Wist je dat binnen de wereldwijde top-100 golf spelers, 50 golfers College Golf speelden voordat zij professional werden? Bizar toch! En nu is, volgens ons én onze student-athletes, college golf ook nog eens ‘way cooler’! In dit artikel leggen we je uit waarom.

De faciliteiten en de professionaliteit

Misschien heb je twee weken geleden het artikel voorbij zien komen over waarom College Soccer leuker is dan ‘normaal’ voetbal, daar kwamen twee onderwerpen duidelijk naar voren: de faciliteiten en de professionaliteit. En dat geldt ook zeker bij Golf! Amerika = golfland, dat blijkt gezien de wereldwijde toppers die voornamelijk Amerikaans zijn: Tiger Woods, Jordan Spieth, Justin Thomas and many more!

In Amerika zijn er maar liefst 1.320 universiteiten die een golf programma aanbieden. De verschillen in niveaus en faciliteiten tussen deze universiteiten zijn ontzettend groot – de één heeft betere faciliteiten dan de ander. Dit hangt af van het niveau (Division I, II of III) en de locatie van de universiteit. Zo heeft een school in Florida, wat heel zuidelijk ligt en waar het altijd warm is, een minder groot indoor-sportgebouw dan een universiteit in Wisconsin, wat ver in het noorden ligt en waar het in de winter erg koud is.

Het golfteam van NC State speelt in Division I en behoort tot de beste 50 teams van Amerika! Het team beschikt over een 18 holes par 71 baan van 7,350 yards (6,625 meter) ontworpen en aangelegd door ‘The Palmer Course Design Company.’ Dit is de enige college golfbaan in Amerika die is ontworpen door Arnold Palmer (meervoudig PGA Tour winnaar). De baan heeft een ‘putting’ en een ‘short game area’ die alleen door de teams van NC State University mogen worden gebruikt. Zowel de putting green als de short game area hebben veel ondulatie in de green zitten en zijn 24/7 in top conditie. De short game area bevat 2 greens – één met ‘bent gras’ en één met ‘bermuda gras.’ Hierdoor kunnen spelers zich goed voorbereiden voor de toernooien op verschillende soorten gras.

Hieronder zie je een facility golf tour van NC State.

Super gaaf toch?! Faciliteiten waar golfclubs buiten Amerika vaak niet bij in de buurt komen. Het is dan ook niet voor niets dat College Golf gezien wordt als de beste voorbereiding op een professionele golf carrière!

In dit artikel lees & zie je maar over mooi Amerikaanse College Golf faciliteiten!

Het seizoen en rankings

Zoals bij de meeste college sporten ziet het seizoen er anders uit dan de meeste sporters gewend zullen zijn. Ook zijn binnen golf de rankings anders: er is namelijk een individuele ranking én een teamranking. Je speelt in Amerika voornamelijk stroke play wedstrijden, maar dan dus op basis van een teamscore. Wanneer je met een team van 5 golfers een wedstrijd begint worden de beste 4 scores bij elkaar opgeteld, en dat maakt dan de teamscore. Bijvoorbeeld: vijf spelers behalen individuele scores van 71, 73, 74, 76 en 81. De beste vier scores worden bij elkaar opgeteld, dat geeft een teamscore van 294.

Dat betekent niet dat je niks individueels meer doet, in tegenstelling zelfs! Om het zo goed mogelijk uit te leggen nemen we je mee door het jaar van een college golfer.

Fall season, de periode van september tot november, is het seizoen waarin de meeste student-athletes beginnen op een universiteit. Het is ook altijd de eerste periode van ieder studiejaar. Fall season staat in het teken van veel wedstrijden spelen. De uitslagen van deze wedstrijden tellen niet mee voor de teamranking maar wél voor jouw WAGR-ranking. Ook wordt er tijdens fall season veel getraind, zodat je optimaal voorbereid wordt op spring season waarin de teamscores belangrijk worden. Tijdens Fall season worden ongeveer 5 wedstrijden gespeeld, gemiddeld duren die wedstrijden 2 dagen. De dagen van te voren worden in de meeste gevallen gebruikt om oefenrondes te spelen, dus dan ben je in totaal zeker 3 dagen bezig. De totale tijd dat je bezig bent met een wedstrijd wordt meestal verlengd door de langere reistijd in Amerika, voor kortere afstanden wordt vaak een spelersbus geregeld, maar het is ook veelvoorkomend dat er gevlogen wordt.

Fall season dus! Daarna begint de kerstvakantie, de meeste student-athletes gaan naar huis. Thuis wordt er getraind maar uiteraard ook voldoende tijd besteed met vrienden en familie. Even uitrusten want het volgende (drukke) seizoen staat om de hoek… Spring season!

