Algemeen

Algemene vragen over sporten en studeren in Amerika worden hier beantwoord. Staat je vraag hier niet tussen? Check dan de zoekfunctie of neem contact met ons op!

Wat is sporten en studeren in Amerika?

College sports, de combinatie tussen sport en studie in Amerika. Je studeert aan een universiteit en komt uit voor een van de sportteams. Student-atleten halen een diploma terwijl zij ook bijna elke dag op de sportvelden te vinden zijn. 

In Amerika hebben bijna alle universiteiten sportteams die in zowel regionale als landelijke competities tegen elkaar strijden. Op die manier kun je je op beide gebieden optimaal verbeteren, een goede balans tussen sport en studie. In de meeste gevallen worden er beurzen gegeven aan student-atleten om zo, in ruil voor sportprestaties, de studiekosten te verminderen. 

In Amerika worden alle scholen ‘universities’ of ‘colleges’ genoemd. Dit betekent niet dat je voor de toelating ook een universitair niveau in Nederland aan moet kunnen. Zie voor meer informatie de FAQ ‘Welk niveau moet je gedaan hebben op school?’.

Wil jij ook graag sport in Amerika en zou je graag meer informatie willen? Neem contact met ons op!

Lees meer

Waarom sporten en studeren in Amerika?

De combinatie tussen sport en studie in Amerika is de perfecte kans om je als sporter, student en persoon optimaal te ontwikkelen in een internationale omgeving. 

In Nederland is het bijna niet mogelijk om zowel een universitaire studie te volgen en daarbij met regelmaat op het hoogste niveau te sporten. In Amerika is dit wel mogelijk, omdat universiteiten eigen teams hebben, op die manier doen universiteiten er alles aan studenten op beide vlakken goed te laten presteren. 

Universiteiten bieden academische begeleiding, intensieve trainings- en wedstrijdschema’s, fysiotherapie en sportpsychologie. Dit alles wordt georganiseerd in combinatie met de beste faciliteiten in de sportwereld. Met andere woorden: je wordt klaargestoomd voor een succesvolle carrière in de topsport. 

Lees meer

Wat is een student-athlete?

‘Student-athlete’ is de Amerikaanse term voor een universiteitsstudent die niet alleen studeert, maar tijdens zijn of haar studie ook officieel sporter is van een van de ‘varsity’ sportteams van de universiteit. ‘Varsity’ staat voor het officiële sportteam, je kunt namelijk ook recreatief sporten op een universiteit. 

Iedere student-athlete is door een college coach binnengehaald (gescout) om tijdens wedstrijden en toernooien tegen andere teams van andere universiteiten te spelen. Vaak krijgen studenten daar in de vorm van sportbeurzen (scholarships) een vergoeding voor, zodat ze minder (of geen) kosten hebben aan studie, verblijf en maaltijden.

Lees meer

Hoe ziet het leven van een student-athlete er uit?

Als student-athlete train je met je team, reis je naar toernooien en speel je wedstrijden. Dit allemaal in een van ‘s werelds meest unieke sportomgevingen, Amerika ademt sport en iedere universiteit wil zowel academisch als atletisch de allerbeste zijn! 

Je bevindt je in deze fanatieke sportomgeving terwijl je ook nog een universitair diploma behaalt. Het lijkt veel, maar er wordt in Amerika goed gezorgd voor de student-athletes. Het is de prioriteit van zowel jezelf als de school om je optimaal te ontwikkelen, als student, sporter en persoon. Zo heeft bijna iedere universiteit kosteloze studiebegeleiders, fysiotherapeuten, (sport)psychologen, diëtisten en meer: puur en alleen voor student-athletes.

Lees meer

Welke sporten worden aangeboden?

Amerikaanse universiteiten strijden tegen elkaar in 35 verschillende sporten!

Op alfabetische volgorde zijn dat de volgende sporten: Acrobatiek, American Football, Atletiek, Badminton, Basketbal,Beachvolleybal, Boogschieten, Bowlen, Cross Country, E-Sports, Football, Golf, Hockey, Honkbal, Ijshockey, Lacrosse, Rifle schieten, Rodeo, Roeien, Rugby, Ruitersport, Schermen, Schoonspringen, Skiën, Softbal, Sprint, Squash, Synchroon zwemmen, Tennis, Triathlon, Turnen, Voetbal, Volleybal, Waterpolo, Wielersport, Worstelen, Zeilen en Zwemmen.

Ben je benieuwd naar de voorwaarden voor jouw sport? Kijk dan op onze sportpagina.

Lees meer

Hoe goed moet je zijn in je sport?

Dat verschilt erg, competities en divisies zijn op veel verschillende niveaus ingedeeld. Internationale toppers ontvangen scholarships, maar ook regionale sporters maken kans om via een beurs in Amerika sport en studie te combineren. 

