Fraude is niet altijd leuk om over te praten. Toch vindt het al jaren plaats binnen de sport. De meeste recente en befaamde vorm van fraude is misschien wel de ‘loting’ voor het WK voetbal in Qatar. Sepp Blatter (voormalig voorzitter van de FIFA) werd in 2015 geschorst van alle voetbalactiviteiten door zijn wangedrag binnen de FIFA. Hij was betrokken bij frauduleuze zaken, lopende corruptieprocessen en het betalen en ontvangen van smeergeld.

Fraude vindt ook plaats binnen universiteitssporten in Amerika. In college sports is de wil om te winnen heel groot, zijn de belangen enorm, en gaat deze drang naar succes soms te ver. Winnen is niet het enige motief achter fraude – ook het economische aspect is belangrijk voor het frauderen van examens, wedstrijdresultaten of voor het werven van spelers. Hieronder hebben we de grootste fraudezaken binnen college sports voor je opgesomd.

Louisville’s strippers

De NCAA schorste in 2013 het mannen basketbal team van Louisville. Het team deed in 2013 mee aan het nationale kampioenschap en om goed te kunnen presteren heb je goede spelers nodig. Louisville kwam met het creatieve idee om strippers in te huren om nieuwe, goede spelers te werven en tegelijkertijd huidige spelers te behouden. Coach Rick Pitino nam ontslag na bekendmaking van het schandaal. Ook kreeg het team meerdere straffen, waaronder een boete van 600.000 dollar.

Check hier het hele verhaal van ESPN rondom het schandaal.

18 jaar valsspelen op de University of North Carolina

Van 1993 tot 2011 heeft de University of North Carolina spelers geholpen met het slagen voor tentamens. Meer dan 3,100 studenten kregen een onterecht voldoende voor hun toets resultaten om zo het vak te halen. Laten dit nou toevallig allemaal student-atleten zijn waarbij de resultaten net goed genoeg moeten zijn om uit te mogen komen voor het universiteitsteam. Het onderzoek loopt nog steeds en de straffen moeten nog bekend worden gemaakt.

Lees hier het verhaal van geschiedenisprofessor Jay. M. Smith over de fraude in de New York Times.

FBI bij de Oklahoma Sooners

De hoofdcoach van het University of Oklahoma Football team, Barry Switzer, had er geen moeite mee om “cadeautjes” uit te delen bij het werven van nieuwe spelers in 1989. Hij gaf spelers auto’s en geld als zij tekenden bij de Oklahoma Sooners voordat hij werd opgepakt. De situatie verergerde toen quarterback Charles Thompson cocaïne verkocht aan een FBI-agent en daarbij 3 spelers werden opgepakt. De Sooners werden gestraft: ze mochten niet meedoen aan de NCAA competitie voor 2 seizoenen. Ook mochten ze minder scholarships aanbieden.

Lees hier het hele verhaal over de arrestatie van Thompson in de L.A. Times.

Southern Methodist University krijgt de doodstraf

Southern Methodist University betaalde meerdere spelers van het football team illegaal in 1980. De NCAA kwam hierachter en de universiteit kreeg vervolgens de doodstraf. Geen letterlijke doodstraf natuurlijk: het seizoen van de Southern Methodist University werd geschrapt (1987) en tijdens het opeenvolgende seizoen (1988) werd deelname aan de NCAA competitie afgewezen. Wat eens een grote speler was in college football, heeft sindsdien een middelmatige status.

Er is later ook een documentaire gemaakt over het schandaal door ESPN, genaamd Pony Excess.

61 Florida State spelers gepakt

Meerdere Florida State student-atleten werden beschuldigd voor het ontvangen van antwoorden voor een online examen in 2007. De universiteit mocht minder scholarships aanbieden voor de teams waarin vals werd gespeeld na de ontdekking door de NCAA. Alle gewonnen wedstrijden van het seizoen 2006 en 2007 van de teams waarin de atleten speelden zijn ongeldig verklaard.

Check het hele verhaal van de New York Times hier.

Gevangene en ex-donateur Nevin Shapiro

Nevin Shapiro zit deze dagen zijn gevangenisstraf uit van 20 jaar nadat hij was gepakt met een zogenaamd “Ponzi scheme.” In een Ponzi scheme beloof je investeerders hoge winst met weinig risico. Via nieuwe investeerders worden vervolgens oude investeerders terugbetaald. Via deze constructie verdiende Nevin Shapiro zijn geld en werd zo donateur van de University of Miami. In 2011 deed Shapiro een boekje open waarin hij vertelde dat hij tussen 2002 en 2010 meerdere regels van de NCAA brak als donateur. Hij gaf toe dat hij 72 spelers betaalde door middel van geld, materialen, prostituees en andere aanvragen van spelers. Ook kocht hij een jacht waarop hij seksfeesten hield.

Lees hier het volledige interview van Yahoo Sports, waarin Nevin Shapiro de illegale praktijken bekend maakte.

400 projecten gemaakt door adviseur

Hoofdcoach van het American Football team van de University of Minnesota, Clem Haskins, drong aan bij de afstudeer adviseur van de school om 400 toetsen te schrijven namens de spelers van het mannen basketbalteam. De oplichting werd ontdekt in 1999 en als straf moest de hoofdcoach 1,5 miljoen dollar betalen.

Check hier het verhaal en de straffen van New York Times.

Het valsspeelgeheim van de Army Black Nights

37 spelers van het Army Black Nights American Football team waren geschorst wegens valsspelen in 1951. Dit deden de spelers om de toetsen te halen. Benieuwd naar het hele verhaal? Check de film ‘CodeBreakers’, die het hele verhaal blootlegt!

2019 college admissions bribery scandal

In 2019 is een grote operatie opgetuigd waarin een landelijk netwerk van fraude en omkoping werd blootgelegd. Hierin werd duidelijk dat er bij meer dan 10 universiteiten studenten onterecht werden toegelaten. Veelal studenten met rijke ouders, die grote bedragen neertelden voor het laten accepteren van hun kinderen, vonden zo hun weg naar de hoogst aangeschreven scholen in Amerika. Er wordt gespeculeerd dat door middel van photoshop en videobewerking frauduleuze beelden werden gemaakt van deze studenten. Die werden vervolgens door de sportcoaches gebruikt om een aankondiging te maken dat deze studenten werden toegelaten tot de sportteams, in ruil voor grote bedragen. Inmiddels zijn meer dan 53 personen aangeklaagd waaronder mastermind William Rick Singer. Hij heeft als “college adviseur” meer dan 750 families door dit soort schema’s geholpen en nu een celstraf van 65 jaar en een boete van $1.25 miljoen dollar aan z’n broek hangen..

Word je een beetje griezelig van alle verhalen in dit artikel? Dat is niet nodig hoor! Inmiddels zit de NCAA, samen met de politie en de FBI, zo dicht op Universiteiten die valsspelen dat het bijna niet meer mogelijk is. De NCAA kan wel stellen dat ze na al die jaren de bekende ’trucjes’ tot fraude wel doorheeft, hierdoor zijn de mogelijkheden tot vals spelen van de baan, Kortom, SCHAAKMAT!