Door de jaren heen weten steeds meer tennissers hun weg te vinden steeds naar Amerika, om daar hun studie met tennis te combineren op hoog niveau. Verschillende spelers hebben ook al een prachtige professionele tenniscarrière achter de rug of zijn daar nu mee bezig. In deze blog komen een aantal van de allerbeste college tennissers voorbij.

1. John McEnroe

We beginnen meteen met een echte knaller. John McEnroe is een absolute tennislegende. Hij won maar liefst 77 proftoernooien in het enkelspel en 78 in het dubbelspel. Dit maakt dat McEnroe het record van meeste professionele titels op zijn naam heeft staan. McEnroe won drie keer Wimbledon in het enkelspel en viermaal de US Open.

De 65-jarige Amerikaan staat bekend als enfant terrible, dat wil zeggen dat hij zich niet altijd even netjes gedroeg op de tennisbaan. Hij had vaak ruzie met de scheidsrechter en dat mocht iedereen van hem weten. Tegenwoordig geeft hij commentaar bij de BBC tijdens Wimbledon.

McEnroe is ook actief geweest in het college tennis. Hij speelde slechts een jaar, in 1978, college tennis bij Stanford University. Daar legde hij de basis voor een gigantisch succesvolle loopbaan. En je raadt het bijna al. Uiteraard won McEnroe met Stanford de NCAA-Championships en deed hij dat ook in het enkelspel.

2. Cameron Norrie

De linkshandige Brit, Cameron Norrie, is al jarenlang een vaste klant in de (sub)top van het mannentennis. In 2022 haalde hij in zijn eigen land de halve finales van Wimbledon.

Van 2014 tot 2017 was Norrie onderdeel van het tennisteam van Texas Christian University (TCU). Daar studeerde hij sociologie. In zijn laatste jaar won Norrie al zijn tien wedstrijden in de Conference waar TCU in actie kwam, de Big-12. Door deze prestatie was Norrie in zijn laatste college jaar de topseed van de NCAA Championships. Hij besloot echter niet aan dit toernooi deel te nemen, hij kreeg namelijk de kans om in actie te komen tijdens het grasseizoen van de ATP Tour. Hij kreeg een wildcard voor Wimbledon, maar verloor in de eerste ronde van Jo-Wilfried Tsonga. Daarna is hij niet teruggekeerd naar school en maar heeft hij zijn professionele carrière wel een kickstart gegeven.

3. Danielle Collins

Bij de vrouwen is Danielle Collins misschien wel dé grootste college tennisster ooit. In 2022 haalde ze de finale op de Australian Open. Dit jaar neemt Collins afscheid van het professionele tennis. In de zomer komt ze nog wel in actie op de Olympische Spelen in zowel het enkel- als dubbelspel.

Collins kwam in actie voor twee verschillende universiteiten in haar geboorteland. Ze begon bij Florida Gators om na een succesvol jaar te transfereren naar University of Virginia. Daar won ze maar liefst 101 van haar 121 wedstrijden. Dit indrukwekkende aantal werkte ook door in de NCAA Championships. Ze werd de zevende tweevoudig NCAA-kampioene door in zowel 2014 als in 2016 het enkelspel van het eindtoernooi te winnen. Collins is afgestudeerd in de richting van Media studies and Business. Later behaalde ze ook nog haar master in Sports Management. Een opleiding in samenwerking met de WTA.

4. Ben Shelton

Ben Shelton is momenteel een van de populairste professionele tennissers, een écht rolmodel voor het college tennis en een van de boegbeelden van de nieuwe tennisgeneratie. Hoewel de leftie pas 21 jaar oud is, heeft hij op de Australian Open al de kwartfinale gehaald en bij de US Open zelfs al de halve finale. Sinds dit jaar staat hij ook in de top-20 van de wereldranglijst. Zijn eerste professionele titel won hij door Nederlander Gijs Brouwer te verslaan op een Future-toernooi in Champaign.

In Amerika koos Shelton voor de University of Florida, waar Slamstox’ tennis specialist Tanner Stump de coach van Shelton was. In 2021 won Shelton met zijn team de NCAA Championships. Een jaar later won hij het NCAA Singles Championship. Een paar maanden later besloot Shelton om zijn finance degree online te vervolgen om professioneel tennisser te worden.

5. Jimmy Connors

De vierde Amerikaan in deze lijst is ook een absolute grootheid in het tennis. Jimmy Connors won 109(!!) professionele tennistoernooien in het enkelspel. Acht daarvan waren op Grand Slams. De enige Grand Slam die Connors niet op zijn naam wist te schrijven was Roland Garros.

Connors had maar een heel korte college carrière. In 1971 won hij het eindtoernooi van de NCAA. Dat deed hij als freshman, oftewel als eerstejaars. Hij kwam in actie voor de University of California Los Angeles. Vrij snel na deze eindzege werd Connors prof en won meteen zijn eerste professionele titel, en daarna volgden er dus nog velen.

Kortom, wil jij net als deze tennissers op hoog niveau tennissen, klaargestoomd worden voor het professionele tennis maar ondertussen ook een opleiding volgen? Of wil je juist een vette tijd in Amerika hebben in combinatie met tennis. Vul dan dit formulier in en kijk samen met onze tennisspecialisten naar jouw mogelijkheden!