Amerikaanse College Coaches, we schreven er al eens eerder over. Want is je college coach nu vaak je beste vriend, of juist niet? En waar let een College Coach op tijdens het recruiting proces? Eén ding is in ieder geval zeker: jouw toekomstige college coach gaat erg belangrijk zijn in jouw verdere carrière (als student-athlete)! 

Het is daarom van groot belang dat je het goed kunt vinden met jouw college coach, dat je het eens bent met zijn/haar visie op sport en misschien nog wel het allerbelangrijkst: dat je door jouw coach geïnspireerd raakt! College Sports zijn enorm belangrijk in Amerika, met een grote belangstelling voor de resultaten van de sportteams en soms wel meer dan 100.000 toeschouwers per wedstrijd kun je je voorstellen dat er ook een aardige druk op de coaches ligt. Je wordt dan ook niet zomaar College Coach. 

In dit artikel hebben we het over een aantal bijzondere College Coaches die allen één ding gemeen hebben: ooit deden zij (als coach) mee aan de Olympische Spelen. Een doel dat door veel student-athletes als de realistische eindstreep gezien wordt. En wat inspireert meer dan een coach die daar zelf ooit gestaan heeft?

1. Kyle Spencer – Head Tennis Coach @ NC State

Kyle Spencer, de inmiddels 48-jarige tenniscoach afkomstig uit Engeland is de eerste in het rijtje van indrukwekkende College Tennis Coaches. Voordat Kyles carrière als coach begon speelde hij op hoog niveau tennis: zijn hoogste wereld ranking in het dubbelspel is nummer 126! 

Deze positie behaalde hij in juli 2000. In datzelfde jaar kwam hij samen met Barry Cowan uit voor Engeland tijdens de Olympische Spelen in Sydney. 2000 was een succesvol jaar voor Kyle: hij behaalde ook de eerste ronde van Wimbledon!
(Tijdens diezelfde editie van Wimbledon wist Nederlands’ grootste dubbellaar Paul Haarhuis in de kwartfinales met een slopende vijfsetter te winnen van de piepjonge Roger Federer in het dubbelspel. Een tijd geleden alweer dus! En wist je dat Paul Haarhuis ook College Tennis speelde in Amerika? Dat deed hij als ‘Seminole’ bij Florida State University! )
Kyle behaalde ook in 2001 en 2002 het hoofdtoernooi van Wimbledon: dat laat zien dat deze gewaardeerde coach bij NC State niet alleen meedeed aan de Olympische Spelen maar óók driemaal aan het belangrijkste tennistoernooi van de wereld. 

Het Men’s Tennis Team van NC State speelt in de Atlantic Coast Conference en behoort qua niveau tot een van de betere tennisteams binnen College Tennis! Daarnaast is het team super divers, het bestaat uit 10 spelers van 6 verschillende nationaliteiten. Fons van Sambeek is volgend jaar ook nog onderdeel van het tennisteam! Fons kwam in 2020 via Slamstox in contact met het team en coach Kyle, nadat hij de Universiteit in Raleigh bezocht had wist hij het zeker: bij Kyle is hij in goede handen. Let’s go Pack!

Meer lezen over NC State? We schreven er eerder over! Ook zwemtalent Nyls Korstanje was namelijk onderdeel van The Wolfpack in North Carolina.

2. Yvonne Wade – Track & Field Coach @ University of Nevada, Las Vegas (UNLV)

De 50-jarige Yvonne Wade is Track & Field Coach voor de UNLV Rebels bij de University of Las Vegas. Yvonne is geboren in Tokio, opgegroeid in Sacramento en heeft haar leven lang hard getraind op de atletiekbaan. Dat harde werken heeft geloond: Yvonne deed zowel in 1996 als in 2000 mee aan de Olympische Spelen op de 100m hordeloop. Daarnaast heft ze ook meegedaan aan verschillende wereld- en Aziatische kampioenschappen: van oorsprong is Yvonne half Japans en half Jamaicaans. Ze werd in 1997 en in 2002 1e tijdens de ‘East Asian Games’ en de ‘Asian Championships’.

Yvonne is getrouwd met Larry Wade, ook voormalig professioneel atleet en coach bij UNLV. Yvonne heeft twee persoonlijke records op haar naam staan die op dit moment nog steeds nationale records zijn in Japan! Ze liep binnen 13 seconden de 100 meter hordes in 2000 en in 8,12 secondes de 60 meter hordes in 1999! What a champ!

Toen Yvonne in juli 2007 Head Coach werd van het Track & Field programma op UNLV was het aan haar de taak om het ‘Rebel programma’ opnieuw in te delen. Yvonne maakte de beslissing om binnen het recruiting proces nog beter te kijken naar de academische doelen van student-athletes en niet te veel naar alleen het atletische deel. Daar zei ze het volgende over:

“UNLV has so much to offer its student-athletes. We have an incredible coaching staff that has so much coaching knowledge and competitive experience. We care about our student-athletes both on and off the track and we aspire for greatness in everything we do. Our goal is always to become Mountain West Champions, become ranked nationally and to graduate all of our athletes.”

Student-athletes zijn dus in goede handen bij Yvonne en UNLV, dat is één van de redenen dat de Nederlands atlete Rosalie Breems in 2020 de overstap maakte naar de Rebels, daar heeft ze een jaar onder deze topcoach mogen trainen! Hoe vet!

3. Kelly Kremer – Swimming and Diving Coach 2 University of Minnesota (UoM)

Kelly Kremer is Headcoach voor zowel de mannelijke- als vrouwelijke zwem- en schoonspringteams bij de University of Minnesota! Voordat Kelly coach werd van de ‘Golden Gophers’, zwom hij zelf op hoog niveau. In 1991 en 1992 deed hij mij aan de US Open en eindigde hij vijfde in de 100 meter rugslag. Tijdens zijn periode als student-athlete werd hij 24(!) keer NAIA Nationaal Kampioen en 29 (!) keer NAIA All-American voor ‘Drury University’. In 1992 deed hij mee aan ‘Olympic Trials’, dat is het Amerikaanse selectieproces voor de Olympische Spelen. Dat mocht helaas net niet lukken: maar wel heeft hij meerdere NCAA-kampioenen en meerdere Olympische Atleten gecoacht!

Kelly begon het afgelopen jaar aan zijn 26e seizoen bij Minnesota Swimming and Diving. In deze seizoenen heeft hij meerdere student-athletes naar mooie tijden en prijzen gecoacht. Ook leidde hij in 2015 het Dames zwem- en schoonspringteam nar een vierde opeenvolgende Big Ten titel! Voor het eerst in de geschiedenis van de school behaalde een damesteam 4 keer achtereenvolgend het conferentiekampioenschap. Daarmee werd Kremer vijfvoudig ‘Big Ten Women’s Swimming Coach of the Year’. Een bijzondere coach maar ook een team vol bijzondere atleten dus!

4. Pam Bustin – Head Field Hockey Coach @ Duke University (DU)

Pam Bustin, een van de geheime ingrediënten voor het Field Hockey succes op Duke University! In 1990 studeerde Pam af aan de University of Massachusetts: daar was ze teamcaptain, werd ze vrouwelijk atleet van 1988 en behaalde ze met haar team vier keer het NCAA Tournament. Daarom werd Pam in 2012 opgenomen in de Hall of Fame van de universiteit. 

Van 1987-1989 was Pam aanvoerster van het Amerikaanse Hockeyteam U21, het team behaalde onder haar leiding in 1989 een zilveren medaille op de ‘Junior Pan American Games’. In 1996 hockeyde ze met de nationale Amerikaanse hockeyploeg op de Olympische Spelen van Atalanta!  

Naast haar bovengenoemde prestaties diende Pam ook als assistent-coach bij de National U19 en U21 teams van Amerika. Ze was eerder assistent van het Amerikaanse nationale team en hielp de Verenigde Staten naar een achtste plaats op de Olympische Spelen van 2008 in Peking! Pam is een door de VS geaccrediteerde ‘Level III-coach’ en geeft ook coachingcursussen door het hele land.

Het klinkt voor ons als een privilege om door Pam gecoacht te mogen worden. Eén van onze slamstox-hockeysters, Eva Nunnink, had dit geluk! Zij was in 2020 onderdeel geworden van het Hockey Team van Duke University, waar ook Nederlandse hockeycoach Ralph Boersma als Assistant Coach werkzaam is. In 2023 kwam daar Josephine Veen bij als hocekyster.

Keep up the good work, Blue Devils!

5. Jillian Ellis – Soccer Coach @ University of California, Los Angels (UCLA)

Iedereen die naar de Fifa Women’s World Cups van 2015 en 2019 keek kent haar wel: Jill Ellis.  Ze leidde het Amerikaanse damesvoetbalteam twee keer op rij naar de wereldtitel. Amerika wonnen in de finale van 2019 met 2-0 van de Oranje Leeuwinnen. Na 132 interlands kwam er vorig jaar een einde aan het dienstverband van de 57-jarige Engelse. 

Al een lange tijd woont en werkt Jill in Amerika, als kind verhuisde ze naar Northern Virginia. Haar vader, John Ellis, richtte een voetbalschool op in Manassas. Sinds 1999 maakt ze onderdeel uit van UCLA! ‘Een master recruiter’, zo staat Jill bekend op de universiteit. Jaar in jaar uit blijkt ze de beste spelers van het land naar Westwood te trekken. 

Jill Ellis is ook te zien in ‘The Playbook’, een Netflix Original-docuserie waarin alle grootheden uit het sportcoachvak aan het woord komen. De serie is gemaakt om de coaches achter grote sporters of grote kampioenschappen in het licht te zetten, want een sporter kan nog zo goed zijn: zonder coach is hij of zij vaak nergens.

Tot dusver heeft Slamstox nog geen voetbalster geplaatst die onderdeel werden van het team van Jill. Dus voetbalmeiden, klaar voor een avontuur in Los Angeles? Laat van je horen!

Vijf grote sporten, vijf grote coaches.

Wil jij student-athlete worden en gecoacht worden door een Olympiër? Reach out, dan bespreken we samen jouw mogelijkheden.