Vorige week las je over de 10 beste college tennissers van Nederland, deze week hebben we het over de 10 beste vrouwelijke college spelers. Want ook steeds meer Nederlandse tennissters kiezen ervoor om hun tenniscarrière voort te zetten in Amerika. Topfaciliteiten op Amerikaanse scholen, een internationaal diploma behalen én een wereldervaring rijker worden: college tennis biedt het. Het is dan ook bij de vrouwen niet ongebruikelijk om na de college tijd door te stromen naar de WTA Tour.

Buiten Kiki Bertens zijn er de laatste jaren maar weinig tennissters doorgebroken tot de echte top. Maar kunnen de huidige Nederlandse College tennissters daar verandering in brengen?

In dit artikel geven we je de UTR top-10 van vrouwelijke College Tennissers uit Nederland met de hoogste UTR-rating. Waarvan een aantal speelsters Slamstox-tennissters zijn! Benieuwd naar dit indrukwekkende rijtje gevuld met getalenteerde en hardwerkende Division I speelsters? Je leest ’t hieronder!

Jill van den Dungen – Wiliam & Mary

10. Jill van den Dungen

UTR-rating: 8.97
University: The College of William & Mary
Division/Conference: Division I, Colonial Athletic Association

Jill van den Dungen ben je waarschijnlijk al eens eerder tegengekomen binnen onze news page. Ze verscheen eerder namelijk in een van onze around and about video’s en stond vorig jaar in een Senior Spotlight. Vorig jaar was Jill namelijk al een senior student-athlete, maar vanwege corona ontving ze een jaar extra speelgerechtigheid.

Jill besloot dat extra jaar speelgerechtigheid te gebruiken voor een Masteropleiding, daarvoor maakte ze een transfer naar een andere universiteit. Voorheen speelde Jill namelijk voor het tennisteam van Southwest Baptist in Missouri, nu zit ze bij William & Mary in Virginia. Het damesteam waar Jill nu onderdeel van is deed in de geschiedenis van de school maarliefst 22 keer mee aan het NCAA Tournament. Bizar!

In de Senior Spotlight vertelde Jill dat ze na het behalen van haar Master Degree van plan is om terug te komen naar Nederland, waar ze momenteel op de 65e plek van de damesenkel ranglijst. Wij zijn benieuwd hoe Jill’s tennis- en werkcarrière zich hier zal voortzetten. Maar voor nu kan ze nog even genieten van het leven als student-athlete. Let’s go Champ!

Noumea Witmus – Virginia Commonwealth University

9. Noumea Witmus

UTR-rating: 9.01
University:
Virginia Commonwealth University
Division/Conference:
Division I, Atlantic 10

Noumea Witmus behaalde haar middelbare schooldiploma op het Haags Montessori Lyceum en sloot zich daarna, in het schooljaar van 2016/2017, als Freshman aan bij het tennisteam van Virginia Commonwealth University. Daar behaalde ze in 2020 haar diploma in psychologie en is ze nu, als graduate student, nog een jaar onderdeel van het tennisteam.

Het tennisteam van Noumea speelt in de Atlantic 10 conference, in haar tweede jaar als student-athlete wisten ze al de titel ‘All-Atlantic Second Team’ binnen te slepen. Binnen het ‘A-10’ tournament wist ze 3 singles te winnen en werd ze uitgeroepen tot ‘A-10 Co-Players of the Week’. In het Junior Year van Noumea werd ze met haar team ‘A-10 Champion’!

Met een UTR-rating van 9.01 staat Noumea op de 9e plek in deze top 10!

Sophie Wagemaker – Georgia Southern University

8. Sophie Wagemaker

UTR-rating: 9.13
University: Georgia Southern University
Division/Conference: Division I, Sun Belt Conference

Sophie Wagemaker, wellicht komt die naam je bekend voor, haar broer Pascal stond namelijk vorige week ook al in de top 10! Sophie komt uit Zuid-Scharwoude en behaalde haar middelbareschooldiploma op Willeam Blaeu. Vorig jaar trainde in ze Nederland bij Remco Pondman van T.V. Heerhugowaard en speelde die zomer zoveel mogelijk internationale ITF-toernooien. Zo probeerde ze op die manier zoveel mogelijk punten te scoren om zo een betere kans te maken op een tennisbeurs in Amerika.

