Een getalenteerd hockeyster dat met bijna een 9 gemiddeld op het gymnasium én een SAT-score van 1380 naar de USA vertrok: we hebben het over Slamstox hockeyster Ymke Huisman! Deze week staat ze met haar Fairfield University in onze Spotlight.

Ymke, afkomstig uit het Brabantse Valkenswaard, hockeyde bij HOD en behaalde in 2018 als ‘honours student’ haar middelbareschooldiploma op het WereDi. Later dat jaar vertrok ze naar Amerika, ze werd onderdeel van de ‘Stags’, de bijnaam voor de student-athletes op Fairfield. Daar kwam ze in een sterk field hockey team terecht dat uitkomt in de hoogste divisie van de Amerikaanse college competitie. Zowel een Champ in de schoolbanken als op het hockeyveld, een échte student-athlete dus!

Inmiddels zit Ymke als ‘Junior’ in haar derde jaar in Amerika en heeft al veel mooie avonturen meegemaakt. Het hockeyteam staat momenteel 22e in Division I, een erg hoge positie! Ze doen mee binnen de NEC Conference en verloren in Ymke’s tweede seizoen maar 3 wedstrijden! Daarom mocht het team in 2019 mee doen aan hét NCAA Tournament, het doel voor ieder college team. We vroegen haar eerder iets te vertellen over hockeyen en studeren bij Fairfield, daar zei ze het volgende op:

‘Fairfield Field Hockey heeft mij de perfecte combinatie van hockeyen en studeren gegeven. Herinneringen zoals met het vliegtuig naar een uitwedstrijd reizen, het winnen van het NEC championship en het behalen van de ‘Sweet Sixteen’ samen met mijn beste vriendinnen zullen mij voor altijd bij blijven’

Ymke Huisman – Student-athlete

Wil je meer te weten komen over de universiteit van Ymke? Blijf lezen!

Campus

In 1942 werd de universiteit opgericht, destijds onder de naam ‘Fairfield University of St. Robert Bellarmine’. Momenteel is Fairfield een privé-universiteit met jaarlijks ongeveer 5000 actieve studenten, voor Amerikaanse begrippen niet zoveel dus! De campus is gelegen in, zoals de naam al deed vermoeden, Fairfield! Fairfield ligt in de staat ‘Conneticut’ en is een stad met ongeveer 62.000 inwoners. Voor degene die nu nog niet echt een beeld hebben bij de locatie, het ligt vrij ver in het noordoosten van de VS.

Fairfield is gelegen aan de kust en staat dan ook bekend om de fijne stranden ‘Jennings and Penfield Beach’. Nice to know: deze stranden liggen maar een paar kilometer van de universiteit af. Dat lijken ons heerlijke zomers, Ymke! Maar er is meer ‘good to know’, Fairfield ligt namelijk ook maar 60 miles (minder dan 100km) van The Big Apple vandaan! Waar Ymke eerst binnen een uurtje van Valkenswaard naar bijvoorbeeld Maastricht reed, is ze nu met een uurtje van Fairfield in New York City. Sounds like a deal, Ymke!

Qua temperaturen is Fairfield best vergelijkbaar met Nederland, vier seizoenen met warme zomers en redelijk koude winters. Net als in Nederland, is het in de afgelopen periode ook in Fairfield nogal koud geweest. Dat is te zien op onderstaande foto van Ymke met 3 teamgenootjes! Uitkijkend op de enorme berg sneeuw naast het hockeyveld, ziet het veld zelf er keurig onderhouden uit toch? Knap staaltje werk van de ‘ground crew’ van FU én de student-athletes zelf: Go Stags!

Ymke met teamgenootjes op het hockeyveld van FU

Op de campus van Fairfield University zijn zo’n 35 verschillende gebouwen te vinden met allen een eigen functie. Schoolgebouwen, administratieve complexen, slaapplekken en nog veel meer. Zoals op veel Amerikaanse universiteiten springen de Atletische faciliteiten er vaak uit, tijd om daar eens op in te zoomen dus!

Een van de coolste sportfaciliteiten die aangesloten zijn bij de universiteit is, zoals in veel gevallen, het basketbalstadion. Op Fairfield heet dit de ‘Webster Bank Arena’, deze arena is niet te vinden op de campus zelf maar wordt wel gebruikt door de Stags. Het stadion werd pas geopend in oktober 2001, dus het is nog vrij nieuw. Er worden wedstrijden van de unversiteit gehouden maar er werden ook al verschillende andere evenementen georganiseerd, zoals NCAA Tournaments voor vrouwenbasketbal en ice hockey! Ook werd er het MAAC Men’s and Women’s Basketball Championship georganiseerd. Je ziet de Webster Bank Arena op de foto hieronder!

Webster Bank Arena

Het ‘George Biasacca Court at Alumni Hall’, waar plek is voor bijna 2500 fans, wordt gebruikt voor de volleybalwedstrijden en het vrouwenbasketbal. Maar ook het mannelijke basketbalteam speelt hier wel eens wedstrijden omdat dit stadion wel op de campus te vinden is. Een foto van het stadion zie je op de foto hieronder. Kun jij al raden wat de universiteitskleuren van Fairfield zijn?!

