Image

Basketbal

College basketbal in Amerika is de ultieme manier om je studie met hoog niveau basketbal te combineren. Wil jij meer weten over college basketbal, de mogelijkheden, voorwaarden, of meer? Lees snel verder of schrijf je in voor een persoonlijke kennismaking met ons!

College basketbal en studeren in Amerika

Meer dan 2.000 universiteiten in Amerika bieden scholarships aan voor basketballers die graag basketbal met hun studie willen combineren. College basketbal is dé manier om een betere basketballer te worden, zowel fysiek als mentaal sterker te worden, een netwerk van internationale vrienden te creëren en jezelf maximaal te ontwikkelen. Daarbij behaal je een erkend diploma die de fundering gaat leggen voor een succesvolle carrière.

Voor veel spelers is college basketbal ook een perfecte route om later prof te worden in de NBA.

Hoe werkt college basketbal?

College basketbal is anders dan het ‘normale’ basketbal dat je in Nederland gewend bent: zowel in organisatie als in sfeer. Je speelt niet voor een clubteam, maar voor het team van een universiteit. In Amerika zijn de competities en de (financiële) belangen in college basketbal zo groot, dat er enorm veel geld aan uit wordt gegeven.

Gemiddeld bestaat een team uit 20 jongens of meiden, gezamenlijk train je iedere dag. Met je team neem je het op tegen andere universiteiten in de competitie (conference). Het ultieme doel? De conference winnen! Dan kwalificeert het team zich voor het nationale toernooi, waar de beste 64 teams van Amerika aan mee mogen doen! Het nationale NCAA basketbaltoernooi wordt ook wel “March Madness” genoemd.

Een typische wedstrijd in college basketbal wordt gespeeld in 2 helften van 20 minuten. Dit is dus anders dan de regels in de NBA!

Het allergrootste verschil is de sfeer die er tijdens de wedstrijden hangt in en rondom de stadions. Teamgenoten en fans maken erg veel lawaai, moedigen elkaar aan en roepen vaak aanmoedigende teksten naar elkaar. Kijk dus niet raar op als er tijdens een wedstrijd duizenden studenten aan het aanmoedigen zijn, de wedstrijden op TV komen en mega veel sponsorbedragen worden opgehaald tijdens dit soort wedstrijden: het energielevel is erg hoog!

College basketbal fun & facts

Wist je dat …

 • Het voor basketballers in Amerika verplicht is om 1 jaar in college te spelen voordat ze prof kunnen worden?
 • De bovenstaande regel ook wel de “one and done” rule wordt genoemd?
 • Anthony Davis, een van de beste college basketballers ooit, nu bij de Lakers samen speelt met LeBron James?
 • Michael Jordan, de meest succesvolle speler ooit, speelde voor de University of North Carolina?
 • Slamstox team member Brian Riesmeijer speelde voor EMCC, ook wel bekend van de Netflix serie “Last Chance U”?
 • Ieder jaar de NCAA tournament champion wordt uitgenodigd voor een diner in het witte huis met de president van Amerika?
 • De meeste stadions voor college basketbal meer dan 20.000 zitplaatsen hebben voor toeschouwers?
 • College basketball de meest uitgezonden sport is in Amerika? Een gemiddelde wedstrijd komt op 8 TV-zenders tegelijk!
 • Veel college basketball players die niet de NBA halen, nog wel prof worden in Europa of in andere landen?

Lees meer

Voorwaarden en scholarships

Het college basketball systeem is onderverdeeld in acht verschillende divisies. In sommige divisies komen meer dan 300 teams uit, en ook binnen de divisies is er veel niveauverschil. Daarom verschilt het basketbal niveau van top NBA prospects in Division 1 tot club en regionale spelers in lagere divisies. Afhankelijk van jouw niveau en ambities selecteren we een divisie en een universiteit die het beste bij je past.

Slamstox helpt zowel nationale spelers als spelers met een regionale achtergrond. In Amerika ligt het basketbal niveau zeer hoog, waardoor het niet altijd makkelijk is voor Nederlandse spelers om een studiebeurs in Amerika te kunnen bemachtigen.

Academische voorwaarden

Om college basketbal te kunnen spelen dien je de middelbare school te hebben afgerond. Voor Nederlandse student-athletes geldt dat je een HAVO- of VWO-diploma behaald moet hebben. Twee afgeronde jaren van een MBO-opleiding voldoet ook aan de eisen.

Amerikaanse Universiteiten bieden een groot scala aan opleidingen op veel verschillende niveaus. Zolang jij aan de voorwaarden voldoet, zorgen wij ervoor dat voor jou de perfecte match met een universiteit gemaakt wordt!

Weet je niet zeker of je aan de voorwaarden voldoet? Neem dan gerust even contact met ons op!

Scholarships

Studeren aan een Amerikaanse universiteit kan tot $75.000 per jaar kosten! Een bedrag dat voor veel Nederlandse studenten onrealistisch is. Daarom bieden bijna alle universiteiten met college basketbal teams de mogelijkheid tot het verkrijgen van zowel een atletische als academische scholarship.

Slamstox helpt je bij het vinden van een scholarship zodat jouw college basketbal ervaring betaalbaar wordt. Sommige student-atleten ontvangen een “full” scholarship, dan kun je vier jaar kosteloos sporten en studeren in Amerika. Andere student-atleten ontvangen een gedeeltelijke scholarship, dan wordt een (groot) deel van de studiekosten gedekt. De hoogte van jouw scholarship wordt bepaald op basis van je sportniveau, academische niveau, en je wensen en ambities.

Lees hier meer over scholarships!

Lees meer

Hoe helpt Slamstox mij?

Slamstox begeleidt jou en jouw ouders door het volledige proces om een college basketballer te worden. Daarnaast helpen wij jou bij het vinden van een passende scholarship op een voor jou geschikte universiteit.

Wij maken voor jou een volledig online profiel en gebruiken ons uitgebreide netwerk om een passende universiteit te vinden die zowel aansluit op jouw sportniveau als jouw academische wensen.

Daarnaast creëren wij jouw recruitment video, organiseren we clinics en zorgen wij ervoor dat basketbalcoaches weten wie jij bent!

Carrièrekansen na college basketbal

Nadat je vier jaar gebasketbald en gestudeerd hebt aan de universiteit, zijn er gegarandeerd unieke mogelijkheden voor je: zowel op als naast het veld. Sommige van de beste college basketball players, zoals Anthony Davis en Zion Williamson, zijn enorm populaire basketbal sterren in de NBA geworden. Anderen beginnen aan hun maatschappelijke carrière.

Wist je dat Slamstox je ook kan helpen met het vinden van een baan na je studie in Amerika?

Wil jij meer weten over Slamstox en wat wij allemaal doen? Klik hier.

Lees meer

Future champions start here!

Enthousiast geworden? Zet de eerste stap voor jouw once-in-a-lifetime experience! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Kennismaken

Future champions start here!

Enthousiast geworden? Zet de eerste stap voor jouw once-in-a-lifetime experience! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 • Vul hier je telefoonnummer in, in een internationaal format zoals het voorbeeld hier: [+][country code][your phone number] p.s. je hoeft de haakjes niet te gebruiken ;)
 • Hidden

Slamstox App

Met onze unieke en innovatieve app stel jij je eigen profiel samen, werk je alle taken af en heb je inzicht in de to do lists. Met 24/7 live toegang en een chatfunctie zorgt onze app voor een helder proces. Digitaal met een persoonlijke touch.

Available on App Store Get it on Play Store

Lees meer over de Slamstox-app

× Hoe kan ik je helpen?