Steeds meer Nederlandse tennissers kiezen ervoor om hun tenniscarrière voort te zetten in het Amerikaanse college tennis systeem. Een unieke kans om in een team met topfaciliteiten te ontwikkelen, en tegelijkertijd een internationaal diploma te behalen en een wereldervaring rijker te worden. Het is zeker niet ongebruikelijk voor tennissers om na hun tijd in Amerika prof te worden op de ATP Tour.

Mooie voorbeelden van Nederlandse college spelers die succesvol zijn (geweest) op de ATP Tour zijn Paul Haarhuis (Florida State University, 6 grand slam titels) en Jean Julien Rojer (UCLA, 3 grand slam titels). De laatste jaren horen we in Nederland vaak terug dat er weinig tennissers zijn doorgebroken tot de wereldtop. Kunnen de huidige college tennissers uit Nederland daar verandering in brengen?

In dit artikel geven we je de UTR top-10 van mannelijke College Tennissers in Nederland. En guess what.. 8 van deze 10 zijn Slamstox-tennissers! Benieuwd naar dit indrukwekkende rijtje gevuld met getalenteerde en hardwerkende Division I spelers? Check ‘m hieronder!

10. Boris Spanjaard

Boris Spanjaard – DePaul University

UTR-rating: 12.07
Universiteit: DePaul University
Division/Conference: NCAA Division I, Big East Conference

Boris Spanjaard, een inmiddels ervaren student-athlete, staat op plek 10 van College Tennissers met de hoogste UTR-ranking. In het schooljaar van 2016/2017 ruilde hij zijn leven in Nieuw-Vennep in voor een leven als student-athlete in Chicago. Dit Nederlandse tennistalent heeft inmiddels zijn diploma in Business & Marketing behaald op DePaul University.

Als Blue Demon mag hij verschillende successen op zijn naam schrijven: in 2017, 2018 en 2019 werd Boris met zijn team uitgeroepen tot ITA All-Academic Team en in 2018 ook als All-BIG East First Team. In 2018 werd Boris als individuele speler ook nog uitgeroepen tot ‘Big East Athlete of the Week’. What a champ!

Pascal Wagemaker – Georgia Southern University

9. Pascal Wagemaker

UTR-rating: 12.10
Universiteit: Georgia Southern University
Division/Conference: Division I, Sun Belt Conference

Pascal Wagemaker, talentvol op de tennisbaan én in de schoolbanken. Toen hij zijn middelbareschool diploma cum laude binnen wist te halen, was hij in 2017 meer dan klaar voor een avontuur in de USA. Daar is hij als hij student-athlete onderdeel van ‘The Eagles’ op Georgia Southern University en studeert hij Mechanical Engineering. Daar is Pascal de teamgenoot van Jaap Aaldering, die in een mooi interview met ons vertelde over zijn eerste ervaringen in Amerika. Ander leuk feitje: de coach van Georgia Southern is niemand minder dan de Nederlandse Sander Koning, die zelf furore maakte in zijn dagen als speler bij Clemson!

Dit schooljaar gebeurde er nog iets bijzonders op Georgia Southern University. De zus van Pascal, Sophie, werd namelijk onderdeel van het Women’s Tennis Team! Het tennistalent van Pascal en Sophie komt niet van een vreemde: hun moeder, Denisa Wagemaker-Silvanova, was professioneel tennisster.

In januari vorig jaar werd Pascal uitgeroepen tot Athlete of the Week van de Sun Belt Conference. Nu zit hij in zijn Senior year en kan als student-athlete nog even doorknallen dus: let’s go Eagles!

8. Jim Hendrikx

UTR-rating: 12.10
Universiteit: Samford University
Division/Conference: NCAA Division I, Southern Conference

Jim Hendrikx – Samford University

Jim, afkomstig uit Heeze in Brabant, werd tijdens zijn jeugd opgeleid bij Amjoy Tennis. Hij behoorde tijdens zijn jeugd tot de beste van Nederland in zijn leeftijd, behaalde zijn VWO-diploma op het Sint Joris College in Eindhoven en vertrok in september naar Samford University.

