College tennis wordt steeds populairder, zo ook bij Nederlanders. Steeds meer Nederlandse tennissers kiezen ervoor hun studie en tenniscarrière voort te zetten aan een Amerikaanse universiteit. De ideale combinatie tussen trainen met topfaciliteiten, een internationale diploma behalen en jezelf optimaal kunnen ontwikkelen. Daarnaast is het ook zeker niet ongebruikelijk voor tennissers om na hun studie in Amerika prof te worden, een mooi Nederlands voorbeeld is Paul Haarhuis. Hij speelde college tennis voor Florida State University en won daarna maar liefst zes grand slam titels.

Vorig jaar maakte we al een vergelijkbaar artikel met de top 10 college tennissers uit Nederland van dat moment volgens UTR. Een aantal namen die toen in de lijst te vinden waren, staan er nog steeds in, maar er zijn ook genoeg nieuwe namen. En wij zijn onwijs trots dat er maar liefst 15 Slamstox-tennissers in de lijst staan. Benieuwd wie deze getalenteerde, hardwerkende spelers zijn? Check het dan snel hieronder!

20. Jesse den Hartog

Jesse den Hartog – Keiser University

UTR: 11.12
Universiteit: Keiser University
Division/ Conference: Division NAIA, Sun Conference

Jesse werd in zijn jeugd meermaals Nederlands Kampioen in zowel het dubbel- als enkelspel. Hij begon in het voorjaar van 2021 aan zijn American dream. Toen Jesse op stoom kwam, was hij amper te stoppen. In zijn eerste jaar ging hij in de laatste 10 wedstrijden van het seizoen 7-1.

Leuk feitje, veel van de dubbelwedstrijden speelt Jesse samen met Bart Nouws, een andere Nederlander, die je bovendien ook nog eens terug kan vinden in deze lijst.

19. Jacco Arends

Jacco Arends – University of North Carolina Wilmington

UTR: 11.21
Universiteit: University of North Carolina Wilmington
Division/ Conference: Division I, Colonial Athletic Association

Pas zes weken geleden, in januari, vertrok Jacco naar Amerika om te gaan tennissen aan de University of North Carolina Wilmington. Intussen is hij hard aan het trainen met zijn nieuwe teamgenoten. Dat we nog meer gaan horen van Jacco lijkt wel vast te staan. Voor nu staat hij in elk geval met een UTR van 11.21 al in deze lijst. Go Jacco!  

Leuk weetje: Slamstox oprichter Pedro Mol speelde ook college tennis voor Wilmington.

18. Gijs Akkermans

Gijs Akkermans – New Mexico State University

UTR: 11.35
Universiteit: New Mexico State University
Division/ Conference: Division I, independent

In 2020 speelde Gijs nog competitie in de Eredivisie heren voor B.T.C. De Pettelaer, maar in januari 2021 vertrok hij naar New Mexico State University om daar te gaan trainen en tennissen. Dit seizoen won hij al 4 van zijn dubbelwedstrijden.

Gijs zit inmiddels in zijn tweede jaar als student en staat dus nog maar aan het begin van zijn carrière als student-athlete. More to come dus..!

17. Marc Janse

Marc Janse – Carson- Newman University

UTR: 11.35
Universiteit: Carson-Newman University
Division/ Conference: Division II, South Atlantic Conference

Marc Janse is actief in de NCAA II bij Carson-Newman University en is hier niet de enige Nederlander. Hij is bij Carson teamgenoten met Marnix van Dalen (die je later in deze lijst nog tegenkomt), Ids Waterbolk en Lars Hordijk. Met vier Nederlanders in het team moet het wel oer-Hollands gezellig zijn daar.

Afgelopen seizoen leidde Marc de universiteit persoonlijk naar haar eerste SAC toernooi deelname sinds 2010. Hij werd dat seizoen bovendien een keer uitgeroepen tot SAC speler van de week.

