COVID-19

Vragen specifiek gericht op de huidige COVID-19 situatie zowel in NL als de USA. Staat je vraag hier niet tussen? Check dan de zoekfunctie of neem contact met ons op!

Vaccinatiebewijzen

Voor student-athletes is het hebben van een vaccinatiebewijs prettig. In de meeste gevallen kun Nederlandse inwoners die makkelijk ophalen in de CoronaCheck-app, maar sommige situaties wijken af. Wij hebben ons laten informeren door de rijksoverheid en geven antwoord op verschillende mogelijke scenario’s.

Dus herken je je in een van onderstaande situaties? Lees dan snel bijbehorend antwoord.

1. Ik ben in het buitenland gevaccineerd en kreeg daar geen vaccinatiebewijs.

Als je als EU-burger binnen de Europese Unie bent gevaccineerd, heb je het recht op een DCC vanuit het land waarin je bent gevaccineerd.

Maar ben je buiten de EU gevaccineerd? En heb je daar geen bewijs van? Dan kun je in Nederland geen vaccinatiebewijs aanvragen. Je kunt wel een ‘coronabewijs’ krijgen in de vorm van een test- of een herstelbewijs.

2. Ik ben volledig gevaccineerd in een niet-EU-land (zoals Amerika)

Ben je Nederlander of woonachtig in Nederland? En ben je volledig gevaccineerd in een land buiten de EU? Dan kun je je vaccinatie laten registreren in Nederland. Zo kun je voor je buitenlandse vaccinatie een coronabewijs krijgen dat geldig is in Nederland en de Europese Unie. Dit coronabewijs kun je vervolgens uploaden in CoronaCheck.

Je kunt hiervoor een afspraak maken via 030 – 8002899. De locatie waar je naartoe moet ligt dichtbij Utrecht Centraal, het adres krijg je in de afspraakbevestiging. Voor deze afspraak moet je de volgende documenten meenemen:

  • Identiteitsbewijs. De gegevens op het identiteitsbewijs moeten hetzelfde zijn als de gegevens op het vaccinatiebewijs.
  • Een bewijsstuk waar je BSN-nummer op staat. Dit is niet nodig als je BSN-nummer op het identiteitsbewijs staat.
  • Het vaccinatiebewijs dat je hebt gekregen in het land waar je de vaccinatie hebt gekregen. Het vaccinatiebewijs moet voldoen aan de eisen voor vaccinatiebewijzen.

Kun je niet naar Utrecht komen? Maar wil je op reis of naar een evenement? Dan kun je een coronabewijs voor reizen of een coronabewijs voor evenementen aanmaken met een herstelbewijs of een testbewijs. 

3. Het land waar ik woon erkent mijn vaccinatie (met EMA-goedgekeurd vaccin) niet.

Nederlandse vaccinatie erkend in alle EU-landen

Alle EU-landen moeten vaccins accepteren die de EMA heeft goedgekeurd. Ook als een EU-land dat vaccin zelf niet heeft gebruikt.

Erkenning vaccinatie in niet-EU-land

Nederland heeft geen invloed op de eisen die niet-EU-landen stellen aan vaccinaties en vaccinatiebewijzen.

4. Ik heb een eerste prik gekregen in een ander land.

Heb je jouw 1e prik gekregen in een ander land? Dan kun je in Nederland de 2e prik krijgen als je in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit hebt. Je kunt bij de GGD aangeven dat je de eerste prik in het buitenland hebt gehad.

Het is nog niet mogelijk om met een geregistreerde buitenlandse vaccinatie een coronabewijs te maken in de CoronaCheck. Hier wordt aan gewerkt. Wil je op reis? Dan kun je een coronabewijs om te reizen krijgen door een coronatest te laten doen. In juli en augustus kun je gratis een coronatest om te reizen laten doen.

