Sinds zijn zesde is Tom Moonen al een groot tennistalent in Nederland. Hij is in zijn jeugd, in verschillende leeftijdscategorieën, 3 keer Nederlands kampioen geworden en in 2012 is hij benoemd tot grootste talent door Coupe Renauld. Tom besloot om deze indrukwekkende reeks door te zetten door met een college tennis traject bij MTSU. Hier heeft hij onder andere het C-USA championship gewonnen met zijn team vorig jaar en zat hij in het All-Conference USA Doubles Team.

We volgen en spreken Tom regelmatig, maar het werd tijd om hem eens wat extra vragen te gaan stellen. In deze Q&A vertelt Tom over zijn keuze voor college tennis en MTSU, zijn ambities, en geeft hij tips aan jongens en meiden die ook overwegen sport en studie te combineren in Amerika.

Kun je iets over jezelf vertellen: waar kom je vandaan? Welke sport doe je? Wat studeer je nu en waar?

Mijn naam is Tom Moonen. Ik ben 22 jaar oud. Ik kom uit Nieuwerkerk aan den IJssel en ik ben begonnen met tennissen op mijn zesde. Ik heb net mijn bachelor in accounting afgerond als student-athlete bij MTSU, een universiteit vlakbij Nashville, en ga in the fall beginnen aan een master in finance.

“Dus snel getekend en nu na vier jaar talloze ervaringen rijker”

Je hebt destijds gekozen voor Middle Tennessee State University. Wat maakte Middle Tennessee State University zo aantrekkelijk om hiervoor te kiezen?

Ik denk dat mijn “road to college” iets anders was dan normaal, omdat ik relatief laat bedacht dat ik wel naar Amerika zou willen. Ik kreeg toen wel heel snel een mooie scholarship aangeboden van MTSU. Ik had daar eigenlijk direct wel een goed gevoel bij. Het is een mooie school die goed aangeschreven staat en dit team heeft een heel mooi budget om te reizen in vergelijking met scholen met dezelfde student-body. Dus snel getekend en nu na vier jaar talloze ervaringen rijker.

Jouw huidige coach Jimmy is al vaak in Nederland geweest om te scouten en spreekt veel met andere Nederlanders. Hoe belangrijk is jullie relatie voor elkaar en wat kunnen andere spelers hiervan leren?

Naar mijn mening is het altijd belangrijk om een zo goed mogelijke relatie met je coach op te bouwen, omdat je ontzettend veel tijd met elkaar moet doorbrengen en dat is een stuk leuker om te doen als je goed met elkaar om kan gaan! Daarnaast heeft coach Jimmy, naast al het werk wat we samen hebben gedaan op de tennisbaan, mij ook heel veel geholpen met mijn netwerk uitbreiden. Hij heeft me in contact gebracht met verschillende bedrijven waar ik eventueel terecht zou kunnen voor de volgende stap in mijn leven. Ik ben dan ook blij dat ik af en toe kan helpen bij het contact leggen met eventuele recruits. Ik weet dat Jimmy dit ook heel erg waardeert.

“Op professioneel gebied heb ik een hoop mensen leren kennen en een mooi netwerk opgebouwd dat ik kan gebruiken bij het zoeken van een baan”

Wat heeft Amerika jou tot nu toe geboden op academisch/professioneel gebied?

Zoals ik eerder al heb gezegd ben ik net klaar met mijn bachelor, dus op academisch gebied heeft Amerika mij een goede opleiding gebracht. Op professioneel gebied heb ik een hoop mensen leren kennen en een mooi netwerk opgebouwd dat ik kan gebruiken bij het zoeken van een baan. Wat hierbij ontzettend veel heeft geholpen en wat toch wel uniek is aan MTSU is de fanbase die ons komt aanmoedigen bij onze thuiswedstrijden. Ook via ons community-service programma heb ik ontzettend veel contacten opgedaan.

Wat is je mooiste herinnering op sportgebied bij MTSU tot nu toe?

Verreweg de mooiste herinnering was het winnen van het C-USA championship vorig jaar. We hadden geluk dat we het thuis organiseerden en dus voor ons vaste publiek speelden, die ons heel goed hebben aangemoedigd. Het hele toernooi verliep gewoon fantastisch. De eerste ronde hadden we matchpoint tegen en lagen we er dus bijna uit, maar Stijn [Slump, andere Slamstox tennisser bij MTSU] won de clinch in een bizarre wedstrijd. In de halve finale wonnen we van ODU en dit was de eerste keer sinds Jimmy head coach was geworden. In de finale stonden we met 3-1 achter, maar vochten we terug en wonnen uiteindelijk 4-3. Met als resultaat: één groot feest!

MTSU speelt Division 1 in Amerika. Is er hierdoor een hoge druk om te presteren?