En als je het over een vliegende start hebt, dan heb je het over de eerste maanden van Jim in Amerika. Samen met dubbelpartner Victor Chaw behaalde hij namelijk al de hoogste ranking in de geschiedenis van de universiteit, namelijk nummer #19 van de ITA Doubles rankings. Met een UTR van 12.82 in de dubbel behoort Jim in de dubbel zelfs tot de top 4 van Nederlandse spelers in college. En dat alles in zijn eerste maanden als freshman. Bizar toch! What’s next Jimmy?!

Het staat dus vast dat we nog veel meer over Jim gaan horen. Voor nu staat hij in ieder geval al met een UTR-ranking van 12.10 in deze top 10. Go Jim!

Tom Moonen – Middle Tennessee State University

7. Tom Moonen

UTR-rating: 12.39
Universiteit: Middle Tennessee State University
Division/Conference: Division I, Conference USA

Tom Moonen, voor lezers van de Slamstox artikelen geen onbekende naam meer. Hij stond al eens in een Senior Spotlight, deed mee aan een Q&A en in een University Spotlight schreven we over zijn universiteit. Tom werd tijdens zijn jeugd drie keer Nederlands Kampioen en startte in 2016 zijn carrière als student-athlete op Middle Tennessee State.

Als student-athlete won hij met zijn team de USA Conference en diversen andere titels, maar bemachtigde ook verschillende individuele titels. We kunnen wel stellen dat Tom een van de “most decorated” student-athletes is die we ooit hebben mogen begeleiden, met fantastische tennis- én studieresultaten. Daarnaast behaalde Tom zijn bachelor in Accounting en is nu bezig met een master in Finance. De corona-uitbraak in 2020 bracht Tom (en veel andere student-athletes) namelijk ook iets moois: een extra jaar speelgerechtigheid. En daar maakt hij uiteraard maar al te graag gebruik van!

Tom’s carrière als student-athlete komt nu dus wel bijna tot een einde, maar hij kijkt verder naar de toekomst. Amerika heeft hem veel opgeleverd en zijn ervaring als student-athlete levert hem voordeel op bij het vinden van een baan in de finance. Let’s go Tom!

Stijn Slump – Middle Tennessee State University

6. Stijn Slump

UTR-rating: 12.64
Universiteit: Middle Tennessee State University
Division/Conference: Division I, Conference USA

Tom is niet de enige Nederlandse tennisser in het Men’s team op Middle Tennessee State, tennistalent Stijn Slump is daar namelijk bijgekomen. Stijn zit nu in zijn Junior Year op de universiteit en ook hij heeft al verschillende mooie titels op zijn spelers profiel staan.

Voor zijn vertrek naar Amerika behoorde Stijn altijd al tot de top 10 beste spelers in zijn leeftijdsgroep, behaalde een nationale titel en deed mee aan verschillende ATP-toernooien. Ook wist hij verschillende hooggeplaatste ITF-jeugdspelers te verslaan, waaronder de nummer 3, 12 en 28 op de lijst.

Met een UTR-rating van 12.58 staat hij op plek 6 van hoogst gerankte UTR College Tennissers van Nederland!

Christian Lerby – Arizona State University

5. Christian Lerby

UTR-rating: 12.69
Universiteit: Arizona State University
Division/Conference: Division I, Pac-12 Conference

Christian Lerby is sophomore student-athlete op Arizona State University. Zijn vader, Søren Lerby, is oud-profvoetballer in de Eredivisie en speelde onder andere bij Ajax en PSV. Ook Christian heeft in zijn jeugd veel gevoetbald. Hij tenniste bij LLTC Laren en trainde bij Tjerk Bogtstra, maar was ook middenvelder en spits bij Zuidvogels in Huizen. Op zijn twaalfde verhuisde hij met zijn familie naar Marbella, toen moest hij kiezen: voetbal of tennis. Hij koos toen voor tennis, het individuele aspect van de tennissport vindt hij mooier. Christian behaalde een ITF junior ranking van #68.