Sommige student-atleten hebben als doel om professional te worden, anderen vinden het gewoon leuk om intensief te blijven sporten tijdens hun studie. Het niveau hangt af van de universiteit. 
Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt? Of wil je weten welke divisie geschikt voor jou is? Neem contact met ons op, dan maken wij een individuele beoordeling.

Lees meer

Welk niveau moet je gedaan hebben op school?

Als je op een Nederlandse middelbare school hebt gezeten, moet je HAVO of VWO hebben afgemaakt. Je kan het proces beginnen als je nog op school zit, maar je kan pas beginnen op een universiteit in Amerika als je je diploma binnen hebt. 

Ook zijn er mogelijkheden voor sporters die al begonnen zijn met een studie in Nederland. Studeer je al aan een Nederlandse MBO, HBO of WO-universiteit? Dan kun je vaak doorstromen naar een Amerikaanse universiteit. Slamstox helpt bij het vinden van een universiteit die aan jouw academische wensen voldoet.

Lees meer

Welk visum is nodig?

Als internationale student heb je een F1 Studentenvisum nodig, met dit visum heb je recht om over een periode van vijf jaar in Amerika te studeren en een bachelor diploma te behalen aan een Amerikaanse universiteit. 

Om voor een Amerikaans studentenvisum in aanmerking te komen ben je verplicht verschillende procedures te doorlopen. Je moet bij de aanvraag bepaalde documenten en bewijsstukken meesturen en op gesprek bij het consulaat in Amsterdam voor een visum interview. Als alles in orde is kan je het visum dan bij de Nederlandse ambassade of het wordt naar je opgestuurd. 

Slamstox begeleidt je ook bij deze stap van het Amerika-proces, zodat alles zorgeloos verloopt. Meer weten? Neem gerust even contact op

Lees meer

Kan ik na mijn studie in Amerika blijven?

Indien je langer in Amerika wilt blijven zijn er na het afronden van je bachelor een aantal mogelijkheden om je verblijf in Amerika te verlengen. Verschillende mogelijkheden worden hieronder toegelicht.

1) Optional Practical Training (OPT). Elke internationale student heeft de mogelijkheid om na de afronding van een bachelor of master nog 1 jaar in Amerika te werken. Veel studenten gebruiken dit jaar om een geschikt bedrijf te vinden dat een fulltime baan aanbiedt en daarbij een Amerikaans werkvisum financiert.

2) Verleng je verblijf door je studie voort te zetten met een Master of PhD. In dit geval moet je opnieuw een studenten visum aanvragen voor de desbetreffende opleiding. Er is voor een periode van 4 jaar sprake van speelgerechtigdheid als student-athlete, dus er is dan geen sprake meer van een sportbeurs. Wel zijn er andere mogelijkheden om je studiekosten te verminderen. Wil je weten hoe? Neem dan contact met ons op. 

3) Een werkvisum! Een andere manier om in Amerika te blijven wonen is door middel van een werkvisum. Het gebeurt regelmatig dat internationale student-atletes tijdens hun studie of net daarna aanbiedingen krijgen van Amerikaanse bedrijven voor een baan. 

4) Last but not least: vind een Amerikaanse vriend of vriendin en ga trouwen! Of doe mee aan de Greencard loterij: hierbij maak je, met heel veel geluk, kans om in Amerika te wonen. 😉

Lees meer

Hoe verloopt het proces?

Het proces om student-athlete te worden in Amerika is complex, maar Slamstox helpt je hierbij! Er moeten vele stappen doorlopen worden, zelfs voordat het contact gelegd kan worden met coaches. 

Alle stappen worden uitgelegd op de pagina van het proces.

Lees meer

Wat als ik ja zeg op ‘student-athlete’ worden?

Wanneer je student-athlete wil worden, dan plannen we vaak een kennismakingsgesprek in. Hier geven we je informatie over alles wat je moet weten over Slamstox en sporten en studeren in Amerika. Met deze kennis op zak mag je een keuze gaan maken. Bij vragen kan je altijd nog bij ons terecht.

Ben je klaar om het Amerika avontuur aan te gaan? Dan gaan we het Slamstox proces in gang zetten en word je officieel een Slamstox Student-Athlete. Er moet veel gebeuren voordat je in het vliegtuig naar Amerika kan stappen en hier gaan wij je bij helpen.

Slamstox heeft een proces ingericht waarbij alles aan bod komt, zodat jouw tijd in Amerika onvergetelijk wordt. Hierbij houden we rekening met jouw persoonlijke wensen.

Ben je benieuwd naar hoe het proces precies in zijn werk gaat? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Lees meer

Hoe kom ik in contact met Slamstox

Wil je met ons in contact komen, heb je een vraag of wil je een persoonlijk gesprek plannen? Je kunt ons bellen, mailen of een whatsapp berichtje sturen. Hier zullen we altijd zo snel mogelijk op reageren. Onze kantoortijden zijn maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00.

–       Mail: info@slamstox.com

–       Telefoon: +31619873272

Je kunt altijd onze contactpagina bezoeken voor meer informatie.