Het leuke aan een D1 school is dat je alle faciliteiten tot je beschikking hebt om zo goed mogelijk te presteren. Natuurlijk komt hier een bepaalde druk bij kijken, maar ik wil altijd winnen als ik aan het spelen ben en leg dus ook druk op mezelf. In die zin verandert er dan niet zoveel en is er niet een extreme extra hoeveelheid druk van buitenaf. Je werkt voornamelijk met zijn allen samen naar een zo goed mogelijk resultaat.

Heb je bepaalde regels specifiek voor jullie team waar iedereen zich aan moet houden? Zoals het verbieden van deelnemen aan bepaalde activiteiten? Of juist aanwezig zijn bij bepaalde activiteiten?

Ja, we hebben zeker bepaalde regels die we met het team moeten volgen en die worden elk jaar keurig voor ons opgesteld in een contract. Deze zijn echter alleen voor het team dus die mag ik eigenlijk niet delen. We proberen wel vaak met zijn allen ook andere sportteams aan te moedigen. Om de zoveel weken doen we een teamactiviteit. Zo hebben we wel eens topgolf gedaan en zijn we naar een NBA-wedstrijd geweest!

Wie is jouw grote voorbeeld in de sportwereld en waarom?

Ik vind een aantal atleten ontzettend gaaf en inspirerend, maar als tennisser ben ik altijd groot fan geweest van Roger Federer. Met name zijn speelstijl en zijn houding op en buiten de baan zijn dingen waar ik van probeer te leren.

“Misschien was dit niet per se mijn beste wedstrijd qua niveau, maar  wel de belangrijkste win van mijn carrière tot nu toe”

Wat is jouw beste wedstrijd die je tot nu toe hebt gespeeld voor MTSU?

Misschien was dit niet per se mijn beste wedstrijd qua niveau, maar  wel de belangrijkste win van mijn carrière tot nu toe. Het gaat om de singel die ik in de conference finale won met 7-6 7-6 en waar ik terugkwam van een 5-3 achterstand in de tweede set. Met deze wedstrijd trok ik de stand gelijk naar 3-3 en zoals jullie weten, wonnen we kort hierna de finale en het toernooi.

Jullie hebben bij de thuiswedstrijden regelmatig veel fans en toeschouwers die komen aanmoedigen. Hoe is de sfeer tijdens deze wedstrijden? Heb je er een gave video van?

Het is voor ons echt een groot voordeel om thuis onze wedstrijden te spelen. Ik heb regelmatig tegenstanders van andere scholen gesproken die nog nooit voor zoveel mensen hadden getennist. De sfeer is ontzettend gaaf en is soms echt een beetje Davis cup-achtig, wat natuurlijk uniek is voor een college tennisteam.

Met welke gewonnen prijs was je het meest trots? En waarom?

De C-USA championship, dit is toch waar je elke dag naartoe werkt en ik denk dat iedereen in zijn college carrière echt heel graag de titel pakt in hun conference. Daarnaast was deze prijs extra speciaal omdat we hem voor onze thuisfans wonnen. Ook wordt nog steeds gepraat door onze fans gepraat over hoe speciaal dit weekend was.

Je zit in het team bij Slamstox speler Stijn Slump. Hoe is het om met een andere Nederlander in het team te zitten?

Voor mij is het superleuk om met Stijn in het team te zitten. Vooral fijn om met hem af en toe Nederlands te kunnen praten. Ik moet wel zeggen dat ons hele team heel close is en dat we heel veel samendoen en dus het is ook altijd gezellig!

Wat vind jij het grootste verschil tussen college tennis en het ‘normale’ tennis in NL?

De teamspirit. In Nederland tennis je natuurlijk voor jezelf en is het een hele individuele sport, terwijl in Amerika je echt samen bezig bent met beter worden en je samen een goed resultaat wilt behalen.

“Sport in Amerika is echt feest. Het wordt enorm gevierd en het leeft heel erg in het land”

Wat maakt echt indruk op jou in deze Amerikaanse sportcultuur?

Sport in Amerika is echt feest. Het wordt enorm gevierd en het leeft heel erg in het land. Er is wel rivaliteit, maar alle fans gaan vaak heel goed met elkaar om en je ziet zelden dat er ruzie is tussen de fans van de verschillende teams. Daarnaast is het heel indrukwekkend om te zien hoe ongelofelijk groot alle stadions zijn, ik heb op het grasveld van het stadion van de universiteit van Tennessee gestaan en dat was niet normaal. Zij hebben een stadion waar 102,000 mensen kunnen komen kijken.

Zijn je teamgenoten ook meteen je vrienden in Amerika of zijn dit meer je klasgenoten?

Ik zie mijn team altijd meer als familie. Je hebt elkaar niet gekozen, maar je hebt wel altijd met elkaar te maken. Soms heb je een hele goede klik en soms ook niet, maar ik denk dat je altijd een manier probeert te vinden om zo goed mogelijk met elkaar om te gaan! Met sommige jongens bouw je wel een hele speciale band op en ik weet zeker dat we vrienden voor het leven blijven.

Wat is je leukste ervaring die je tot nu toe hebt gehad op cultureel gebied?