5. Ik heb de eerste prik in Nederland gekregen en de tweede in het buitenland.

Heb je je 2e prik gekregen buiten de EU ontvangen? Dan is het nog niet mogelijk om met een geregistreerde buitenlandse vaccinatie een coronabewijs te maken in de CoronaCheck. Wil je op reis? Dan kun je een coronabewijs om te reizen krijgen door een coronatest te laten doen. In juli en augustus kun je gratis een coronatest om te reizen laten doen.

Heb je een 2e prik binnen de EU ontvangen? Dan geeft het land dat jouw gevaccineerd heeft een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat).

6. Ik ben volledig gevaccineerd met een vaccin dat niet goedgekeurd is door EMA.

Je kunt dan geen vaccinatiebewijs maken met de CoronaCheck-app of –website als je gevaccineerd bent met een niet-goedgekeurd vaccin. Je kunt een coronabewijs krijgen met een testbewijs of een herstelbewijs. Wat je moet doen als je alleen een eerste prik gekregen hebt met een vaccin dat niet goedgekeurd is door EMA wordt later bekend gemaakt door de rijksoverheid.

Heeft deze FAQ jouw vraag nog niet beantwoord? Check dan nog eens de website van de rijksoverheid of neem contact met ons op.

Lees meer

Is de SAT of ACT test nog verplicht vanwege Corona?

De SAT of ACT test heb je als startende student in Amerika nodig voor zowel de toelating bij jouw universiteit als bij de NCAA. De NCAA heeft vanwege Covid-19 deze regels versoepelt. Het is voor de NCAA niet meer verplicht om een SAT score in te dienen voor alle 2020, 2021 en 2022 incoming classes. Veel universiteiten hebben deze regel overgenomen. Bij veel universiteiten is het dus niet meer verplicht om een SAT of ACT test af te nemen om toegelaten te worden. Bij een aantal scholen is dit nog wel verplicht. Ook kun je met een hoge SAT of ACT score nog wel extra academische scholarships verdienen. Het is dus in veel gevallen niet verplicht om de test te maken, maar wel slim om in aanmerking te komen voor extra scholarships!

Lees meer

Kan ik nog een een recruiting trip plannen ondanks Covid-19?

Een recruiting trip is een officieel bezoek aan een universiteit die interesse heeft om jou als student-athlete te recruiten. Op dit moment is het niet toegestaan om een recruiting trip te plannen. Dit is bepaald door de sportbonden in Amerika en heeft te maken met de mogelijke verspreiding van Covid-19. De verwachting is dat in de loop van 2021 deze regels versoepeld gaan worden. Ben je benieuwd naar de status hiervan of wil je zelf een recruiting trip plannen? Let us know!

Lees meer

Zijn de Covid-19 maatregelen op iedere universiteit hetzelfde?

De Covid-19 maatregelen verschillen per universiteit en per staat. De maatregelen kunnen ook gewijzigd worden in de loop van tijd. Houd daarom altijd goed in de gaten wat de regels zijn op jouw universiteit om je zo goed mogelijk te beschermen tegen het Coronavirus. Heb je hier vragen over? Stel ze gerust.

Lees meer

Kan ik gevaccineerd worden in Amerika?

Ja, veel van onze Slamstox student-athletes die in Amerika sporten en studeren hebben al hun Covid-19 vaccinaties gehad. Het is op veel universiteiten mogelijk om jezelf te laten vaccineren, ongeacht je nationaliteit.

Lees meer

Mogen toeschouwers komen kijken bij wedstrijden?

Afhankelijk van de regels van jouw specifieke universiteit, zijn toeschouwers wel of niet toegelaten om bij wedstrijden te komen kijken. Bij veel wedstrijden is het inmiddels toegestaan om (beperkt) bezoekers te laten kijken. Dit maakt het spelen van wedstrijden natuurlijk veel leuker! In deze video zie je hoe wij hopen dat de sportwedstrijden voor student-athletes binnenkort weer beleefd gaan worden.

Lees meer

Waar kan ik informatie vinden over Covid-19?

