Deze week maakte de ATP en ITA (intercollegiate tennis association) een baanbrekende samenwerking bekend. De twee partijen gaan intensief samenwerken om het professionele ontwikkelingstraject voor college tennis spelers te versnellen en soepeler te laten verlopen. Weten hoe? Lees dan snel verder.

Accelerator Programme

Door de samenwerking zullen voor het eerst actief wildcards worden toegewezen aan de hoogst gerangschikte ITA College-spelers voor de ATP Challenger Tour. Dit plan maakt deel uit van een langetermijndoelstelling om de opkomst van jong talent op de prof tour te bevorderen en bouwt voort op kansen die worden geboden aan ’s werelds best gerangschikte ITF Junior-spelers via het Accelerator-programma, dat aan het begin van het seizoen 2023 van start ging.

Spelers die begin juni in de top 20 van de ITA-finale singles-ranglijst staan ​​en hun opleiding hebben afgerond, krijgen maximaal acht wildcards bij Challenger 50- en 75-toernooien. Voor de top 10 geldt een wildcard voor de Main Draw (hoofdtoernooi) en nummer elf t/m twintig krijgt middels een wildcard toegang tot de kwalificaties. Spelers die de kwartfinale of hoger van het individuele NCAA Division I Tennis Championship bereiken, kwalificeren zich ook voor het Accelerator-programma als ze nog niet in aanmerking komen op basis van hun ITA-ranking. Dit geldt vanaf 1 juli van elk seizoen, te beginnen in 2023, voor een periode van twaalf maanden.

Bovendien krijgen spelers die nog in college blijven en in aanmerking komen voor het programma ook zes kansen gedurende het fall semester (juli-december). Hierdoor kunnen ze profiteren van het programma tijdens hun college tijd buiten het seizoen om en wordt het onderdeel van het individuele herfstseizoen.

Mocht een speler nog in college zitten, maar op basis van zijn ATP-ranking al rechtstreeks worden toegelaten tot de kwalificaties van de bewuste ATP Challenger. Dan biedt deze nieuwe regeling de mogelijkheid aan deze spelers om in aanmerking te komen voor promotie naar het hoofdtoernooi.

Een mooi (actueel) voorbeeld van een huidige proftennisser die zijn weg naar de top vond middels college tennis, is Ben Shelton. De voormalig NCAA kampioen en huidig nummer 44 van de ATP-ranking speelde de afgelopen twee weken de sterren van de hemel tijdens de Australian Open, waar hij de kwartfinale bereikte. Ben Shelton: ”College-tennis is een geweldige stap om professional te worden. Je leert spelen voor iets groters dan jezelf. Ik vind het geweldig dat de beste universiteitstennissers nu de kans krijgen om aan het einde van hun seizoen in het prof circuit te springen. Om spelers die in de Top 10, Top 20 van het land staan, kansen te geven om snel grote sprongen te maken, is echt fantastisch.”
Wist je trouwens dat onze eigen Tanner Stump de coach was van Ben tijdens zijn tijd bij de Florida Gators! Check de foto hieronder.

Ben Shelton en Tanner Stump

Wil je ook naar Amerika om tennis en studie te combineren tijdens jouw college tennis carrière? Of wil je meer informatie over de weg om van college tennisser het professionele circuit op te gaan? Vul dan vrijblijvend dit formulier in en we nemen graag contact met je op, om jouw mogelijkheden te bespreken.