Het vele reizen en om de vele verschillende delen van Amerika te zien en mee te mogen maken. Wij hebben de luxe dat we veel kunnen reizen en ook veel kunnen vliegen om tegen andere scholen te spelen. We vliegen zelfs privé af en toe, en dan zie je hoe verschillend Amerika daadwerkelijk is. Niet alleen het landschap, maar ook de mensen zijn anders.

Wat is het gekste dat je met je team hebt beleefd tot nu toe?

Dat ons seizoen afgelast werd in het midden van onze springbreak in Houston. We zouden 5 of 6 dagen in Houston zijn om te trainen en op de vrijdag tegen Rice te spelen, maar halverwege de week gooide corona maatregelen roet in het eten.

“Onze campus is een soort klein dorp. Het duurt ongeveer 20 minuten om van de ene kant naar de andere kant te lopen en alles zit bij elkaar”

Hoe groot is de campus? Wat voor activiteiten kun je hier doen buiten sport en studie?

Onze campus is een soort klein dorp. Het duurt ongeveer 20 minuten om van de ene kant naar de andere kant te lopen en alles zit bij elkaar. Ik zit vooral veel in de bibliotheek om te studeren en verder is er een groot rec centre waar alle studenten gebruik van kunnen maken. Hier hebben we een groot fitnesscentrum, een zwembad, een aantal basketbalvelden en een indoor voetbalveld. Daarnaast hebben we een theaterzaaltje en een bioscoopje waar je als student naartoe kan. Kortom, genoeg te doen!

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Mijn drukste dagen beginnen met fitness van 6.30 tot ongeveer 7 uur, daarna school tussen 8 en 12.30. Vervolgens hebben we tennis training van 13.15 tot 15.45 en dan eindigen we onze training in de gym van 16 tot 17 uur. Daarna spring ik in een ijsbad om te herstellen, dan naar huis om te douchen en te eten. En meestal ga ik na het eten naar de bieb om te leren en mijn huiswerk te doen.

Wat doe je in je vrije tijd/vakanties?

Wanneer het kan en ik er de tijd voor heb, probeer ik zoveel mogelijk te golfen! Dit is voor mij altijd heel rustgevend en werkt goed om mijn hoofd leeg te maken. Per semester verschilt het heel erg hoeveel tijd ik hiervoor heb, maar elk moment dat het kan dan ben ik op de golfbaan te vinden.

“Ik ben enorm blij met de groei die ik als persoon heb doorgemaakt over de laatste vier jaar en zou daarom ook helemaal niets veranderen of anders doen”

Wat voor doelen had je voor jezelf opgesteld voordat je naar Amerika kwam? Heb je het gevoel dat je deze hebt behaald?

Toen ik aan college begon wist ik niet heel goed wat ik moest verwachten en daarom heb ik toen ook geen doelen gesteld, behalve dat ik zo goed mogelijk wilde presteren. Ik denk dat ik dit gedaan heb en niet veel heb laten liggen. Ik ben enorm blij met de groei die ik als persoon heb doorgemaakt over de laatste vier jaar en zou daarom ook helemaal niets veranderen of anders doen.

Door de Coronacrisis is je “senior year” deels komen te vervallen. Echter ontvang je nog een jaar eligibility en mag je volgend jaar nog een jaar spelen bij MTSU. Hoe ga je dit aanpakken?

Ja, uiteindelijk heeft deze situatie een hele mooi mogelijkheid voor mij gecreëerd. Ik heb nu de kans gekregen om nog een jaar terug te gaan en een master te doen. Ik wilde sowieso nog een master doen en het is top om dat nu nog te kunnen combineren met tennis. Ik heb er dan ook super veel zin in om nog een jaar op de baan te staan met de boys.

Wat zijn je plannen na je studie in Amerika? En waarom kan je ervaring uit Amerika hieraan bijdragen?

Zodra ik klaar ben ga ik opzoek naar een baan in de finance industrie, wat ik ga doen en waar weet ik nog niet precies. Ik ben al mijn opties aan het afgaan en aan het ontdekken wat me het leukste lijkt om te doen. Ik denk dat mijn netwerk in Amerika mij heel erg gaat helpen bij het vinden van vacatures en ik denk dat mijn ervaringen als student-athlete mij de juiste skills hebben geleerd om straks ook succes te hebben in het zakenleven.

Wat geef jij als tip mee om de ervaring in Amerika optimaal te benutten?

Mijn grootste tip is om vooral veel plezier te hebben in wat je doet. Kijk om je heen en geniet van alle mooie dingen die je tot je beschikking hebt en meemaakt. De tijd vliegt voorbij. Zorg dus dat je zoveel mogelijk mooie herinneringen hebt om op terug te kijken!

Super bedankt Tom! Je bent een topper en voor heel veel tennissers een groot voorbeeld – keep up the good work!

Ben jij ook geïnteresseerd om net als Tom bij Middle Tennessee State University of een andere universiteit je sport en je studie te combineren?

Contacteer ons en bekijk wat je mogelijkheden zijn!