Daarnaast kan je ons ook altijd bereiken via Instagram. Stuur een DM als je met ons in contact wil komen of wanneer je een vraag hebt.

Wil je eens met ons kennismaken en een persoonlijk gesprek inplannen. Verstuur een kennismakingformulier en we nemen snel contact met je op.

Lees meer

Hoe oud moet je zijn om je aan te melden bij Slamstox?

Er zit geen leeftijdsgrens op het aanmelden bij Slamstox. We zien meestal aanmeldingen vanaf het 3e jaar van de middelbare school. Dan ben je meestal 14/15 jaar. Om naar een Amerikaanse universiteit te gaan moet je een HAVO of VWO diploma hebben of je moet minimaal 2 jaar van een MBO opleiding hebben afgerond. Dit is in principe niet leeftijdsgebonden.

Lees meer

Kan ik tijdens mijn periode in Amerika terug naar huis?

Het is zeker mogelijk om tijdens je tijd in Amerika terug naar huis te gaan. De meeste student-
athletes komen tijdens Summer Break en Winter Break terug naar huis. De summer break begint
normaal gesproken in mei en duurt tot medio augustus. Dit kan afhankelijk zijn van je school en van
de sportcompetities. De winter break duurt normaal gesproken van begin december tot begin
januari. Gemiddeld heb je dus ongeveer 3/4 maanden de mogelijkheid om terug naar huis te gaan.

Lees meer

Hoe lang kun je student-athlete zijn?

Je hebt 4 jaar eligibility, dat wil zeggen dat je 4 jaar speelgerechtigd bent om als student-athlete
wedstrijden te spelen voor een universiteit. Deze kun je verspreiden over een periode van 5 jaar na
het behalen van je middelbare school en wanneer je gestart bent met een opleiding. Ben je in
Nederland al met een bacheloropleiding gestart? Je kunt dan ook als ‘transfer student’ de overstap
maken naar Amerika. Na het afronden van je Bachelor is het ook mogelijk om direct een
masteropleiding te starten in Amerika. Als transfer student is het belangrijk om je resterende
eligibility goed in beeld te brengen. Slamstox kan je helpen om je resterende eligibility
(speelgerechtigdheid) in beeld te brengen en aan te vragen bij de Amerikaanse sportbonden.
 
Weet je niet zeker of je aan de voorwaarden voldoet? Neem dan gerust contact met ons op!

Lees meer

Welke staat is het populairst onder student-athletes?

De meeste Slamstox student-athletes studeren aan de oostkust. Dat komt omdat hier de meeste
universiteiten gevestigd zijn. Een van de populairste staten van Amerika is California, hier studeren
ook heel veel Slamstox student-athletes. Op de foto hieronder zie je een kaart van onze America Map
in ons kantoor in Eindhoven. Hier kun je zien waar alle Slamstox toppers zich bevinden.

Lees meer

Wat is de gemiddelde leeftijd om te vertrekken als student-athlete?

De meeste studenten vertrekken nadat ze geslaagd zijn voor hun HAVO/VWO eindexamens. De
gemiddelde leeftijd ligt dus ongeveer tussen de 16-18 jaar. Er gaan ook veel studenten naar Amerika
die al in Nederland begonnen zijn met een studie, of die in Amerika een master willen volgen. De
leeftijd om te starten kan daarom wel eens oplopen tot 23 of 24 jaar. Het is belangrijk om je eligibility
goed in kaart te brengen. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden om te sporten en studeren in
Amerika? Neem dan gerust contact met ons op!

Lees meer

Hoe maak ik de meeste indruk op coaches?

Tijdens het recruiting proces kijken coaches niet alleen naar je sportresultaten en rankings. Er zijn
veel andere factoren die coaches meenemen in hun beslissing of ze jou wel of niet in hun team willen
hebben. Belangrijk zijn onder andere:

 • Academische resultaten: als student-atleet wordt er ook van je verwacht dat je om je studie
  geeft en goede resultaten haalt. Coaches kijken dan onder andere naar je GPA en je scores
  op toelatingstesten zoals bijvoorbeeld de SAT en de TOEFL.
 • Communicatie met de coach: als je contact hebt met coaches, is het belangrijk om interesse
  te tonen en om er bovenop te zitten: zorg dat je niet te lang wacht met het beantwoorden
  van een coach.
 • Videobeelden: coaches zien jou graag in actie. Door het bekijken van videobeelden kunnen
  de coaches een beter idee krijgen van jouw niveau. Op ons YouTube kanaal vind je veel
  voorbeelden van recruiting video’s.
   
  Lees ook dit artikel eens, hier vind je alle 5 belangrijke factoren waar coaches op letten tijdens het
  recruiting proces.

Lees meer

Nog een vraag?

Geen zorgen, wij geven een antwoord

Stel je vraag

Nog een vraag?

Geen zorgen, wij geven een antwoord

× Hoe kan ik je helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday