopen vier seizoenen komt Marc ook dit schooljaar nog uit voor Carson-Newman University. De Nederlandse tennisser is intussen graduate student en elk jaar wint hij relatief steeds meer wedstrijden. Afgelopen seizoen noteerde hij een record van 16-5 in het enkelspel.

8. Kyvan Rietkerk

UTR-rating: 11.70
Universiteit: Boise State University
Division/ Conference: NCAA Division I/ Mountain West Conference

Afgelopen jaar maakte Kyvan zijn debuut op de Future Tour. In Den Haag kwalificeerde hij zich voor het hoofdtoernooi waarna hij in twee sets verloor van voormalig Wimbledon jeugdkampioen Thiemo de Bakker.

Afgelopen zomer vertrok hij voor zijn avontuur naar Amerika en met succes, in zijn eerste fall semester wist hij bij acht wedstrijden als winaar van de baan af te stappen.

7. Jim Hendrikx

UTR-rating: 12.24
Universiteit: University of Washington
Division/ Conference: NCAA Division I/ Pac-12 Conference

Jim maakte twee jaar geleden de overstap naar de Huskies vanuit Samford. Bij Samford maakte hij onderdeel uit van het eerste dubbelteam dat zich kwalificeerde voor de NCAA Doubles Championships. Afgelopen jaar maakte Jim zijn debuut in het hoofdtoernooi van een ITF Future. Dat leverde hem helaas nog geen ATP-punt op, maar met Jims ontwikkeling lijkt dat een kwestie van tijd.

6. Stian Klaasen

UTR-rating: 12.57
Universiteit: University of San Diego
Divison/ Conference: NCAA Division I/ West Coast Conference

Stian is als Sophomore al gewend aan het college tennis in San Diego en dat heeft al zijn vruchten afgeworpen. Zo schreef Stian al verschillende onderscheidingen op zijn naam. In 2023 was hij een van de uitverkorenen die werd uitgeroepen tot ‘All-WCC Honorable Mention’ in zowel het enkel- als dubbelspel.

Sinds augustus staat Stian ook op de ATP-ranglijst! Hij veroverde zijn eerste punt door het bereiken
van de tweede ronde van de Amjoy Cup. Hij versloeg niemand minder dan Pedro’s broer Fons van
Sambeek in de eerste ronde!

5. Jip van Assendelft

UTR-rating: 12.69
Universiteit: Boise State University
Division/ Conference: NCAA Division I/ Mountain West Conference

Jip begon zijn college avontuur bij the University of Oklahoma, maar maakte afgelopen zomer de overstap naar Boise State University. Hier is hij dus een van de teamgenoten van Kyvan Rietkerk, die we eerder in deze lijst al tegenkwamen.

In 2023 kreeg Jip een wildcard voor het kwalificatietoernooi van de ITF Future van Eindhoven. Deze benutte hij optimaal. Jip sloeg zich naar het hoofdtoernooi en won daarin ook twee wedstrijden. In de kwartfinale moest hij het onderspit delven tegen Stijn Paardekooper. In december haalde Jip met Christian Lerby zelfs de finale van het dubbelspel tijdens het NK tennis.

4. Fons van Sambeek

UTR-rating: 12.84
Universiteit: North Carolina State University
Division/ Conference: NCAA Division I/ Atlantic Coast Conference

Ten opzichte van de vorige lijst is Fons dit jaar een plekje gestegen in de top-10. Dat heeft hij mede te danken aan 19 zeges in 23 wedstrijden in het enkelspel.

Maar ook op de ITF-tour ontwikkelt Fons zich razendsnel: In Israël haalde hij de halve finale en in het dubbelspel won Fons zelfs al twee toernooien in 2023 (East Lansing en Norman)! Ook maakte de Junior van NC State afgelopen jaar zijn debuut op de ATP Challenger Tour.

3. Stijn Paardekooper

UTR-rating: 12.86
Universiteit: Utah State University
Division/ Conference: NCAA Division I/ Mountain West Conference

Stijn gaat in Amerika alweer zijn vierde spring semester in. Dat doet hij met een halve finale op de ITF Tour op zak. In Eindhoven bleek de uiteindelijke winnaar (Adrian Oetzbach) in drie sets te sterk voor de Slamstox tennisser, die via de kwalificatie in het hoofdtoernooi terechtkwam. Door deze mooie prestatie is Stijn intussen terug te vinden in de ATP top-1300 van de wereld. De Amjoy Cup bleek sowieso een droomweek voor Stijn te zijn, samen met Brian Bozemoj pakte hij zelfs de titel in het dubbelspel!

Sinds afgelopen oktober is Stijn enorm gegroeid en dat is dan ook goed terug te zien in zijn UTR , die sindsdien met 0.6 verbeterd is. Lekker bezig Stijn!

2. Christian Lerby

UTR-rating: 13.20
Universiteit: Santa Clara University
Division/Conference: NCAA Division I/ West Coast University

Christian is al bezig aan zijn master en is daarmee een Graduate aan de Santa Clara University. In december kwam hij in actie tijdens het NK Tennis, waar hij met Jip van Assendelft de finale haalde. In het enkelspel verloor Christian van Gijs Brouwer in de kwartfinale. Leuk feitje is dat de vader van Christian oud-profvoetballer Soren Lerby is. Hij won met PSV de Europa Cup I in 1988.

1. Lodewijk Weststrate

UTR-rating: 13.38
Universiteit: University of Southern California
Division/ Conference: NCAA Division I/ Pac-12 Conference

Lodewijk is de nieuwe nummer 1 in deze top-10. Nu Sander Jong, vorig jaar nog nummer 1 in ons lijstje, afgestudeerd is, is Lodewijk doorstegen naar de eerste plek en mag hij zich de beste Nederlandse college tennisser van dit moment noemen.

Hij won in zijn derde collegejaar vorig jaar, maar liefst 22 van de 32 wedstrijden in het enkelspel. Lodewijk haalde vorig jaar de kwartfinale van het ITF-toernooi van Saarlouis.

Zoals je ziet zijn onze Slamstox tennissers enorm goed bezig, wij zijn super trots! Maar niet alleen op deze toppers, natuurlijk ook op al onze andere Slamstox tennissers! Houd ook vooral onze socials in de gaten, want binnenkort delen we ook een nieuw overzicht van de top 10 bij de meiden. Wil je net als deze tennissers ook graag naar Amerika om je sport en studie te combineren en je prof carriere misschien wel een kick start te geven? Vul dan dit formulier in en we helpen je graag verder!