Amerikanen geven graag complimenten, Nederlanders liever kritiek. In Amerika gaat het alleen maar om het winnen, in Nederland voornamelijk om het meedoen. Amerikanen geven geld uit, Nederlanders sparen het liever. Een ander continent, een ander land en een hele andere cultuur. Het zal je dan ook niet verbazen dat ook de Amerikaanse voetbalsport verschillen kent met het Nederlandse voetbal.

De essentie van de sport is natuurlijk gelijk, je speelt 90 minuten met een elftal en je wint wanneer je de meeste goals maakt.  Zo ver gaan die verschillen niet, maar ze zijn er wel degelijk! Onze voetballende student-athletes in Amerika hebben voor vertrek veel ervaring opgedaan in het voetballend Nederland. En bijna al die voetballers merken dezelfde verschillen tussen Amerika en Nederland. Tijd om het eens over die verschillen te gaan hebben dus. Want wat maakt College Soccer nu leuker dan ‘normaal’ voetbal?

1. Het teamgevoel

Zoals de meeste trouwe lezers van onze Slamstox News pagina inmiddels zullen weten, is de sportcultuur in Amerika grandioos. De meest individuele sporten, zoals bijvoorbeeld tennis of golf, transformeren in Amerika om tot teamsport. Teamsporten transformeren tot nóg meer een teamsport. Maar hoe dan?

In Nederland ben je het waarschijnlijk gewend: je voetbalteam, daar voetbal je mee. Maar in Amerika zit het zo: je voetbalteam, daar voetbal, reis, studeer en chill je mee! Kun je je dat voorstellen? Een voetbalteam vol met beste vrienden die allemaal werken voor eenzelfde doel: het team zo hoog mogelijk laten eindigen. Als teamgenoten heb je namelijk een belangrijk ding gemeen, je bent allemaal student-athlete.

Je speelt niet voor een club of een vereniging, maar voor de universiteit. En op de campus van die universiteit gebeurt van alles, daar studeren, sporten, eten en wonen de meeste studenten. Tijdens de wedstrijden is het dan ook gebruikelijk dat veel studenten van de universiteit de verschillende sportteams aan komen moedigen. Mascottes, cheerleaders, fight songs, het hoort allemaal bij de Amerikaanse sportcultuur.

Eén team dus, met jouw team, maar ook met alle andere sportteams op jouw universiteit.

University of Maryland – Division I Men’s College Cup Winners

2. De professionaliteit

Dit komt terug in alle College Sports, en heeft veel te maken met de Amerikaanse sportmentaliteit. Sport is belangrijk, sporters zijn belangrijk en daar moet professioneel mee om gegaan worden.

Dit betekent dat de meeste universiteiten fysiotherapeuten en soms zelfs mentale coaches in dienst hebben om student-athletes zo fit mogelijk te krijgen en te houden. Heb je je iets te veel laten verleiden door de Amerikaanse hamburgers of enorme soda drinks? Dan kom je al snel in handen van de diëtist op de universiteit! Mooie extra diensten die in het Nederlandse amateur of semiprof voetbal niet vanzelfsprekend zijn.

Maar ook als je topfit bent en geen dieet of fysiotherapie behandelingen nodig hebt, staan er vaak een aantal professionele behandelingen voor je klaar. Zo is ‘cupping-therapie’ een veel voorkomende behandeling bij onder andere voetballers. Ooit van gehoord? Het is een techniek om de bloed toevoer naar spieren te bevorderen. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps won er goud mee op de Olympische Spelen! Kortom, je wordt behandeld als een pro!

Olympic Champion – Michael Phelps

Maar behandeld worden als een professional, betekent ook trainen als een professional! Het schema van een college soccer player is intensief, vaak al helemaal vergeleken met een trainingsschema in Nederland. Vijf keer per week voetbaltraining is gemiddeld, daar komt dan nog kracht- en conditietraining bij. Go big or go home!

Onderstaande video laat zien hoe professioneel er om gegaan wordt met College Soccer in de USA. Het is een wedstrijd tussen UCSB en UCLA, met een recordaantal bezoekers van 16.000! Check de video om de ambiance van college soccer te ervaren.

3. De faciliteiten

De faciliteiten hangen natuurlijk nauw samen met de zojuist vernoemde professionaliteit dat college soccer met zich meebrengt. Student-athletes zijn voor een universiteit ontzettend belangrijk, daarom doet iedere universiteit zijn uiterste best om het de student-athletes zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Van onze Slamstox voetballers krijgen we dan ook terug dat de faciliteiten velen malen beter zijn dan die van de gemiddelde voetbalclub. Zo is er bijvoorbeeld een krachthonk beschikbaar voor het voetbalteam, een spelersruimte en van die coole Amerikaanse kleedkamers: geen standaard faciliteiten bij amateurclubs in Nederland!