16. Bart Nouws

Bart Nouws – Keiser University

UTR: 11.37
Universiteit: Keiser University
Division/ Conference: Division NAIA, Sun Conference

Al voor Bart naar Amerika vertrok om college tennis te gaan spelen was hij actief op de ITF Juniors tour en behaalde hij zelfs een ranking van #430. Hier speelde hij ook tegen andere Nederlandse college tennis toppers, zoals Jim Hendrix en Bastiaan Weststrate.

Bart speelt tegenwoordig net als Jesse den Hartog (nummer 20 in deze lijst) voor Keiser University, waar hij in Fall 2020 begon. Hij mag zich net als Jesse dit jaar sophomore noemen. In zijn eerste jaar zette hij een algemeen record neer van 13-3 en 11-2 in de dubbel. Hij is intussen hard op weg om dit record te verbreken. Goed bezig Bart!

15. Marnix van Dalen

Marnix van Dalen – Carson- Newman University

UTR: 11.53
Universiteit: Carson-Newman University
Division/ Conference: Division II, South Atlantic Conference

Marnix ruilde in het schooljaar 2021/2022 zijn geboortedorp Gorinchem in voor Carson-Newman University, waar hij terecht kwam in het team bij al drie andere Nederlanders.

Met een UTR van 11.53 staat Marnix meer dan verdiend in deze lijst. Bovendien behoort hij in zijn eerste jaar al tot de beste tennissers van zijn team, speelt hij de eerste enkel en dubbel en wordt als een ware sensatie gezien in Tennessee. En dat in je eerste jaar…. Wij zijn trots! Keep on going Marnix.

14. Pascal Wagemaker

Pascal Wagemaker – University of Delaware

UTR: 11.56
Universiteit: University of Delaware
Division/ Conference: Division I, Colonial Athletic Association

Pascal stond vorig jaar ook in de lijst van beste Nederlandse college tennissers van dat moment. Toen speelde hij nog voor Georgia Southern University, hier haalde hij afgelopen zomer zijn bachelor. Waarop hij besloot naar the University of Delaware te vertrekken om hier zijn master te behalen en tegelijk in het tennisteam van de universiteit te kunnen spelen.

Zijn tennistransfer is zeker succesvol te noemen, hij verloor tot op heden slechts één enkelwedstrijd en is al een belangrijke aanwinst voor het team gebleken.

13. Bastiaan Westrate

Bastiaan Westrate – California Polytechnic State University

UTR: 11.61
Universiteit: California Polytechnic State University – San Luis Obispo
Division/ Conference: Division I, Big West Conference

Afgelopen zomer vertrok Bastiaan naar het sterke college tennisteam van California Polytechnic State University. Een grote uitdaging, waar Bastiaan niet bang voor was. Op dit moment speelt Bastiaan vooral in de dubbel en met succes: hij verloor nog geen wedstrijd. Tot dus ver speelde hij ook nog eens twee enkelwedstrijd, waarvan hij er eentje winnend wist af te sluiten.

Bastiaan zit momenteel pas in zijn eerste jaar in Amerika, wij hebben er dus alle vertrouwen in dat Bastiaan de komende jaren nog beter gaat worden en nog meer wedstrijden gaat winnen.

12. Stijn Paardekooper

Stijn Paardekooper – Saint Bonaventure University

UTR: 11.67
Universiteit: Saint Bonaventure University
Division/ Conference: Division I, Atlantic 10 Conference

Nadat Stijn in juni 2020 zijn HAVO diploma behaalde vertrok hij een half jaar later naar Amerika om tennis te combineren met een studie in Business Management. Hij won in zijn eerste jaar zes singles en vier dubbelwedstrijden, en ontwikkelde zichzelf tot een van de belangrijkste schakels binnen het team.

Eind januari 2022 werd Stijn bovendien nog benoemd tot student-athlete of the week by CPL. Stijn heeft nog een aantal jaar te gaan in Amerika en kan dus nog even doorknallen, let’s go Bonnies!

Luuk Wassenaar – DePaul University

11. Luuk Wassenaar

UTR: 11.74
Universiteit: DePaul University
Division/ Conference: Division I, Big East Conference

Afgelopen seizoen won Luuk samen met zijn team voor het eerst in de geschiedenis van de universiteit de Big East title. Bovendien werd hij zelf ook nog eens uitgeroepen tot meest outstanding speler van het kampioenschap. In 2021 werd Luuk voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot ITA Scholar-Athlete.