En dat lukte: sinds dit schooljaar is ze onderdeel van Georgia Southern University. Ze speelt met haar team in Division I binnen de Sun Belt Conference. Daarmee treed ze in de voetsporen van haar oudere broer. Sophie staat dus nog maar in de startblokken van haar carrière als student-athlete, en staat nu met een UTR-rating van 9.13 op de 8e plek in deze top 10!

Margriet Timmermans – University of South Florida

7. Margriet Timmermans

UTR-rating: 9.14
University:
University of South Florida
Division/Conference:
Division I, American Athletic Conference

Margriet Timmermans vertrok in 2019 naar Florida om zich aan te sluiten bij de groep van student-athletes op de University of South Florida. Daar speelde ze in haar eerste seizoen 5 wedstrijden, maar werd de rest van het seizoen afgelast door de corona-uitbraak die destijds plaats vond. Inmiddels zijn de wedstrijden weer begonnen voor Margriet en kan ze laten zien wat ze in huis heeft.

Voor haar vertrek behaalde ze in Nederland al velen successen: zo won ze de Nike Junior Tour onder 12, is ze 4 keer Nederlands kampioene geworden en behaalde ze zelfs haar eerste WTA punt al! Ook Margriet staat nog maar aan het begin van haar carrière als student-athletes, dus we houden haar de komende tijd goed in de gaten!

Margriet en de University of South Florida stond eerder al in een University Spotlight. De tennisster heeft namelijk niet alleen een mooie campus uitgezocht met een goed tennisteam, maar ook nog eens in het zonnige Florida! Sounds like a deal right?

Op dit moment heeft Margriet een UTR-rating van 9.14 en staat daarmee op de 7e plek in de top 10!

6. Fleur Eggink

Fleur Eggink – University of Colorado

UTR-rating: 9.28
University:
University of Colorado
Division/Conference:
Division I, Pacific-12 Conference

Fleur Eggink werd in het schooljaar van 2016/2017 als Freshman onderdeel van Marquette University. Na in Nederland hard gewerkt te hebben op zowel de tennisbaan als in de schoolbanken, begint daarna haar avontuur als student-athlete. In 2020 behaald ze op Marquette haar diploma in biochemistry & molecular biology. In alle 4 de jaren werd ze met haar team uitgeroepen tot ‘Big East All-Academic Team’.

Op tennisgebied boekte Fleur ook veel succes op Marquette University, in haar sophomore en junior year werd ze met haar team ‘All Big East First Team’. Daarnaast kreeg ze in haar senior year de titel toegereikt als ‘Big East Female Athlete of the Week’.

Wegens een extra jaar speelgerechtigheid is Fleur dit jaar onderdeel van de University of Colorado, daar versterkt ze het tennisteam en hoopt ze haar Master te behalen. Volgens head coach Danielle Steinberg is Fleur de perfecte toevoeging aan het team gezien haar karakter, haar sterke wil om te werken en ervaring in leiderschap.

Fleur heeft dus nog eventjes te gaan tot haar carrière als student-athlete echt voorbij is, voor nu staat ze met een UTR-rating van 9.28 op de 6e plek in de top 10 College Tennissters van Nederland!

Ank Vullings – University of New Orleans

5. Ank Vullings

UTR-rating: 9.65
University: University of New Orleans
Division/Conference: Division I, Southland Conference

Ank behaalde haar middelbare school diploma aan het Lyceum Schonoeln in Roermond en startte in 2017/2018 haar eerste semester als student-athlete op de University of New Orleans. Helaas had Ank geen leuke start van haar college carrière: ze raakte geblesseerd en kon het hele schooljaar geen wedstrijden spelen. Daarom startte haar jaar als freshman in 2018/2019.

Ze won veel dat seizoen en werd zelfs ‘Second Team All-Southland in doubles’. Een knappe prestatie na een moeilijk eerste jaar. In het schooljaar van 2019/2020 boekte Ank nog meer succes: ze won al haar singles en verloor maar 2 dubbels. Daarom kreeg ze de titel van ‘Southland Student-athlete of the Year’ op haar naam staan. Ze werd daarmee de eerste tennisster in de geschiedenis van de universiteit die deze titel in ontvangst mocht nemen!

Naast het harde werken op de tennisbaan is Ank ook bezig met het behalen van een diploma in Accounting. Nu staat ze met een UTR-rating van 9.65 binnen de top 5 van Nederlandse College tennissters!