De video hieronder van Purdue University geeft een ‘Soccer Facilities Tour’, het geeft een goed beeld van hoe de faciliteiten zijn voor voetballers op Amerikaanse universiteiten!

Ook tijdens de uitwedstrijden wordt goed voor de spelers gezorgd. In voetbalcompetities in Nederland is het in de meest extreme gevallen 2,5 uur rijden naar de tegenstanders, je begrijpt dat dit met de Amerikaanse afstanden wel een ander geval is. Om de grote afstanden te overbruggen wordt er een mooie spelersbus gehuurd en op sommige universiteiten is het zelfs veelvoorkomend om naar de andere kant van de USA te vliegen voor een wedstrijden! Dan wordt er echt een wedstrijdweekend van gemaakt, cool toch!

4. De omvang van het vrouwenvoetbal

Waar in Nederland het vrouwenvoetbal langzaamaan populairder wordt door onder andere het succes van de Oranje leeuwinnen, is ‘soccer’ in Amerika een megagrote en populaire sport! Dus zeker voor de voetballende dames in Nederland zal het verschil met Amerika in veel gevallen nog groter zijn.

Dat Amerika goed is met vrouwenvoetbal blijkt: zij wonnen de meeste wereldkampioenschappen. En wist je dat 21 van de 23 voetbalsters in het Amerikaanse team éérst voor een collegeteam speelde en daarna professional werden? Dat is namelijk de meest gangbare manier om prof te worden in Amerika!

Lieske Carleer en Lisa Blankenstein zijn twee van onze slamstox-voetbalsters die nu een mooie tijd in Amerika beleven. Lieske was onderdeel van het Nederlandse team U19 en voetbalt en studeert nu op Arizona State University: een van de hoogst gerankte NCAA D1 Teams! Amerika biedt mooie mogelijkheden voor iedere vrouwelijke student die het uiterste uit haar studie en voetbal wil halen.

Wil je meer lezen over vrouwenvoetbal in de USA? Check dan snel dit artikel!

5. Het seizoen en enkele voetbalregels

Eerder hadden we het al over grote verschillen tussen Nederland en Amerika, het voetbalseizoen is er een van!

Het Amerikaanse wedstrijdseizoen duurt namelijk maar vier maanden: van augustus tot november. Daarna is er een winterstop, veel internationale studenten gaan naar huis omdat er ook schoolvakantie is. Dan begint midden januari het school- en sportseizoen weer, dan wordt er vooral veel en hard getraind tot eind februari. Daarna worden verschillende oefenwedstrijden gespeeld. Vervolgens begint in mei summer break alweer (Ja, Amerikaanse studenten hebben veel vakantie!). Sommige voetballers kiezen er dan voor niet naar huis te gaan, maar om onderdeel te worden van een zomercompetitie. Die duurt van medio mei tot medio juli. Bob Groenendijk, een van de oud Slamstox-voetballers, deed dit. Hij was onderdeel van de University of the Pacific en kwam tijdens de zomercompetitie uit voor de Portland Timbers. Zo kon hij in de zomer lekker blijven voetballen, zich in de kijker spelen bij Amerikaanse coaches en zijn eten en verblijfsplaats werd ook nog betaald! Sounds like a deal right?

Bob Groenendijk (42) tijdens zijn zomercompetitie bij de Portland Timbers

Ook enkele regels tijdens de wedstrijden verschillen van hoe we het hier in Nederland gewend zijn. In het Amerikaanse voetbal mogen spelers namelijk non-stop gewisseld worden. Hierdoor blijft de intensiteit van de wedstrijd extra hoog! Een ander verschil is dat de klok niet op telt naar de 90, maar af telt. Ook wordt de klok stopgezet wanneer de wedstrijd stilgelegd wordt door bijvoorbeeld een blessure.

Penn State University vs. the University of Pittsburgh

Ben je nu ook zo enthousiast geworden over College Soccer? En zou je wel nog meer informatie willen? Begrijpen we! In onderstaand filmpje verteld Wouter Verstraaten zijn verhaal. Wouter voetbalde in zijn jeugd bij PSV en FC Eindhoven, vertrok naar Californië om als student-athlete aan de slag te gaan op de University of the Pacific, werd daar onder andere All-American, studeerde af en voetbalt nu in Engeland bij South Shields. Impressive rijtje he?

Wouter heeft een te gekke tijd gehad in Amerika en helpt nu graag ook andere voetballers om een goede plek in college voetbalwereld te vinden. In onderstaand filmpje verteld hij over zijn eigen ervaringen.

Wil jij ook graag gaan voetballen en studeren in Amerika? Of wil je meer informatie over scholarships en het leven van een student-athlete? Reach out, dan helpen wij je verder!

Op 18 december organiseert Slamstox bovendien een soccer showcase, benieuwd of inschrijven? Check het hier!