De keuze voor tennis bleek een goede, zijn droom om ooit op een Grand Slam te staan werd in 2019 werkelijkheid. Hij deed mee aan het junioren toernooi van de Australian Open. Een bijzondere belevenis voor de tennisser. Zo vertelde hij aan het AD: “Ik zag Federer en Nadal in de gym. Tja, dan kijk je toch of je iets kan opsteken van de oefeningen die ze doen.” En gelijk heb je, Christian!

Als tweedejaars student op Arizona State staat hij nog aan het begin van zijn carrière als student-athlete. More to come dus..!

Daniel de Jonge – Pepperdine University

4. Daniel de Jonge

UTR-rating: 13.13
Universiteit: Pepperdine University
Division/Conference: Division I, West Coast Conference

California dreaming, zo lijkt het huidige studentenleven van toptennisser Daniel de Jonge er uit te zien. Daniel is als ‘Pepperdine Wave’ onderdeel van het succesvolle mannenteam op Pepperdine University in, jawel, Malibu! Maar Daniel heeft hard gewerkt om deze droom werkelijkheid te maken. En wat een mooie plek is Pepperdine, lees er meer over in deze University Spotlight.

In Nederland behaalde hij al meerdere ATP punten, zowel in de single als in de dubbel. Nadat hij zijn VWO-diploma behaalde, begon hij aan een studie in België en stroomde als tweedejaars student in op Pepperdine. Daar werd Daniel al snel uitgeroepen tot ‘Rookie of the Year’ en werd in één week uitgeroepen tot WCC Singles & Doubles Player of the Week.

Daniel heeft nog even te gaan bij de Pepperdine Waves, we gaan dan ook ongetwijfeld nog meer over hem horen. Voor nu staat hij met een UTR-score van 13.13 op de 4e plek in deze top 10! Vamos Champ!

Guy den Ouden – Pepperdine University

3. Guy den Ouden

UTR-rating: 13.16
Universiteit: Pepperdine University
Division/Conference: Division I, West Coast Conference

Dat het op de University of Pepperdine in Malibu ‘Calfornia Dreaming’ is, is Nederlands tennistalent Guy den Ouden ook niet ontgaan. Hij sloot zich in januari aan bij de Pepperdine Waves.

Guy werd Nederlands kampioen tot 16 jaar en later ook tot 18 jaar. Zijn hoogtepunt tot dusver kwam in 2020: hij behaalde de halve finales van het juniorentoernooi op Roland Garros. Een knappe prestatie waar heel tennissend Nederland trots op mag zijn. De laatste Nederlandse tennisser die dat wist te behalen was namelijk Thiemo de Bakker in 2006. Guy behaalde daarna ook direct zijn hoogste wereldranking in de juniors: #19!

Volgende maand wordt Guy 19 jaar, dat betekent dat hij vanaf januari geen jeugdtoernooien meer kon spelen. Daarom kwam voor hem in januari het goede moment om als student-athlete het uiterste uit zijn tenniscarrière te halen. Tegen RTV Utrecht vertelt hij het volgende: “Ik ga naar Amerika om mijn tennisdroom achterna te gaan en daar nog beter te worden”.

Met een UTR-rating van 13.17 staat Guy in de top 3 van hoogst-geplaatste UTR College Spelers in Nederland!

