Op 20 juli start een nieuwe editie van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen en deze editie belooft opnieuw spectaculair te worden. Voor het eerst vind het toernooi plaats in Nieuw-Zeeland en Australië, hier zullen in totaal 32 landen aantreden. Waaronder ook de finalisten van de vorige editie Nederland en de Verenigde Staten.

Extra leuk is bij beide landen is college voetbal vertegenwoordigd. Bij de Verenigde Staten uiteraard in grotere mate, maar ook het Nederlands team kent iemand met een verleden in college. Merel van Dongen speelde twee seizoenen voor het women’s soccer team van the University of Alabama.

Alessia Russo – Engeland

Alessia is een van de beste spelers van het Engelse nationale team op het moment, en heeft net een succesvol jaar bij de vrouwen van Manchester United achter de rug. In tussen heeft ze zelfs een mooie transfer naar het team van Arsenal vrouwen verdiend. Voor haar terugkeer naar Engeland speelde ze bij de University of North Carolina, samen met haar teamgenoot van het Engelse nationale team Lotte Wubben-Moy. Als aanvalster scoorde ze in haar tijd bij North Carolina 28 goals, en had 9 assists. Daarnaast heeft ze menig individuele awards gewonnen in haar college tijd. Naast Alessia heeft Engeland nog een speelster die in Amerika heeft gespeeld; Rachel Daley speelde voor St. John’s University.

Fun fact; Alessia is een van de beste vriendinnen van onze hockey specialist Eva Smolenaars! Zij hebben bovendien samen gewoond toen Eva bij North Carolina hockeyde.

Jody Brown in actie voor Florida State University

Jody Brown – Jamaica

Van alle speelsters op het WK die in college hebben gespeeld, is Jody Brown misschien wel de meest opvallende naam, zij speelt namelijk op dit moment nog steeds in college! Jody is aanvalster bij Florida State University en zit momenteel in haar derde jaar. Ze wordt op dit moment gezien als een van de beste speelsters in de hele college wereld, en dat is ook niet gek aangezien ze als niet-prof geselecteerd is om voor haar land uit te komen.

Team USA

In het Amerikaanse nationale team zijn 23 speelsters opgenomen in de definitieve selectie. Van deze 23 speelsters hebben er maar liefst 20(!) speelsters in college gespeeld. We hebben ze voor jullie op een rijtje gezet met de bijbehorende universiteit.

Aubrey Kingsbury – Wake Forest University
Casey Murphy – Rutgers University
Alyssa Naeher – Penn State University
Alana Cook – Stanford University
Emily Fox – University of North Carolina
Naomi Girma – Stanford University
Sofia Huerta – Santa Clara University
Kelley O’Hara – Stanford University
Emily Sonnett – University of Virginia
Savannah DeMelo – University of Southern California
Julie Ertz – Santa Clara University
Rose Lavelle – University of Wisconsin
Kristie Mewis – Boston College
Ashley Sanchez – UCLA
Andi Sullivan – Stanford University
Alex Morgan – University of California, Berkeley
Megan Rapinoe – University of Portland
Trinity Rodman – Washington State University
Sophia Smith – Stanford University
Lynn Williams – Pepperdine University

Amerikaans nationaal voetbalteam vrouwen

Dit toont aan hoe groot women’s college soccer is, en de stappen die deze meiden na hun college carrière kunnen zetten om zich nog verder te blijven ontwikkelen en zelfs prof te worden. Daarmee laat college opnieuw zien ook een goede stap richting een prof carrière te kunnen zijn. Heb jij ook interesse om college soccer te spelen? Neem dan contact met ons op.