Van de zes wedstrijden die Luuk dit seizoen tot op heden speelde, wist hij er maar liefst vijf winnend af te sluiten. Keep on going Luuk!

10. Daan van Dijk

Daan van Dijk – Montana State University

UTR: 11.85
Universiteit: Montana State University
Division/ Conference: Division I, Big Sky Conference

Daan verruilde begin 2021 het Noord-Hollandse Bergen voor het Amerikaanse Montana, om te gaan tennissen en studeren aan de universiteit. Tijdens zijn eerste herfstseizoen was Daan vooral op stoom in de dubbel, hij won maar liefst dertien van zijn wedstrijden en verloor er maar vier.

De laatste weken is Daan ook lekker bezig in de enkel. Begin van deze maand werd Daan mede daardoor nog bekroond tot player of the week van de Big Sky Conference.

9. Sander Jans

Sander Jans – Southern Arkansas University

UTR: 11.94
Universiteit: Southern Arkansas University
Division/ Conference: Division II, Great American Conference

Sander is als senior actief voor het tennisteam van Southern Arkansas University. Voordat hij voor deze universiteit ging tennissen, speelde Sander ook nog twee jaar voor Seward County, Kansas. Waarna hij dus een transfer maakte naar dit Division II team. Intussen is Sander super belangrijk geworden voor het team en verloor hij dit seizoen pas één single wedstrijd.

Extra leuk, Southern Arkansas University bereikte afgelopen week, mede dankzij Sander, haar hoogte ranking ooit #13 op de ITA D2 Men’s team ranking.

8. Jim Hendrikx

Jim Hendrikx – Samford University

UTR: 12.21
Universiteit: Samford University
Division/ Conference: Division I, Southern Conference

Jim werd in zijn jeugd opgeleid bij Amjoy Tennis en behoorde gedurende zijn juniorentijd altijd tot de beste van zijn leeftijdscategorie. Na het behaalde van zijn VWO-diploma vertrok Hendrix in de zomer van 2020 naar Samford University in Amerika. Na een erg succesvol eerste jaar mag Jim zich inmiddels rekenen tot een van de sterkhouders van het team.

Een aantal maanden geleden vertelde Jim bij ons in een webinar ook over zijn ervaringen: check it out!

7. Edward Etty

Edward Etty – Valdosta State University

UTR: 12.22
Universiteit: Valdosta State University
Division/ Conference: Division II, Gulf South Conference

Al voor hij naar Amerika vertrok speelde Edward op de ITF tour en verdiende hij zijn eerste punten voor zijn ITF ranking. In 2019 vertrok Edward naar Georgia om te tennissen voor Valdosta State University, waar hij in zijn tweede seizoen slechts 6 van zijn 17 dubbelwedstrijden verloor. Ook op dit moment speelt Edward vooral mee in dubbelwedstrijden voor zijn team.

6. Christian Lerby

Christian Lerby – Arizona State University

UTR: 12.34
Universiteit: Arizona State University
Division/ Conference: Division I, Pac-12 Conference

Als zoon van oud profvoetballer Søren Lerby, is sporten Christian met de paplepel ingegoten. Lang was hij zowel op de tennisbaan als het voetbalveld te vinden, maar na lang twijfelen, koos Christian uiteindelijk toch voor tennis. En met succes: in 2018 behaalde hij een ITF Juniors ranking van #68 en in 2019 stond hij al eens in de eerste ronde van het juniorentoernooi van de Australian Open, een jongensdroom die uitkwam.

Vorig jaar begon hij zijn tweede seizoen bij Arizone State University als sophomore met een 8-1 record, vier van zijn overwinningen behaalde hij bovendien ook nog eens in een tweesetter.

5. Fons van Sambeek

Fons van Sambeek – North Carolina State University

UTR: 12:68
Universiteit: North Carolina State University
Division/ Conference: Division I, Atlantic Coast Conference

Al voor hij naar Amerika vertrok maakte de jonge Brabander naam in de tenniswereld, hij wist vijf titels op de ITF Tour op zijn naam te schrijven en stond in de kwartfinale van het NK in 2020. Fons vertrok in de zomer van 2021 naar Amerika en is bezig aan zijn eerste seizoen. En wat voor seizoen; hij verloor tot op heden slechts één dubbel en won al zijn singles. Waarvan één wedstrijd zelfs met 6-0 6-0. Een vliegende start dus!

Met een UTR van 12.68 staat Fons niet alleen in de top vijf beste Nederlandse college tennissers van dit moment, maar mag hij zichzelf ook nog eens de beste Nederlandse freshman van dit moment noemen.

4. Stijn Slump

Stijn Slump – Middle Tennessee State University

UTR: 13.09
Universiteit: Middle Tennessee State University
Division/ Conference: Division I, Conference USA

Stijn is ook geen onbekende in college tennis, deze Slamstox-athlete werd in zijn eerste jaar uitgeroepen tot C-USA Freshman of the Year, en afgelopen jaar mocht hij zichzelf onder andere de meest outstanding speler van het kampioenschap noemen. Maar tijdens zijn carrière bij Middle Tennesseee State University schreef hij nog veel meer titels op zijn profiel. Hij is inmiddels de onbetwiste nummer 1 van zijn team en won dit seizoen al zeven enkels en zes dubbels. Een echte champ dus.

3. Lodewijk Weststrate

Lodewijk Weststrate – University of Southern California

UTR: 13.24
Universiteit: University of Southern California
Division/ Conference: Division I, Pacific-12 Conference

Net als zijn broertje, Bastiaan, is Lodewijk ook actief in Amerika. Al voor hij naar Amerika vertrok behaalde hij zijn eerste ATP punten, niet zo gek dat de universiteiten voor hem in de rij stonden. Hij koos uiteindelijk voor USC, een van de meest succesvolle universiteiten van Amerika, grote namen als Steve Johnson en Yannick Hanfmann gingen de Nederlander al voor.

In zijn eerste jaar was hij al direct enorm belangrijk voor zijn team, met een 25-5 record in singles. Een veelbelovende start dus, voorlopig heeft de Nederlander nog wel even te gaan in Amerika en gaan we vast nog meer van hem horen.

2. Sander Jong

Sander Jong – Texas Christian University

UTR: 13.63
Universiteit: Texas Christian University
Division/ Conference: Division I, Big 12 Conference

Sander won deze week het nationaal indoor kampioenschap van de NCAA Division I. In de halve finale haalde Sander zelfs het beslissende punt voor zijn team binnen, en ook in de finale wist hij zowel zijn dubbel als single te winnen. Meer dan verdiend ook dat Sander zich deze week Big 12 Player of the Week mag noemen. Wij zijn in elk geval super trots. Go Frogs! Go Sander!

Met een UTR van 13.38 in de dubbel is Sander zelfs de beste Nederlandse college tennis dubbelspeler van dit moment. En met nog een jaar te gaan, heeft Sander nog genoeg mogelijkheid om verder te groeien.

1. Daniel de Jonge

Daniel de Jonge – Pepperdine University

UTR: 13.71
Universiteit: Pepperdine University
Division/ Conference: Division I, West Coast Conference

Ook Daniel de Jonge stond vorig jaar al in onze lijst, op plek vier wel te verstaan. Na een jaar hard werken mag hij zich nu dus de beste Nederlandse college speler van het moment noemen. Maar dat is niet alles, als een de sterkhouders van zijn team, behoort hij voor het tweede seizoen op rij tot het WCC All-Academic 1st Team en verdiende hij een plek in the WCC Commissioner’s honor roll (gold).

Bovendien staat Daniel in de top 10 beste college tennissers van alle universiteiten van dit moment. Wow, wat een erelijst!

Wat een tennistalenten, twintig geweldige tennissers. Die allemaal de afgelopen jaren geweldige prestaties hebben neergezet. Wil jij, net als deze 20 toppers, ook student-athlete worden? Reach out! Dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden en welke universiteit het beste bij jou past.