Lodewijk Weststrate – University of Southern California

2. Lodewijk Weststrate

UTR-rating: 13.21
Universiteit: University of Southern California
Division/Conference: Division I, Pac-12 Conference

Ook vijfvoudig Nederlands kampioen Lodewijk Weststrate koos voor een carrière als student-athlete in Amerika. Hij behaalde zijn VWO-diploma en was klaar voor een nieuw avontuur: een leven als student-athlete op de University of Southern Calfornia! Lodewijk behaalde in zijn ITF juniors career een wereldranking van 39 en haalde ook zijn eerste ATP punten binnen voordat hij vertrok naar zijn nieuwe team. USC is een van de grootste en meest succesvolle universiteiten van Amerika: alleen het tennisteam behaalde sinds het bestaan al 21 NCAA titels. Spelers als Steve Johnson, Yannick Hanfmann en Roberto Quiroz zijn bekende namen uit de stal van de Trojans. Lodewijk is de vierde Nederlandse tennisser die als Trojan in hartje Los Angeles aan de bak mag. Peter Lucassen, Max de Vroome en Laurens Verboven (stiekem ook een beetje Nederlands) gingen hem voor.

De 19-jarige tennisser is dus nog maar aan het begin van zijn college carrière maar behaald nu al mooie successen op USC. Misschien wel het meest bizarre punt maakte hij in januari dit jaar, en jawel, dat staat op film! Check het hier.

Met een UTR-ranking van 13.21 staat Lodewijk op de tweede plek in deze top 10. Let’s go Champ!

Wil je meer lezen over de bijzondere universiteit van Lodewijk? Check dan dit artikel even. Ook kun je het interview dat we met Lodewijk hielden voor zijn vertrek hier teruglezen.

Sander Jong – Texas Christian University

1. Sander Jong

UTR-rating: 13.40
Universiteit: Texas Christian University
Division/Conference: Division I, Big 12 Conference

Er kan er maar een op de eerste plek staan, en dat is Sander Jong! Sander vertrok in augustus 2018 naar Texas om zijn avontuur als student-athlete aan te gaan. Het tennistalent uit Vught speelde voor zijn vertrek al jaren op het hoogste niveau in Nederland en deed veel ervaring op in de ITF Junioren tour. Zijn hoogste ITF ranking voor vertrek was #277.

Er was vanuit coaches veel belangstelling naar Sander, om een goede keuze te maken bezocht hij verschillende universiteiten in Amerika en koos uiteindelijk voor TCU. Een private university met ongeveer 10.000 studenten. TCU staat bekend om een sterk coaching team dat gespecialiseerd is in player development. Zo komt onder andere Cameron Norrie (ATP high #41) van TCU. In het huidige team van Sander zitten onder andere spelers als Jake Fearnly (ITF #27), Tomas Jirousek (ATP #762) en Tadeas Paroulek (ATP #531). In de afgelopen 2 jaar heeft Sander grote stappen gezet op tennisgebied. In Amerika is hij een vaste waarde geworden voor TCU in de singles en doubles line-up. Daarnaast wist hij in Nederland de top 30 binnen te dringen en won hij meerdere NRT Toernooien. Ook was hij een van de meest succesvolle spelers in de Eredivisie Heren.

De faciliteiten op de campus van TCU zijn om door een ringetje te halen. Zo biedt het grootste stadion maar liefst zitplek voor 47 duizend toeschouwers! In dit artikel kun je meer zien van de universiteit van Sander.

De tennis champ is met een UTR-rating van 13.40 de hoogst geplaatste college tennisser van Nederland!

Te gek rijtje aan tennistalenten in Amerika toch? En let op, dit was nog maar deel 1.. Volgende week lees je alles over de top-10 vrouwelijke college tennissters! Stay tuned dus.

Wil jij nu ook graag je UTR-rating verbeteren of college tennis spelen? Dat kan! De UTR Flex Leagues zorgen er namelijk voor dat tennissers, ook tijdens corona maatregelen, hun UTR-rating kunnen verbeteren. Hier vind je meer informatie over UTR Flex & hoe je je kunt inschrijven!

Heb je een andere vraag? Of wil je met ons kennismaken? Reach out, dan helpen we je verder!