Sportbonden en sportniveaus

Vragen over de velen verschillende sportbonden en sportniveaus in Amerika worden hier beantwoord. Staat je vraag hier niet tussen? Check dan de zoekfunctie of neem contact met ons op!

Wat zijn divisies in Amerika?

De sportcompetitie van de universiteiten in Amerika is opgedeeld in verschillende divisies, die horen bij verschillende sportbonden.

De meeste universiteiten vallen onder de NCAA, NAIA of de NJCAA. Dit zijn de bekendste en meest actieve sportbonden. Elke sportbond overziet competities met verschillende divisies. Het is niet zo dat een bepaalde bond beter is in sport dan een andere bond. Dit verschilt per universiteit en er zit qua sport- en studieniveau veel overlap tussen de bonden en divisies.

Om als voorbeeld te noemen heb je in de NCAA drie verschillende divisies, divisie 1, divisie 2 en divisie 3. Hierbij is divisie 1 het hoogste en divisie 3 het laagste.

De sportbond en divisie waarin je terecht komt hangt af van je sportniveau, je resultaten op school en of de coaches je graag in het team willen hebben. Slamstox kan een goede indicatie geven wat haalbaar en realistisch voor je is.

Wil je weten welke divisie goed past voor jou? Neem dan contact met ons op!

Lees meer

Wat is de NCAA?

De National Collegiate Athletic Association (NCAA) is de overkoepelende sportbond in de Verenigde Staten die alle regionale en landelijke competities en kampioenschappen organiseert. Daarnaast beheert deze organisatie de drie grootste en meest bekende universitaire sportcompetities (NCAA Division I, II & III).

De universiteiten in NCAA Division I en NCAA Division II geven athletic scholarships en academic scholarships uit aan student-athletes die hun teams kunnen versterken. In NCAA Division III worden alleen academic scholarships uitgegeven en geen sportbeurzen.

Het is niet zo dat de teams in Division I per definitie beter zijn dan de teams in Division II of Division III. Er zit veel overlap in de verschillende divisies. Dit komt omdat de scholen als geheel worden ingedeeld in een divisie, vaak gaat dit op basis van schoolgrootte, American football / basketball competities en overige financiële redenen. Hierdoor kunnen er bij de afzonderlijke sporten grote niveau verschillen zijn.

Voordat je kunt gaan sporten en studeren in Amerika, wordt je speelgerechtigdheid of ‘eligibility’ vastgesteld door de NCAA in Amerika. Alleen als je aan alle eisen voldoet, kun je in een van de divies uitkomen als student-athlete. Slamstox helpt je bij dit proces en kan deze speelgerechtigheid voor je aanvragen.

Meer weten of een keertje kennismaken? Vul vrijblijvend ons kennismakingsformulier in en we nemen graag contact met je op.

Lees meer

Wat is de NAIA?

De National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA) is, net zoals de NCAA, een Amerikaanse universiteit sportbond. Er vallen ongeveer 250 universiteiten onder de NAIA.

Vergeleken met de NCAA zijn de scholen die zich hebben aangesloten bij de NAIA vaak private universities en zijn ze over het algemeen wat kleiner qua aantal studenten. Desalniettemin zijn er zeker universiteiten die minstens zo’n goede, of zelfs betere, teams hebben dan bepaalde NCAA Division 1, 2 & 3 universiteiten. Een NAIA-universiteit geeft dus ook goede kansen voor sporters om zich optimaal te ontwikkelen.

Weet jij niet bij welke sportbond je je moet aanmelden? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Lees meer

Wat is de NJCAA?

De National Junior College Athletic Association (NJCAA) is de organisatie die de college sporten overziet van Junior Colleges, Community Colleges en State Colleges. Dit zijn allemaal 2-jarige opleidingen waarin je wordt opgeleid tot het behalen van je Associate’s Degree.

Na het afronden van een NJCAA opleiding, is het mogelijk om een overstap (transfer) te maken naar een NCAA of NAIA universiteit. Het is dan gebruikelijk om je studieresultaten mee te nemen en jaar 3 en jaar 4 van je bachelor af te ronden aan je nieuwe universiteit.

De NJCAA bestaat uit 24 regio’s en is verdeeld in drie divisies. Het academische niveau en de studiekosten liggen lager dan bij andere universiteiten, en er gelden andere speelgerechtigdheid regels dan bij de NAIA en de NCAA. Over het algemeen is het makkelijker om toegelaten te worden bij de NJCAA scholen, omdat de toelatingseisen wat minder streng zijn.

Lees meer

Wat is een conference?

Naast de verdeling in verschillende divisies zijn de universiteiten binnen die divisies opgedeeld in conferences, te vergelijken met regionale groepen of poules. Deze poules zijn gebaseerd op regio of op grootte van de universiteit. Ze bestaan meestal uit 8, 10 of 12 universiteiten. 

De teams in een poule strijden tijdens het competitieseizoen allemaal tegen elkaar om het ultieme kampioenschap. Bij winst van dit kampioenschap bestaat geen promotie, omdat de divisie altijd hetzelfde blijft. Wel biedt het mogelijkheden om mee te doen aan de regionale en zelfs de nationale kampioenschappen. Dat is het ultieme doel van elk team.

Benieuwd welke conferences er allemaal bestaan? Check hier de volledige lijst!

Het is belangrijk om tijdens het recruiting proces goed te kijken naar de conference waarin de scholen actief zijn. Hierin wordt namelijk een groot gedeelte van het sportniveau, en de tegenstand, bepaald gedurende het seizoen. Slamstox kan je helpen bij het inschatten van het niveau van het team en de conference waarin je terecht komt.

Lees meer

Wat is speelgerechtigdheid (eligibility)?

Als student-athlete heb je vier jaar speelgerechtigdheid: dat betekent dat je vier jaar recht hebt om wedstrijden te spelen en een scholarship te ontvangen. Maar dat kan niet zomaar: Eligibility rules zijn bepaalde regels waar je als student-athlete aan moet voldoen om uit te mogen komen voor het sportteam van een Amerikaanse universiteit. 

Het is noodzakelijk om speelgerechtigd te zijn, alleen dan kun je een contract tekenen bij een universiteit en wedstrijden spelen. De eisen verschillen per sportbond en divisie. In sommige divisies mag je bijvoorbeeld geen geld hebben verdiend met je sport of deel uit hebben gemaakt van een professionele club, in andere divisies mag dat wel. Ook wordt er door de sportbonden gekeken naar je academische achtergrond en de cijfers die je hebt behaald op school.

Het is belangrijk dat je weet wat je status is en dat je zeker weet dat alles in orde is. Dit is een van de eerste stappen in het proces en Slamstox helpt je hierbij.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Lees meer

Nog een vraag?

Geen zorgen, wij geven een antwoord

Stel je vraag

Nog een vraag?

Geen zorgen, wij geven een antwoord

"*" geeft vereiste velden aan

× Hoe kan ik je helpen?