In dit interview lees je meer over de ervaringen van Slamstox atleet Amina Maatoug als student-athlete in Amerika! Ze vertrok afgelopen fall naar Duke University en maakt daar onderdeel uit van het track & field team. Duke komt uit in Divisie I en maakt onderdeel uit van de Atlantic Coast Conference. Meer weten over Amina en haar leven in Amerika? Lees dan snel verder!

Kun je wat over jezelf vertellen?
Mijn naam is Amina maatoug, ik ben 20 jaar, en ik kom uit Leiden. Ik ben een middenlange afstandsloopster. Momenteel studeer en loop ik bij Duke University. 

Je loopt nu bij Duke University, hoe zijn je eerste maanden hier verlopen en wat is je mooiste Amerikaanse ervaring tot nu toe? 
Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Duke University. Duke is een goede en leuke universiteit in een hele mooie omgeving, met geweldige mensen en faciliteiten. Het is erg leuk om deel uit te maken van het hardloopteam van Duke. Verder vind ik het super gaaf om wedstrijden te lopen in de NCAA, waar het niveau super hoog ligt.

Mijn gaafste ervaring tot nu toe was om deel te nemen aan de NCAA championships in de cross; Ik had nooit eerder deelgenomen aan een wedstrijd met zoveel loopsters en op zo’n hoog niveau.

Transfer student – de verschillen in studeren in Nederland versus Amerika

Waarom heb je besloten om naar Amerika te gaan om te studeren en sporten? 
Best wel veel mensen die ik ken uit de Nederlandse atletiekwereld maakte de stap om in Amerika te gaan studeren. Ik hoorde veel goede verhalen en zag hoe hoog het niveau lag en hoe goed de faciliteiten waren. Toen besloot ik om mijn opties te gaan verkennen, toen ik de kans kreeg om naar Duke University te gaan leek dat mij dat meteen een hele gave kans.

Hoe heb je de overstap van Nederland naar Amerika ervaren?
Aan het begin was het wel even wennen aan alles, omdat de manier hoe alles hier gaat wel anders is dan ik in Nederland gewend was. Maar omdat je meteen helemaal omringd bent door deze nieuwe omgeving wen je heel snel aan alles. Verder helpt het heel erg om onderdeel te zijn van een team, waarin er altijd mensen zijn die je willen helpen als je ergens hulp bij nodig hebt. 

Als transfer student heb je in Nederland ook gestudeerd (aan de Universiteit Leiden) in combinatie met atletiek. Hoe is het om dit in Amerika te combineren en is dit ook makkelijker bijvoorbeeld? 
In Nederland is het aan jezelf om je studie te combineren met je sport. Hoewel dat prima te doen was, merk ik het verschil nu ik in Amerika studeer. Hier word het voor student-athletes zo makkelijk mogelijk gemaakt om je studie met je sport te combineren: je hebt toegang tot allerlei sportfaciliteiten; de lesgebouwen, sportfaciliteiten en studentenkamers zijn dicht bij elkaar; in je lesrooster word rekening gehouden met de trainingen; en bovenal het is geen probleem om lessen te missen als geval van wedstrijden.

Welke studie doe je bij Duke en is dit heel anders dan je Nederlandse studie? 
Ik doe een major in filosofie. Ook volg ik een programma voor een PPE (Politics, Philosophy and Economics) certificaat. Verder volg ik ook vakken buiten de filosofie faculteit om. Ik vind het super leuk dat er hier ruimte is om vakken te doen buiten je eigen studierichting, zodat ik me ook in andere vakgebieden kan ontwikkelen. Er zijn hier een heleboel hele interessante keuzevakken die erg leuk zijn om te volgen. Dit is wel anders dan in Nederland, waarin je meestal alleen vakken kunt volgen binnen je eigen faculteit. 

Waar woon je op de campus en hoe bevalt dit?
Ik woon in een kamer op de campus met een kamergenoot. We delen een keuken en badkamer met de gang. De plek van mijn kamer is fijn, omdat alles op 5 tot 10 minuten loopafstand is. Ik vind het ook niet heel erg dat we geen eigen keuken hebben, omdat we een super goede dining hall hebben, waar je lekker eten kan krijgen.

Verschillen atletiek – de verschillen tussen Nederland en Amerika

Fotografie door Noah Brock

Zijn Amerikaanse college atletiekwedstrijden heel anders dan hoe je wedstrijden in Nederland gewenst was? Zo ja, wat is er anders en wat zijn de overeenkomsten (als die er zijn)? 
Uiteindelijk is atletiek een simpele sport, dus de wedstrijden zijn niet super verschillend. Het grootste verschil tussen de wedstrijden is het niveau; er zijn hier super veel wedstrijden met enorm veel atleten met een hoog niveau. En verder is het anders dat we hier veel verder reizen naar wedstrijden. Vaak vliegen we naar een wedstrijd en we
verblijven daar een aantal nachten in een hotel. 

Train je nu veel meer en op een andere manier als in Nederland? 
De manier van trainen hier is niet heel verschillend van de training die ik in Leiden gewend was. Wel is alle omvang wat groter. Ik maak meer kilometers in de week en de tempo en baantrainingen zijn wat groter in omvang, in vergelijking met Nederland.

