Als je denkt aan een aantal college sporten, waar denk je dan aan? Waarschijnlijk zijn de eerste sporten die in je opkomen: Basketbal, American Football, Soccer of Tennis, maar er zijn ook een aantal sporten waarvan je waarschijnlijk niet wist dat ze in college aangeboden worden! In deze blog vertellen we je meer over zes van deze sporten.

Chess

Je leest het goed; schaken. Op diverse universiteiten wordt ‘College Chess’ aangeboden als officiële college sport. Schaken wordt aangeboden op een kleine honderd universiteiten. De koploper binnen het schaken is momenteel University of Missouri, in de Spring van 2021 werd de school kampioen, waar het in de Fall van 2022 beide finalisten wist aan te leveren voor het individuele onderdeel en in Spring 2023 eindigde de school als runner-up. 

Stiekem zijn we binnen Slamstox al wel langer bekend met college chess, al in 2018 en 2019 vertrokken Benjamin Bok en Robby Kevlishvili via Slamstox naar het college chess team van Saint Louis University.

Rifle

De tweede sport op het lijstje van de onbekende college sporten is Rifle. In Nederland beter bekend als de schietsport. Het omvat geweer schieten, op zowel lange als korte afstanden en met zowel individuele als teamcompetities. De sport wordt op slechts 28 NCAA universiteiten aangeboden, hierdoor komen alle universiteiten hier met college rifle in dezelfde competitie uit. De National Champion van het afgelopen seizoen is TCU met 4732 punten, zij lieten West Virginia met 4729 punten achter zich op de tweede plek. Een minimaal verschil dus.

Skiing

Als derde een sport die voornamelijk op de hoge hoogtes plaats vindt; skiën. Studenten kunnen deelnemen aan verschillende onderdelen zoals slalom, reuzenslalom en schansspringen. Maar ook worden langlauf wedstrijden georganiseerd. College Skiing wordt aangeboden op maar 29 universiteiten en hoort daarmee zeker thuis in dit lijstje. In 2024 wist Colorado de wist te pakken tijdens de NCAA National Championships college Skiing.

Fencing

Fencing, oftewel schermen. Schermen is de vierde sport van de lijst, er zijn namelijk maar 46 colleges die schermen als sport aanbieden. Hiermee mag college fencing zich zeker als onbekende college sport rekenen. In de staat New York is het schermen het populairst, hier wordt het schermen namelijk op elf universiteiten aangeboden. In totaal wordt de college sport door 1454 atleten beoefend verdeeld onder de 46 universiteiten.

Bowling

Bij bowlen denk je waarschijnlijk aan een gezellige avond met vrienden, echter is dit wel degelijk ook een college sport in Amerika. Het is in de United States een populaire sport en wordt op ongeveer 200 colleges aangeboden. Het bowlen wordt aangeboden via officiële competities en wedstrijden, maar veel universiteit bieden bowlen ook aan als clubsport of als onderdeel van een door hen zelf georganiseerde competities.

E-sports

Je zou het haast niet geloven, maar zelfs E-sports wordt op sommige scholen aangeboden als college sport! Momenteel zijn er meer dan 170 universiteiten en meer dan 5000 studenten aanwezig in de Amerikaanse college e-sports wereld. Ben jij benieuwd hoe je met e-sports een scholarship kan verdienen? Dan is dit artikel zeker het lezen waard!

Een hoop ”vreemde” sporten die dus ook aan worden geboden in college. Zo is er voor iedereen wel iets te vinden en wordt nogmaals benadrukt dat de mogelijkheden in Amerika eindeloos zijn. Wil je meer weten over een van deze sporten of over sporten en studeren in Amerika in het algemeen? Vul dan dit formulier in en we nemen graag vrijblijvend contact met je op, om samen naar jou mogelijkheden te kijken.