Laura Rijkers – University of Arkansas

4. Laura Rijkers

UTR-rating: 9.74
University:
University of Arkansas
Division/Conference:
Division I, Southeastern Conference

Laura Rijkers behaalde in 2018 haar VWO-diploma op het Sint Joris College in Eindhoven. De droom om tennis en studie te combineren in Amerika was er al lang, en werd in 2019 werkelijkheid. Als Freshman komt ze dan terecht op de enorme campus van de University of Arkansas. Ze werd onderdeel van de Razorbacks en boekt sinds 2019 succes met haar tennisteam. In deze university spotlight lees je meer over de bijzondere universiteit waar Laura onderdeel van is.

Vorige zomer kwam Laura vakantie houden in Nederland. Toen maakten we een ‘Catching up with…’ video met haar. Daarin verteld ze over haar ervaringen als college tennisster in Amerika, hoe het leven van een ‘hedgehog’ er uit ziet en over haar grootste lessen tot nu toe. Check de video hier!

Op dit moment staat Laura op plek 57 van de damesenkel ranglijst en op plek 18 van de damesdubbel! Als Junior student-athlete is haar college carrière nog niet voorbij en verwachten we nog veel meer te zien van Laura. Go Hogs!!

Elysia Pool – University of Mississippi

3. Elysia Pool

UTR-rating: 9.80
University:
University of Mississippi
Division/Conference:
Division I, Southeastern Conference

Inmiddels zijn we in de top 3 beland, en daar vinden we op plek nummer 3 Elysia Pool. In Nederland hoorde Elysia altijd al tot de beste van haar leeftijd. In 2019 won ze het NK U18 in zowel in de singel als de dubbel. Op dit moment staat ze op plek 49 van de Nederlandse damesenkel ranglijst, en op plek 35 van de dubbel.

Sinds dit schooljaar is de 19-jarige tennisster onderdeel van Ole Miss University. Haar carrière als College tennisster is nog maar net begonnen, ze won in fall season 4 van de 6 wedstrijden die ze speelde. More to come dus!

Nu staat ze met een UTR-rating van 9.80 in de top 3 van hoogstgeplaatste Nederlandse College tennissters!

Shura Poppe – University of Tulsa

2. Shura Poppe

UTR-rating: 9.99
University:
University of Tulsa
Division/Conference:
Division I, American Athletic Conference

Shura, tennisster uit Vlissingen, startte haar carrière als student-athlete in het schooljaar van 2017/2018 op de University of Tulsa. Ze combineert tennis met een studie in ‘exercise and sports science’. Ze zit nu in haar Senior year op de universiteit.

Shura heeft een UTR-rating van 9.99 op haar naam staan en staat daarmee op de tweede plek van deze top 10!

Daevenia Achong – University of Miami

1. Daevenia Achong

UTR-rating: 10.05
University: University of Miami
Division/Conference: Division I, Atlantic Coast Conference

Daevenia Achong staat met een UTR-rating van 10.05 bovenaan de top 10 met hoogst geplaatste Nederlandse College tennissters! De tennisster uit Geleen behaalde haar middelbare school diploma bij Trevianum Scholengroep en startte in het schooljaar van 2018/2019 als Freshman op de University of Miami.

Haar hoogstbehaalde ITF Juniors Ranking behaalde ze in januari 2017, toen kwam ze op plek 224 te staan. Ook speelde ze voor haar vertrek naar de USA al veel internationale toernooien en schopte ze het in Finland, Kenia en Sri Lanka tot de halve finales op ‘Grade 5 tournaments’.

Mooi rijtje aan college tennissters in Amerika toch? Dit najaar starten een aantal slamstox-tennissters aan hun college carrière, waaronder Bente Spee. Bente start in augustus bij de University of Florida en heeft op dit moment een UTR-rating van 10.99!

Wil jij nu ook graag je UTR-rating verbeteren of college tennis spelen? Dat kan! De UTR Flex Leagues zorgen er namelijk voor dat tennissers, ook tijdens corona maatregelen, hun UTR-rating kunnen verbeteren. Hier vind je meer informatie over UTR Flex & hoe je je kunt inschrijven!

Heb je een andere vraag? Of wil je met ons kennismaken? Reach out, dan helpen we je verder!