Hoe zijn de trainingsfaciliteiten bij Duke? Zijn er veel fijne en mooie plekken in de omgeving voor je hardlooptrainingen?  
De faciliteiten bij Duke zijn super goed. We hebben een mooie baan, een grote krachtruimte en een trainingsruimte met allerlei herstelmiddelen. Ook is er een fysiotherapeut, diëtist en psycholoog waar je altijd bij terecht kan. Verder zijn er super mooie trails om op hard te lopen. Zo hebben we een bos naast de baan waar je heerlijk kan hardlopen op zachte ondergrond. 

Kun je al iets vertellen over de combinatie van de Amerikaanse en Nederlandse wedstrijdseizoenen? Wil je bijvoorbeeld aansluitend aan het Amerikaanse outdoor seizoen in Nederland nog baanwedstrijden lopen? En is dit überhaupt mogelijk? 
Het atletiekseizoen in de Verenigde Staten stopt al best wel vroeg. Het reguliere seizoen is al klaar in mei. Wel kan je je plaatsen voor de NCAA kampioenschappen die in juni zijn. Aangezien je in Nederland ook nog de hele zomer wedstrijden kan lopen is dat zeker te combineren met het Amerikaanse seizoen. Ik heb zelf de ambitie om deel te
nemen aan de Europese kampioenschappen onder 23.

Prestaties Amina – ambities voor de toekomst

Wat is je doel voor het huidige indoorseizoen en het aankomende outdoor seizoen? 
Zowel dit indoor en outdoor seizoen is mijn doel om zo hoog mogelijk te eindigen bij de NCAA Championships. Verder hoop ik mijn persoonlijke records te kunnen verbreken. 

Je hebt recent je eerste indoorwedstrijden gelopen voor Duke waar je al meerdere schoolrecords liep. Hoe heb je dit ervaren? 
Het is super gaaf om met mijn team naar wedstrijden te gaan en te lopen voor Duke. Er is een hele gezellige sfeer en iedereen moedigt elkaar aan. Verder is het heel leuk hoe mensen op de hoogte zijn van mijn prestaties, ook buiten het atletiekteam. 

Sportief hoogtepunt van het XC seizoen? 
Mijn hoogtepunt van dit seizoen was mijn vierde plek op het EK cross onder 23. Ik was super blij hoe ik daar mijn crossseizoen heb kunnen afsluiten. En het Amerikaanse crossseizoen was daar de perfecte voorbereiding op. 

Hoe was het om als individueel deel te nemen aan XC nationals? Vond je het spannend om hier in je eentje naar toe te gaan zonder je team? 
Het was jammer dat ik niet samen met mijn team naar de kampioenschappen kon gaan. Wel was er een jongen uit mijn team die zich ook individueel had geplaatst, dus we waren niet helemaal alleen. Ondanks dat was het een hele vette ervaring. Het was leuk om andere individuen te ontmoeten en die goed te leren kennen en het was super gaaf om in zo een goed veld te kunnen lopen. 

Als kers op de ‘XC-taart’ werd je 4e op de EK cross in Turijn. Gefeliciteerd! Hoe heb je dit ervaren en had je verwacht zo dichtbij het podium te kunnen finishen? 
Vierde worden op het EK cross was heel gaaf. Van te voren had ik dit totaal niet verwacht. Ik wilde natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen, maar ik dacht dat de top tien halen wel heel lastig zou worden. Het parcours was erg zwaar, maar ik merkte dat anderen om me heen het zwaarder hadden. Zo kon ik iedere keer wat mensen inhalen en uiteindelijk sprinten naar een vierde plek. Een resultaat waar ik mezelf heel erg heb mee verrast.

Fotografie door Erik van Leeuwen

Heb je het idee dat het Amerikaanse XC seizoen je heeft geholpen ter voorbereiding op het EK cross? 
Het Amerikaanse crossseizoen was de perfecte voorbereiding voor het EK cross. Ik kon ervaring opdoen met zes kilometer crossen en ik heb veel geleerd van de verschillende cross wedstrijden met verschillende parcours en verschillende tegenstanders. Ook voelde het EK cross wat minder overweldigend, omdat ik in Amerika gewend was om in velden van meer dan 200 meiden te starten. Verder was ik inmiddels ook al gewend om te reizen naar wedstrijden en wist ik goed hoe ik daar mee om moest gaan. Ook hielp het me dat ik vaak wedstrijden liep tegen tegenstanders die ik niet ken, wat ook het geval was op het EK cross. 

Wat zijn je sportieve doelen op lange termijn? 
Op de lange termijn wil ik graag het beste uit mezelf halen op de atletiekbaan. Ik hoop me ieder jaar te kunnen ontwikkelen als atleet. Het zou super gaaf zijn als dat me naar international toernooien zou kunnen leiden. Maar het belangrijkste is dat ik het beste uit mezelf kan halen.

Wil jij net als Amina student-athlete worden in Amerika? Vul dan vrijblijvend dit formulier in en dan helpen wij je graag verder!