John Isner, Kevin Anderson, Steve Johnson, Jennifer Brady, Danielle Collins… Van deze toppers weten we al dat de stap van college tennis naar het professionele circuit mogelijk is. Maar deze vijf bekendheden zijn geen uitzonderingen. Ze maken deel uit van een grote groep spelers en speelsters die heeft laten zien dat het vier-jaar-durende college tennis avontuur je optimaal voorbereidt op een carrière als proftennisser.

Als college tennis een land zou zijn, heeft het de meeste spelers binnen de ATP Top 300: maar liefst 33. Bij de beste 200 staan er 20 mannen die college tennis hebben gespeeld. En in de ATP Top 750 zijn dat er 120! Op de WTA Tour horen 18 ex-college tennissters bij de beste 300 single speelsters; in de dubbel zijn dat er 35, meer dan 1/10e van alle top 300 speelsters.

Voormalig USC tennisser Robert Farah wint Wimbledon

Op de wereldwijde herendubbel ranglijst zijn de cijfers nog denderender. 20 procent van beste 100 dubbelaars hebben college tennis gespeeld, waaronder Robert Farah, de huidige nummer 1 van de wereld die voor University of Southern California uitkwam, de Bryan brothers, die voor Stanford University speelden, en de Duitse Andreas Mies, die Roland Garros nu twee jaar op rij heeft gewonnen. Ook onze eigen tennishelden Paul Haarhuis (Florida State University) en Jean-Julien Rojer (UCLA) hebben college tennis gespeeld en het daarna met meerdere grandslam overwinningen ver geschopt op de tour. Maar ook jongens die bij lager-gerankte Divisie 1 universiteiten speelden hebben de top bereikt. Sander Gille (East Tennessee State University) en Joran Vliegen (East Carolina University) staan nu 13e op de wereldranglijst; en Nederlander Sem Verbeek, die het tennisteam van de mooie University of the Pacific vertegenwoordigde, staat nummer #144.

Deze cijfers laten zien dat je als 17- of 18-jarige niet direct het professionele circuit op moet om proftennisser te kunnen worden. Op mentaal en fysiek vlak maak je van je 18e tot je 23e nog veel mee. In Amerika hebben ze topfaciliteiten en resources die speciaal voor sporters bedoeld zijn om je op die vlakken, maar ook op andere gebieden, optimaal te kunnen ontwikkelen zodat je het uiterste uit je carrière kan halen. Daarbij komt dat je tijdens je jaren als college tennisser net zoveel traint als wanneer je fulltime zou tennissen, en vaak zelfs meer wedstrijden speelt. Op de beste universiteiten krijg je nota bene de kans om professionele toernooien te spelen, en dat allemaal op de kosten van de universiteit!  

USC Tennis – Het thuis van Slamstox tennisser Lodewijk Westrate

Wist je dat…

  • Slamstox tennissers Lodewijk Westrate en Laurens Verboven op University of Southern California (USC) hebben gestudeerd en getennist, net als Steve Johnson (ATP #72) en Yannick Hanfmann (ATP #98)?
  • Slamstox tennisser Sander Jong nu het team van Texas Christian University (TCU) vertegenwoordigt, waar huidig nummer 71 van de wereld Cameron Norrie ook heeft gespeeld?

Slamstox helpt je jouw dromen uit te laten komen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.