Vanaf februari begint officieel spring season op de universiteiten, maar in theorie zijn veel teams in januari al druk bezig. Veel universiteiten organiseren dan namelijk een trainingsstage voor het team, vaak op een andere locatie dan die van de universiteit. Zo zoeken universiteiten die meer in het Noorden liggen vaak een zonnigere plek op in het zuiden, klinkt niet verkeerd toch? Ook wordt er bewust voor andere locaties gekozen omdat er zo getraind kan worden op verschillende golfbanen. Wanneer de trainingsstage voorbij is, begint spring season. Ook tijdens spring season worden 5/6 wedstrijden gespeeld, deze tellen mee voor de teamranking. Dan wordt er ook voor het eerste gespeeld binnen de conference, je speelt dus tegen andere teams binnen je conference. Het ultieme doel is de conference winnen, bij de winst van de conference ben je namelijk sowieso geplaatst voor de NCAA National Championships. Maar ook teams met een hoge ranking worden gekwalificeerd voor de nationale kampioenschappen. Voor veel student-athletes is het een droom ooit mee te mogen doen aan de NCAA National Championships. Hier doen alleen de allerbeste van het land mee, en worden prijzen uitgereikt aan de beste teams maar ook aan de beste individuele spelers.

Stanford Men’s Golf Team – NCAA Championships Trophy’s

De wedstrijden in spring season eindigen in principe eind april, afhankelijk van de behaalde resultaten duurt het seizoen langer. De conference championships zijn vaak in de laatste week van april en de eerste week van mei, de NCAA National Championships zijn van eind mei tot begin juni. Tijdens summer break gaan de meeste student-athletes weer naar huis. Dan kun je zelf nog toernooien gaan spelen en punten verdien voor je EGR of WAGR-ranking. En dan…. begint fall season weer! Kun je je voorstellen dat die 4 jaar voorbij vliegen?!

De team spirit

De team spirit, de foto en de alinea hierboven laten het eigenlijk al zien, het teamgevoel en de verantwoordelijkheid naar het team brengen een extra dimensie aan college golf. Dat maakt dat je voor jezelf wilt winnen, maar ook voor het team. Dat golf geen individuele sport meer is, maar een teamsport. En dat je teamgenoten niet zomaar vrienden worden, maar vrienden die eenzelfde doel hebben en waar je je hele studententijd mee deelt. En dat maakt dat je, ook na je studietijd in Amerika, vrienden hebt van over de hele wereld.

College Golf – Team spirit

Slamstox golfers

Hester Sicking, Mayka Hogenboom, Daphne van Son, Felix van Dijk, Jerry Ji: een aantal slamstox-golfers die op dit moment actief zijn in de USA. Alle golfers zijn actief binnen Division I.

Hester Sicking is onderdeel van het golfteam van South Dakota State University. Eerder deze maand hebben we Hester en haar universiteit in de spotlight gezet, daarin lees je meer over de universiteit en het team van Hester. Het artikel vind je hier.

In november stond Mayka Hogenboom in onze university spotlight, het artikel over Mayka en haar Kent State University vind je via deze link.

Ook Daphne van Son is actief op een Divison I University, dat is de University of Tennessee at Chattanooga. Meer over Daphne en haar universiteit lees je hier!

Tilburger Felix van Dijk, student-athlete op Illinois State University, stond eind vorig jaar ook in de University Spotlight. Toen vroegen we hem waarom hij voor het leven als student-athlete koos, daarop zei hij het volgende:

“De keuze om naar Amerika te gaan en College Golf te spelen is iets waar ik ontzettend blij mee ben. Hier heb ik de mogelijkheid om mij het best te ontwikkelen als atleet, maar ook zeker als mens.”

Felix van Dijk – Student-Athlete

Het gehele artikel over Felix en Illinois State University vind je hier.

Jerry Ji is als golfer onderdeel van de Illinois State Redbirds, zijn golfteam staat op dit moment 4e van het land. Een enorm hoge positie! Daarnaast is Jerry ook nog eens een van de toppers binnen zijn team, die waardering kwam onder andere naar buiten toen hij de prijs ‘Big Ten Freshman of the Year’ kreeg. Omdat het team van Jerry, onder andere dit jaar, hoog scoort zijn zij verzekerd van een plek binnen de NCAA National Championships dit jaar. To be continued dus..!

Jerry Ji – Illinois State Redbirds

Wil jij nu, net als andere slamstox-golfers, ook student-athlete worden in de USA? Of wil je meer informatie over scholarships en golfen in Amerika? Reach out! Dan helpen we je.