COVID-19

Vragen specifiek gericht op de huidige COVID-19 situatie zowel in NL als de USA. Staat je vraag hier niet tussen? Check dan de zoekfunctie of neem contact met ons op!

Is reizen naar Amerika mogelijk?

Het is voor toeristen weer mogelijk om naar Amerika te reizen. Let op: alleen volledig gevaccineerden mogen reizen naar Amerika. Hieronder lees je meer over alle voorwaarden waar je aan moet voldoen om naar de Verenigde Staten te reizen.

Voor je reis naar Amerika:

  • Je moet volledig gevaccineerd zijn: dit houdt in minimaal 14 dagen na de laatste vaccinatie. Alle vaccins die in Nederland worden gebruikt, worden geaccepteerd in Amerika.

Tijdens je reis naar Amerika:

Het dragen van mondkapjes is in Amerika niet meer verplicht. Ook is er geen verplichte 1,5 meter ‘social distancing’ van kracht. Na je aankomst in Amerika geldt er op dit moment geen quarantaineplicht. Op de website van de Amerikaanse overheid kun je de laatste informatie vinden over Covid-19.

Terugkomst uit Amerika:

Er gelden op dit moment geen aparte maatregelen als je vanuit de Verenigde Staten terugreist naar Nederland.

Lees meer

Vaccinatiebewijzen

Voor student-athletes is het hebben van een vaccinatiebewijs noodzakelijk om naar Amerika te reizen. In de meeste gevallen kun Nederlandse inwoners die makkelijk ophalen in de CoronaCheck-app, maar sommige situaties wijken af. Wij hebben ons laten informeren door de rijksoverheid en geven antwoord op verschillende mogelijke scenario’s.

Dus herken je je in een van onderstaande situaties? Lees dan snel bijbehorend antwoord.

1. Ik ben in het buitenland gevaccineerd en kreeg daar geen vaccinatiebewijs.

Als je als EU-burger binnen de Europese Unie bent gevaccineerd, heb je het recht op een DCC vanuit het land waarin je bent gevaccineerd.

Maar ben je buiten de EU gevaccineerd? En heb je daar geen bewijs van? Dan kun je in Nederland geen vaccinatiebewijs aanvragen. Je kunt wel een ‘coronabewijs’ krijgen in de vorm van een test- of een herstelbewijs, dit is echter niet voldoende om naar de Verenigde Staten te reizen.

2. Ik ben volledig gevaccineerd in een niet-EU-land (zoals Amerika)

Ben je Nederlander of woonachtig in Nederland? En ben je volledig gevaccineerd in een land buiten de EU? Dan kun je je vaccinatie laten registreren in Nederland. Zo kun je voor je buitenlandse vaccinatie een coronabewijs krijgen die geldig is in Nederland en de Europese Unie. Dit coronabewijs kun je vervolgens uploaden in CoronaCheck.

Je kunt hiervoor een afspraak maken via 030 – 8002899. Er zijn loketten in Utrecht, Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Enschede. Het adres krijg je in de afspraak bevestiging. Voor deze afspraak moet je de volgende documenten meenemen:

  • Identiteitsbewijs. De gegevens op het identiteitsbewijs moeten hetzelfde zijn als de gegevens op het vaccinatiebewijs.
  • Een bewijsstuk waar je BSN-nummer op staat. Dit is niet nodig als je BSN-nummer op het identiteitsbewijs staat.
  • Het vaccinatiebewijs dat je hebt gekregen in het land waar je de vaccinatie hebt gekregen. Het vaccinatiebewijs moet voldoen aan de eisen voor vaccinatiebewijzen.

3. Het land waar ik woon erkent mijn vaccinatie (met EMA-goedgekeurd vaccin) niet.

Nederlandse vaccinatie erkend in alle EU-landen

Alle EU-landen moeten vaccins accepteren die de EMA heeft goedgekeurd. Ook als een EU-land dat vaccin zelf niet heeft gebruikt.

Erkenning vaccinatie in niet-EU-land

Nederland heeft geen invloed op de eisen die niet-EU-landen stellen aan vaccinaties en vaccinatiebewijzen.

4. Ik heb een eerste prik gekregen in een ander land.

Heb je jouw 1e prik gekregen in een ander land? Dan kun je in Nederland de 2e prik krijgen als je in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit hebt. Je kunt bij de GGD aangeven dat je de eerste prik in het buitenland hebt gehad. Je kunt daarna je vaccinatiebewijs ophalen via CoronaCheck.

5. Ik heb de eerste prik in Nederland gekregen en de tweede in het buitenland.

Heb je je 2e prik gekregen buiten de EU ontvangen? Dan is het nog niet mogelijk om met een geregistreerde buitenlandse vaccinatie een coronabewijs te maken in de CoronaCheck. Heb je een 2e prik binnen de EU ontvangen? Dan geeft het land dat jouw gevaccineerd heeft een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat).

6. Ik ben volledig gevaccineerd met een vaccin dat niet goedgekeurd is door EMA.

Je kunt dan geen vaccinatiebewijs maken met de CoronaCheck-app of –website als je gevaccineerd bent met een niet-goedgekeurd vaccin. U kunt contact opnemen met GGD Medische Informatielijn Vaccineren: 088 767 40 80. De medische adviseurs informeren u of u in aanmerking komt voor extra vaccinatie. En zorgen ervoor dat u dan direct een afspraak kan maken.

Heeft deze FAQ jouw vraag nog niet beantwoord? Check dan nog eens de website van de rijksoverheid of neem contact met ons op.

Lees meer

Is het verplicht om gevaccineerd te zijn?

Het is verplicht om gevaccineerd te zijn om naar Amerika te reizen. Ook als je naar Amerika gaat om te sporten en studeren. Meer informatie? Check onze FAQ of het reisadvies naar de Verenigde Staten op de website van de Nederlandse overheid.

Voor andere vragen kun je altijd contact opnemen met ons Slamstox team.

Lees meer

Worden mijn zorgkosten in Amerika gedekt?

Ja, elke student-athlete die in Amerika gaat sporten en studeren is verplicht om een goed dekkende zorgverzekering te hebben. In de meeste gevallen krijg je standaard een zorgverzekering vanuit de universiteit waar je heen gaat. Hierin wordt dan vaak onderscheid gemaakt tussen verzekeringen voor sport (trainingen en wedstrijden) en algemene zorg. Slamstox kan je helpen om een goed verzekeringspakket samen te stellen zodat je altijd goed verzekerd bent. We werken hiervoor ook samen met diverse Nederlandse verzekeringspartijen. Vragen? Neem contact op met je eigen Slamstox begeleider of stuur een berichtje. We helpen je graag.

Lees meer

Zijn de Covid-19 maatregelen op iedere universiteit hetzelfde?

De Covid-19 maatregelen verschillen per universiteit en per staat. De maatregelen kunnen ook gewijzigd worden in de loop van tijd. Houd daarom altijd goed in de gaten wat de regels zijn op jouw universiteit om je zo goed mogelijk te beschermen tegen het Coronavirus. Heb je hier vragen over? Stel ze gerust aan ons of neem contact op met je eigen universiteit.

Lees meer

Waar kan ik informatie vinden over Covid-19?

Op de officiële website van de Amerikaanse overheid kun je meer informatie vinden over Covid-19. Zorg ervoor dat je je altijd goed laat informeren en op de hoogte bent van relevantie informatie die voor jou van toepassing is. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van bepaalde zaken? We helpen je graag. Reach out! Of neem contact op met je eigen Slamstox begeleider.

Lees meer

Hoe zit het met het extra jaar eligibility?

Student-athletes die in Amerika al met sporten en studeren gestart waren voordat Corona begon, hebben hun seizoen vroegtijdig moeten stoppen door Covid-19. Hierdoor heeft de NCAA een extra jaar eligibility, ofwel speelgerechtigdheid, toegekend aan deze student-athletes. Dit betekent dat het voor veel van deze student-athletes mogelijk is om een jaar extra te sporten en te studeren in Amerika, en dit te combineren met bijvoorbeeld een masterstudie. Ben je benieuwd of dit voor jou ook van toepassing is? Vraag het een van onze specialisten!

Lees meer

Nog een vraag?

Geen zorgen, wij geven een antwoord

Stel je vraag

Nog een vraag?

Geen zorgen, wij geven een antwoord

"*" geeft vereiste velden aan

× Hoe kan ik je helpen?