Hoe werkt college basketbal?

Basketbal in Amerika - 12 oktober 2022

College basketbal is anders dan het ‘normale’ basketbal dat je in Nederland gewend bent: zowel in organisatie als in sfeer. Je speelt niet voor een clubteam, maar voor het team van een universiteit. In Amerika zijn de competities en de (financiële) belangen in college basketbal zo groot, dat er enorm veel geld aan uit wordt gegeven. Voor vrijwel iedere Amerikaanse jeugdbasketballer is het doel om voor een goed college basketbalteam te spelen.

Gemiddeld bestaat een team uit 20 jongens of meiden, gezamenlijk train je iedere dag. Met je team neem je het op tegen andere universiteiten in de competitie (conference). Het ultieme doel? De conference winnen! Dan kwalificeert het team zich voor het nationale toernooi, waar de beste 64 teams van Amerika aan mee mogen doen! Het nationale NCAA basketbaltoernooi wordt ook wel “March Madness” genoemd.

Een typische wedstrijd in college basketbal wordt gespeeld in 2 helften van 20 minuten. Dit is dus anders dan de regels in de NBA!

Het allergrootste verschil is de sfeer die er tijdens de wedstrijden hangt in en rondom de stadions. Teamgenoten en fans maken erg veel lawaai, moedigen elkaar aan en roepen vaak aanmoedigende teksten naar elkaar. Kijk dus niet raar op als er tijdens een wedstrijd duizenden studenten aan het aanmoedigen zijn, de wedstrijden op TV komen en mega veel sponsorbedragen worden opgehaald tijdens dit soort wedstrijden: het energielevel is erg hoog!

"*" geeft vereiste velden aan

× Hoe kan ik je helpen?