Op de officiële website van de Amerikaanse overheid kun je meer informatie vinden over Covid-19. Zorg ervoor dat je je altijd goed laat informeren en op de hoogte bent van relevantie informatie die voor jou van toepassing is. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van bepaalde zaken? We helpen je graag. Reach out!

Lees meer

Worden mijn zorgkosten in Amerika gedekt?

Ja, elke student-athlete die in Amerika gaat sporten en studeren is verplicht om een goed dekkende zorgverzekering te hebben. In de meeste gevallen krijg je standaard een zorgverzekering van de universiteit. Hierin wordt dan vaak onderscheid gemaakt tussen verzekeringen voor sport (trainingen en wedstrijden) en algemene zorg. Slamstox kan je helpen om een goed verzekeringspakket samen te stellen zodat je altijd goed verzekerd bent. We werken hiervoor ook samen met Nederlandse verzekeringspartijen.

Lees meer

Hoe zit het met het extra jaar eligibility?

Student-athletes die in Amerika al met sporten en studeren gestart waren voordat Corona in beeld kwam, hebben hun seizoen vroegtijdig moeten stoppen door Covid-19. Hierdoor heeft de NCAA een extra jaar eligibility, ofwel speelgerechtigdheid, toegekend aan deze student-athletes. Dit betekent dat het voor veel van deze student-athletes mogelijk is om een jaar extra te sporten en te studeren in Amerika, en dit te combineren met bijvoorbeeld een masterstudie. Ben je benieuwd of dit voor jou ook van toepassing is? Vraag het een van onze specialisten!

Lees meer

Is het mogelijk om naar Amerika te reizen als student-athlete?

Ja, dit is mogelijk. Om als student-athlete naar Amerika te mogen reizen, heb je een studentenvisum nodig. Een visum aanvragen is onderdeel van het Slamstox proces. Als extra onderdeel van de visumaanvraag kunnen wij een uitzondering voor je aanvragen om het land goed binnen te komen. Heb je hier hulp bij nodig? Reach out!

Lees meer

Is het verplicht om gevaccineerd te zijn?

Het is niet verplicht om gevaccineerd te zijn om in Amerika te mogen sporten en studeren. Enkele universiteiten denken er wel over na om een vaccinatie te verplichten om als student op de campus te mogen wonen. In de meeste gevallen bieden de universiteiten dan de mogelijkheid om je daar ter plekke te laten vaccineren. Of dit voor jouw universiteit van toepassing is, kunnen wij voor je uitzoeken. Heb je hierover een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

Is sporten en studeren in Amerika nog veilig door Covid-19?

Vrijwel alle universiteiten en sportteams hebben strikte maatregelen genomen om het sporten en studeren in Amerika door te laten gaan. Veel van onze student-athletes worden wekelijks meerdere keren getest op Covid-19, en moeten zich houden aan quarantaine regels. De universiteiten doen er ook alles aan om de besmettingen binnen de campus zo laag mogelijk te houden.

Lees meer

Worden er in Amerika wedstrijden gespeeld tijdens Corona?

Ja, heel veel wedstrijden worden ondanks Corona gewoon gespeeld. Sporten en studeren in Amerika is van groot maatschappelijk belang voor universiteiten, op marketingtechnisch vlak en op financieel gebied. Daarom doen de scholen er alles aan om wedstrijden door te laten gaan binnen de regels. Er wordt wel wat minder gereisd dan voor de Corona periode.

Lees meer

Gaat sporten en studeren in Amerika nog door ondanks Covid-19?

Ja, het sporten en studeren in Amerika gaat door ondanks Covid-19. Elke staat, elke competitie en elke universiteit heeft eigen regels opgesteld voor het volgen van in-person classes en sportwedstrijden. Ook zijn er speciale regels opgesteld voor trainingen om de omgeving zo veilig mogelijk te maken voor de student-athletes.

Lees meer

Nog een vraag?

Geen zorgen, wij geven een antwoord

Stel je vraag

Nog een vraag?

Geen zorgen, wij geven een antwoord

× Hoe kan ik je helpen? Available from 00:00 to 23:59 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday