In dit interview lees je meer over de ervaringen van Slamstox tennisser Olaf de Lange als student-athlete in Amerika! Olaf komt uit een echte tennisfamilie en begon van jongs af aan al met tennissen. Een aantal maanden geleden maakte Olaf de overstap naar New Jersey City University. Een mooie universiteit in de buurt van New York, waar hij college tennis combineert met een studie in economie. Meer weten? Je leest het hieronder!

Om te beginnen, kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Olaf de Lange, ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Maasland. Ik ben afgelopen jaar geslaagd op het Stedelijk Gymnasium Schiedam en ben daarna college tennis gaan spelen bij New Jersey City University (NJCU) in New Jersey. Ik hou ook van culinair eten en de politiek 🙂

Olaf de Lange – student-athlete bij NJCU

Kun je wat meer vertellen over je studieachtergrond in Nederland?
Na de basisschool in Maasland ben ik naar het Stedelijk Gymnasium gegaan in Schiedam. Dat is ongeveer 45 minuten fietsen van huis, wat ik de eerste 4,5 jaar ook gedaan heb. De laatste anderhalf jaar had ik gelukkig een scooter. Ik was voorzitter van de feestcommissie op school, bij ons waren de schoolfeesten dus wel gaaf! Het afgelopen jaar ben ik geslaagd.

Waar heb je altijd getennist in Nederland en hoe vaak in de week trainde je?
Ik kom uit een echte ‘tennisfamilie’, mijn vader en 2 ooms hebben vroeger goed getennist dus dit heb ik ook vanaf kleins meegekregen. Toen ik ongeveer 9 jaar was, ben ik bij Burgersdijk Tennis gaan tennissen. Hiervoor trainde ik met mijn oom en bij de lokale tennisvereniging. Toen ik 14 was heb ik een tijdje erg weinig getennist, gemiddeld 2 keer in de week. Toen ik 16 was, heb ik alles weer opgepakt toen ik met Marcus Hilpert ging trainen. Deze nieuwe coach bracht mij nieuwe inspiratie.

Waarom heb je gekozen om de stap naar college tennis in Amerika te maken?
Voor mij kwam college tennis eigenlijk best onverwachts. Mijn ouders hadden in principe een afspraak met Pedro bij Slamstox voor mijn 2 broertjes. Na het gesprek kwamen ze naar me toe en dachten ze dat college goed bij me zou passen en dat ik het leuk zou vinden. Het was eigenlijk best iets impulsiefs aangezien ik bij een goede studie in Nederland was binnengelaten. Uiteindelijk ben ik, redelijk laat, toch aan het proces begonnen en goed op mijn plek gekomen.

Wat vonden je vrienden, familie en trainingsmaatjes ervan toen je vertelde dat je naar Amerika wilde gaan?
Mijn familie was gelukkig erg enthousiast. Mijn vader heeft 20 jaar geleden ook college tennis in Amerika gespeeld en dan zou ik een beetje in zijn voetsporen treden. Mijn vrienden waren allemaal ook erg blij voor me. De meesten hadden wel gelijk allemaal vragen, waar ik zelf de helft van de tijd de antwoorden niet op wist. Iedereen heeft natuurlijk Amerikaanse films gezien, maar ik wist nog niet of het college leven er ook daadwerkelijk zo uit zou gaan zien.

Heb je nog iets bijzonders gedaan om je optimaal voor te bereiden op Amerika?
De laatste weken voordat ik vertrok heb ik natuurlijk extra hard getraind zodat ik zo fit mogelijk in Amerika aan zou komen. Verder heb ik me mentaal voorbereid dat ik in eerste instantie 3 maanden weg was van huis.

Je tennist nu dus bij NJCU, hoe zijn je eerste maanden verlopen en wat is er verschillend met Nederland?
De eerste maanden waren hartstikke leuk! Alles is natuurlijk nieuw, maar het team neemt je overal mee naartoe. Je wordt echt in een familie opgenomen. Het team nam me de eerste dag dat ik aankwam mee naar een New York Yankees honkbal wedstrijd. Dat was super gaaf natuurlijk. De trainingen zijn anders dan in Nederland. In Nederland train je echt bij een tennisschool of academy, in Amerika speel je voor een universiteit die wil dat je wedstrijden wint. We werken dus weinig aan techniek en spelen veel punten.

Hoe ziet een reguliere dag voor jou er nu uit?
– 07:30 opstaan, douchen en ontbijten
– 08:30-12:30 les
– 12:30-13:00 lunchen
– 13:30-15:30 training
– 16:00-17:00 gym
– 17:30 avondeten

“Voordat je het doorhebt, is het al avond en ga je al bijna weer slapen.”

Welke studie doe je nu? Vond je het lastig/spannend dat je studie ineens in het Engels was?
Ik studeer nu economie. Het niveau qua studie is wel een stuk lager dan ik verwacht had. Alles wat ik nu leer heb ik al op de middelbare school gehad. In het eerste semester was dus weinig nieuw. Hopelijk is dat anders in het tweede semester. Voor mij ging de switch maken naar Engels me eigenlijk redelijk goed af. Je moet wel de specifieke vaktermen leren, daar had ik bijvoorbeeld bij economie nog nooit van gehoord.

Kun je wat vertellen over de campus en de omgeving van de campus? Wat is er allemaal te doen?
Onze campus ligt in het hartje van Jersey City, aan de andere kant van het water van Manhattan. Er is, zoals op de meeste campussen, een bibliotheek, slaapplekken voor studenten, een trainingscentrum voor studenten en een eetzaal. Verder staat het vol met klaslokalen. Er is ook een heel gebouw voor de e-sport studenten, het was even gek maar het ziet er super professioneel uit.

Hoe vind je de faciliteiten? Wat is het vetste van je campus?
Ik ben zelf het meest te vinden in het trainingscentrum, ook als ik niet sport. Er is een pingpongtafel waar ik veel te vinden ben en er is een grote zaal waar veel student-athletes huiswerk maken. Ik vind de dynamiek die in het athletes center hangt super fijn, daarom ben ik er graag. Verder is er een gym, basketbal courts, een zwembad, een fysio en een recovery gedeelte met ijsbaden en sauna’s.

New Jersey City University campus

Hoe bevalt de combinatie van studie en tennis? Op welke manieren word je ondersteund door de universiteit?
Studie en tennis combineren gaat prima. Vooral omdat de studie niet al te moeilijk is. Bovendien zit de coach er echt bovenop dat iedereen goeie cijfers haalt. Daarnaast zijn de docenten erg coulant als ik bijvoorbeeld een les of toets mis.

Heb je het gevoel dat je nu meer onderdeel bent van een team dan in Nederland?
Zeker weten. In Nederland is competitie de enige vorm van een team die je hebt in tennis. Toch is de Nederlandse competitie niet te vergelijken met het tennis hier. Hier draait alles om het team. Bovendien zijn ze hier abnormaal fanatiek, ze schreeuwen na elk punt. Hier moest ik in het begin erg aan wennen.

“Hier draait alles om het team. Iedereen is abnormaal fanatiek, ze schreeuwen na elk punt.”

Hoe is je sociale leven als student-athlete?
Ik probeer in mijn vrije tijd zoveel mogelijk naar New York te gaan. Het is ongeveer 40 minuten met het openbaar vervoer naar het World Trade Center. Er is altijd wel wat te doen in Manhattan. Vaak gaan we met een groepje en dan lopen we altijd wel iets tegen het lijf. Vaak zijn er acties of evenementen op straat. Ik eet ook graag in Chinatown!

Hoe is het eten daar? Wat is het raarste dat je tot nu toe hebt gegeten of op een menukaart hebt zien staan?
Ik moest erg wennen aan het eten. In de eerste week in Amerika dacht ik dat ik eieren at, toen bleek het een soort aanmaakpoeder met water te zijn. Het eten is hier in het algemeen niet heel gezond. Ik eet ook nog eens glutenvrij dus dat is extra moeilijk. Nu heb ik wel mijn draai gevonden en gaat het me goed af. Daarnaast heb ik hagelslag meegenomen uit Nederland, want dat miste ik heel erg.

Heb je weleens last van heimwee? Wat mis je het meest aan Nederland?
Zoals ik al zei, mis ik het Nederlandse eten. Sommige dingen zijn in Nederland ook veel beter geregeld dan hier, dan mis ik Nederland wel. Het meest natuurlijk de gezelschap van mijn vrienden en familie.

Wat vind je tot nu toe van de Amerikanen / de Amerikaanse cultuur?
Ik merk wel dat ik erg direct ben in tegenstelling tot Amerikanen, die draaien vaak overal omheen en zijn erg beleefd. Daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Sommige Amerikanen zijn knettergek en daar geniet ik wel van. Alles is hier ook zo groot, zeker in New York.

Wat is het gekste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
In de metro’s rondom New York gebeuren wel een hoop gekke dingen. Iets wat me gelijk te binnen schiet is een man die midden in de metro in een kleermakerszit op de grond ging zitten en ging mediteren.

Wat is je doel voor dit jaar?
Goed presteren in het wedstrijdseizoen! Wij spelen eigenlijk heel maart en april de Conference wedstrijden, mijn doel dit jaar is om goed te spelen in die wedstrijden. Verder wil ik fysiek sterker worden.

Hoe heb je het Slamstox proces ervaren?
Super fijn! Om naar Amerika te gaan, moet je echt een paar moeilijke dingen regelen, denk aan het aanvragen van je visum. Slamstox heeft me daar super in begeleid waardoor dit me allemaal makkelijk afging.

Heb je nog tips voor andere student-athletes die aan het proces gaan beginnen?
Ik zou zeggen begin op tijd en praat veel met andere student-athletes over wat zij belangrijk vinden/vonden aan een universiteit. Zo kan je zelf een goed doordachte keuze maken.

Wil jij net als Olaf student-athlete worden in de USA? Klik op onderstaande button, dan helpen wij je verder!