George Biasacca Court at Alumni Hall

Het ‘Conway Field at Raffery Stadium’ is een ander mooi sportcomplex van de universiteit. Het werd pas geopend in februari 2015 en biedt zitplek voor 3500 toeschouwers! Daarnaast beschikt het over mooie lichtvoorzieningen en een HD video scherm! In dit stadion wordt voornamelijk Lacrosse gespeeld, naast dat het als thuisbasis dient voor de Larosse teams van de universiteit zijn er ook al verschillende toernooien georganiseerd. Maar ook de voetbalteams, het American Football team en verschillende Club Sports Teams komen hier in actie! Check de mooie locatie van het sportveld op de foto hieronder.

Conway Field at Raffery Stadium

Jullie kennen het inmiddels wel, er zijn zoveel mooi faciliteiten om te laten zien, te veel voor alleen dit artikel! Zo beschikt Fairfield ook nog over mooie honkbal en softbal locaties, een mooi tennispark, een sportbad, een indoor facility voor Golf en een prachtige golfbaan, uiteraard mooie hockeyvelden en nog meer! Meer zien? Check dan de athletic pagina met ‘facilities’ van de universiteit even.

Wil je sowieso nog meer van de campus zien? Bekijk dan onderstaande video met een campus tour!

Sport

De Fairfield Stags, de bijnaam voor de varsity teams met student-athletes op Fairfield. Belangrijk om daar meer over te komen weten dus! Zoals je inmiddels waarschijnlijk al in de gaten had is de belangrijkste universiteitskleur van de Stags rood. De teams doen mee binnen Divison I en de meeste komen uit in de ‘MAAC Conference’. In totaal zijn er 20 varsity teams onderdeel van de universiteit, dat is aardig veel! Er zijn 11 vrouwen- en 9 mannenteams. En al die teams, die moeten goed aangemoedigd worden! Daar heeft Fairfield gelukkig genoeg krachten voor ingezet: er is een dansteam, een team met cheerleaders én een mascotte die klaar staan om de atleten nóg dat beetje extra aan te moedigen.  Op de foto hieronder is het team met cheerleaders te ziend dat bij verschillende evenementen optreedt om de Stags aan te moedigen.

Ook de mascotte van de universiteit, ’Lucas the Stag’, is van de partij bij de basketbalwedstrijden en verschillende evenementen. Je ziet hem hieronder. Coole fotoshoot voor een mascotte toch?

Lucas the Stag

En deze aanmoedigingsploegen kunnen natuurlijk niet zonder een Fight Song! ‘Fight for Fairfield U’ is de titel van een van de fight songs van de universiteit. Een stukje van de lyrics zie je hieronder:

Come catch the spirit, Fairfield U.
For all to hear it, Fairfield U.
Red and White will always conquer,
Go for the winner ‘till the end, and so we’ll
Fight! Fight! Fight! Fight for Fairfield U.

Fairfield University staat bekend om haar goede atletische programma, dit is af te zien aan het grote aantal prijzen en overwinningen die de Stags op hun naam mogen schrijven. In totaal maarliefst 61 MAAC Championships, 70 MAAC Regular Season Championships en 46 keer werd er mee gedaan aan hét NCAA Tournament! Welke prijzen bemachtigd werden door welke teams, dat kun je vinden op deze pagina.

Ook het Field Hockey team, waar Ymke onderdeel van is, heeft meerdere titels weten te bemachtigen. 2019 was een van de meest succesvolle jaren, en daar was Ymke dus onderdeel van! Dat jaar won het team namelijk zowel de NEC Regular Season Championship en het NEC Tournament. Daarom mocht het field hockey team dat jaar ook mee doen aan het NCAA Tournament. Super vet toch! You go girls!

Het team van Ymke in actie op het NCAA Tournament

Naast de Varsity teams waarin de student-athletes actief zijn, heeft de universiteit ook club sports! Dat is onder andere zeilen, het zeilteam doet mee binnen de ‘New England Intercollegiate Sailing Conference’. Het zeilteam bestaat uit studenten van Fairfield en van Sacred Heart University. In totaal zitten er 14 studenten in het team en nemen het op tegen varsity teams in de New England en Mid-Atlantic regio.

Een andere club sport bestaat uit skiën en snowboarden, ook dit team speelt wedstrijden maar dan in de Atlantic Highlands Conference. In deze sport hebben de Stags zichzelf meerdere keren voor het nationale kampioenschap gekwalificeerd!

Andere club sports zijn nog rugby en ice hockey. Ice hockey was in eerste instantie een varsity sport, maar werd in het seizoen van 2002/2003 gestopt wegens financiële redenen. In het daaropvolgende seizoen kwam het terug als club sport. Sindsdien heeft het team alsnog veel mooie prijzen weten te bemachtigen!

Ice Hockey Team – Club Sport

Studie

Studeren, een ander belangrijk onderdeel van het leven van een student-athlete! Er wordt een enorm scala aan opleidingen aangeboden op Fairfield. Als je graag wilt weten of jouw opleiding aangeboden wordt, kun je dat via deze link even bekijken.

We hebben nog een aantal fast facts over Fairfield op een rijtje gezet, wist je dat….

  • Wist je dat de student-faculteit ratio 12:1 is? Dat betekent dat gemiddeld 1 leraar tegenover 12 studenten staat!
  • De gemiddelde grootte van een klas 20 personen is?
  • 30% van de studenten een academische scholarship krijgt?
  • Studenten op Fairfield uit 37 verschillende staten en 50 verschillende landen komen?
Graduation Day – Fairfield University

Wil jij nu, net als Ymke, ook student-athlete worden in Amerika? Of wil je meer informatie over scholarships en sporten en studeren in Amerika? Reach out! Dan helpen we je.